Δράσεις από ΔΥΠΑ και ΥΠΕΞ για επιστροφή Ελλήνων του εξωτερικού

Δράσεις από ΔΥΠΑ και ΥΠΕΞ για επιστροφή Ελλήνων του εξωτερικού

Σκοπός είναι η προσέγγιση και ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού για τις ευκαιρίες εργασίας στην Ελλάδα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης

Δέσμη μέτρων με στόχο να φέρει τους Ελληνες του εξωτερικού πιο κοντά στη χώρα μας και να διαμορφώσει προϋποθέσεις επιστροφής τους στην πατρίδα επεξεργάζονται από κοινού η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και το υπουργείο Εξωτερικών.

Ηδη, οι δύο πλευρές υπέγραψαν χθες μνημόνιο συνεργασίας με τη συμμετοχή του διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρου Πρωτοψάλτη και του υφυπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κώτσηρα.

Σκοπός του μνημονίου είναι η προσέγγιση και ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού για τις ευκαιρίες εργασίας στην Ελλάδα, με παράλληλο σχεδιασμό και διαμόρφωση πλαισίου δράσεων και κινήτρων (ευκαιριών απασχόλησης, επιχειρηματικότητας, κατάρτισης, κ.λπ.) για την ενημέρωση και επαναπροσέλκυσή τους στην αγορά εργασίας της Ελλάδας. Ειδικότερα, η συνεργασία περιλαμβάνει:

• Τη διαρκή ενημέρωση και ανταλλαγή πληροφοριών για πρωτοβουλίες, δράσεις και εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα (όπως προώθηση της απασχόλησης, επιχορήγηση επιχειρήσεων, κ.ά.) σχετικά με την απασχόληση Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι επιθυμούν να επαναπατριστούν και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας της Ελλάδας.

• Την αμοιβαία αξιοποίηση των ως άνω πληροφοριών και του σχετικού ψηφιακού υλικού που θα δημιουργείται στις ιστοσελίδες και τα κοινωνικά δίκτυα του ΥΠΕΞ (με έμφαση σε αυτά των Αρχών Εξωτερικού) και της ΔΥΠΑ προς ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού.

• Την από κοινού διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων και λοιπών εκδηλώσεων (Ημέρες Καριέρας, κ.ά.), με έμφαση σε χώρες με έντονη μετανάστευση κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Οι ανωτέρω δράσεις σκοπό θα έχουν την προώθηση των στόχων του μνημονίου, με στόχευση την ενημέρωση των Ελλήνων του εξωτερικού για τα θεσμοθετημένα οφέλη και κίνητρα για τον επαναπατρισμό τους, αλλά και για την καταγραφή τυχόν προτάσεων που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων κινήτρων.

• Τη συνεργασία με άλλους φορείς για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων.

Οπως δήλωσε μάλιστα ο κ. Πρωτοψάλτης, ΔΥΠΑ και υπουργείο Εξωτερικών ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να καταστεί ξανά ελκυστική η ελληνική αγορά εργασίας για χιλιάδες Ελληνες που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT