Πανίσχυρος κλάδος σε παγκόσμιο επίπεδο η τουριστική βιομηχανία

Πανίσχυρος κλάδος σε παγκόσμιο επίπεδο η τουριστική βιομηχανία

Για κάθε δέκα δολάρια που δαπανώνται διεθνώς, το ένα κατευθύνεται σε ταξίδια

2' 35" χρόνος ανάγνωσης

Σε μια περίοδο που ο μαζικός τουρισμός βάλλεται συνεχώς και τείνει να αντιμετωπιστεί ως μάστιγα που θέτει τους τουρίστες αντιμέτωπους με τους γηγενείς πληθυσμούς, βλέπουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία που αναδεικνύουν τη δυναμικά αυξανόμενη συνεισφορά του τουρισμού και της ταξιδιωτικής βιομηχανίας στο παγκόσμιο ΑΕΠ.

Γιατί ο τουρισμός μπορεί να είναι ενοχλητικός για όσους παραμένουν στην κατοικία τους, αλλά την ίδια στιγμή ένα διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό των καταναλωτών ανά τον κόσμο θεωρεί δεδομένο ότι θα δαπανήσει μέρος των εσόδων του για ταξίδια και διακοπές.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), για κάθε δέκα δολάρια που δαπανώνται παγκοσμίως στη διάρκεια του 2024, το ένα δολάριο είναι δαπάνη για ταξίδια, κρατήσεις ξενοδοχείων, κρουαζιέρες και πτήσεις.

Πρόκειται για ποσοστό-ρεκόρ και η συνολική συνεισφορά του κλάδου των ταξιδιών και του τουρισμού στην παγκόσμια οικονομία αναμένεται να φτάσει στο 1,1 τρισ. δολ. στο σύνολο του έτους, έχοντας σημειώσει αύξηση 12,1% σε ετήσια βάση.

Το ποσό αυτό θα αντιπροσωπεύει το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ και θα έχει άνοδο περίπου 7,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2019. Μιλώντας στο Reuters η Τζούλια Σίμπσον, διευθύνουσα σύμβουλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού, τόνισε πως «υπήρξαν πέρυσι ανησυχίες πως ίσως οδεύαμε σε παγκόσμια ύφεση και υψηλό πληθωρισμό, αλλά φέτος βλέπουμε τον τουρισμό και την ταξιδιωτική βιομηχανία να είναι πραγματικά ένας πανίσχυρος κλάδος σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ειδικότερα αναμένεται να συνδράμουν περισσότερα στο παγκόσμιο ΑΕΠ οι δαπάνες για ταξίδια που θα κάνουν φέτος Αμερικανοί, Κινέζοι και Γερμανοί.

Φέτος οι τουρίστες στην Ευρώπη θα δαπανήσουν το ποσό-ρεκόρ των 800 δισ. ευρώ.

Ο κλάδος του τουρισμού αναμένεται, άλλωστε, να υποστηρίξει συνολικά 348 εκατ. θέσεις εργασίας, δηλαδή 13,5 εκατ. θέσεις περισσότερες από όσες συντηρούσε το 2019, την τελευταία χρονιά πριν από την πανδημία. Και το σημαντικότερο είναι πως ο κλάδος εξακολουθεί να προχωρεί σε προσλήψεις για να καλύψει τις κενές θέσεις του.

Στις ΗΠΑ ειδικότερα η αμερικανική Ενωση Ταξιδιών εκτιμά πως αυτή την εποχή ανοίγουν ένα εκατ. θέσεις εργασίας στον τομέα των ξενοδοχείων και της ψυχαγωγίας.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών καταλήγει στην εκτίμηση πως φέτος οι τουρίστες από όλο τον κόσμο θα δαπανήσουν συνολικά το ποσό-ρεκόρ των 800 δισ. ευρώ για τις διακοπές τους στην Ευρώπη.

Πρόκειται για αύξηση 37% σε σύγκριση με τις προ της πανδημίας αντίστοιχες δαπάνες, όταν σύμφωνα με στοιχεία της Οργάνωσης Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών ήταν της τάξης των 583 δισ. ευρώ ετησίως. Επιπλέον, οι αφίξεις από χώρες εκτός Ευρώπης σημειώνουν φέτος αύξηση 6% σε σύγκριση με την τελευταία χρονιά πριν από την πανδημία, καταγράφοντας ακόμη ένα ρεκόρ για την Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών διαπιστώνει πως οι προορισμοί στη Νότια Ευρώπη και στη Μεσόγειο παραμένουν οι πλέον προσφιλείς για όσους επισκέπτονται την Ευρώπη, καθώς κατά κανόνα οι τουρίστες επιλέγουν τις χώρες με ζεστό καλοκαίρι και προσιτές τιμές, αυτά δηλαδή που μπορούν να βρουν σε πολλά μέρη της Νότιας Ευρώπης.

Παράλληλα αρχίζουν να κατακτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς οι τουριστικοί προορισμοί στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, καθώς όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν να κάνουν διακοπές σε περιοχές με ηπιότερο κλίμα και λιγότερο συνωστισμό, και συχνά τις προγραμματίζουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT