Ερευνα: Η ακρίβεια αλλάζει τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων

Ερευνα: Η ακρίβεια αλλάζει τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων

58" χρόνος ανάγνωσης

Σε αλλαγή αγοραστικών συνηθειών, κατ’ επέκταση τρόπου ζωής οδηγούνται οι Ελληνες καταναλωτές, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών.

Ο λόγος; Οι τιμές σε τρόφιμα και λογαριασμοί κοινής ωφέλειας που διαρκώς αυξάνονται, προσθέτοντας βάρη στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ειδικότερα, το 68,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί πολύ από την ακρίβεια το τελευταίο έτος, ενώ το 25,4% αρκετά.

Η πλειονότητα αναφέρει ότι η μεγαλύτερη αύξηση τιμών που έχει παρατηρήσει αφορά τα τρόφιμα και ακολουθούν ενέργεια, καύσιμα, στέγαση, υπηρεσίες και μεταφορές.

Η ακρίβεια έχει επηρεάσει το εισόδημα, μειώνοντας το για την πλειονότητα των ερωτηθέντων, ενώ το 96% δηλώνει πως για αυτό το λόγο άλλαξε αγοραστικές συνήθειες.

Εξοδοι και ψυχαγωγία είναι τα πρώτα που άλλαξαν όσοι επηρεάστηκαν και ακολουθούν η αναζήτηση προσφορών, εκπτώσεων, φθηνότερων και λιγότερων προϊόντων.

Ο έλεγχος τιμών για το 87,5% είναι αυτό που θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και ακολουθούν αύξηση μισθών – συντάξεων και μείωση φόρων.

Η πλειονότητα δηλώνει πως η ακρίβεια έχει επηρεάσει πολύ αρνητικά και αρνητικά την ποιότητα της ζωής τους, ενώ το 94,1% έχει μειώσει δαπάνες σε υγεία, εκπαίδευση ή ψυχαγωγία.

Οι δαπάνες που έχουν μειωθεί αφορούν την ψυχαγωγία για το 95,1% των ερωτηθέντων και ακολουθούν ταξίδια, υγεία, εκπαίδευση.


Ερευνα: Η ακρίβεια αλλάζει τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων-1
Ερευνα: Η ακρίβεια αλλάζει τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων-2
Ερευνα: Η ακρίβεια αλλάζει τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων-3
Ερευνα: Η ακρίβεια αλλάζει τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων-4
Ερευνα: Η ακρίβεια αλλάζει τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων-5

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT