Εκταμίευση τέταρτης δόσης επιχορηγήσεων από Ταμείο Ανάκαμψης

Εκταμίευση τέταρτης δόσης επιχορηγήσεων από Ταμείο Ανάκαμψης

Ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ – Στα 18,2 δισ. οι συνολικές εκταμιεύσεις μέχρι σήμερα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Το «πράσινο φως» άναψε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκταμίευση της 4ης δόσης των επιχορηγήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 1 δισ. ευρώ. Συνολικά, με το 1 δισ. ευρώ οι εκταμιεύσεις θα ανέλθουν σε 18,21 δισ. ευρώ, φτάνοντας το 51% των διαθέσιμων πόρων των 36 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 8,59 δισ. ευρώ ήταν επιχορηγήσεις και τα 9,62 δισ. ευρώ δάνεια.

Το υπόλοιπο ποσό 17,8 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμο προς είσπραξη για δύο ακόμη χρόνια, εκτός αν αλλάξει κάτι και δοθεί παράταση, δεδομένων των καθυστερήσεων που σημειώνονται σε όλη την Ευρώπη, όπως φάνηκε και από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου της περασμένης Δευτέρας.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, μέχρι σήμερα υλοποιούνται στο σκέλος των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης 794 έργα με προϋπολογισμό άνω των 22 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 7,8 δισ. ευρώ αφορούν έργα πράσινης μετάβασης, 2,5 δισ. ευρώ δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, 5,7 δισ. ευρώ δράσεις ενίσχυσης της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της κοινωνικής συνοχής και 6,1 δισ. ενισχύσεις για ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας.

Το αίτημα για την 4η δόση των επιχορηγήσεων είχε υποβληθεί στις 6 Ιουνίου και είχε 20 προαπαιτούμενα, που αφορούν 12 επενδύσεις και 8 μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν.

Τα πιο εμβληματικά από αυτά, σύμφωνα με την Κομισιόν, είναι τα εξής:

Αναδάσωση και πυροπρόληψη: η επένδυση αποσκοπεί στην αποκατάσταση υποβαθμισμένων δασών στην Ελλάδα μέσω μέτρων αναδάσωσης και πυροπρόληψης, τα οποία θα βελτιώσουν τα δασικά οικοσυστήματα και θα συμβάλουν στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών, όπως αυτές που έπληξαν τόσο σοβαρά την Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι. Τα μέτρα πυροπρόληψης θα περιλαμβάνουν τον καθαρισμό δασών και δασικών εκτάσεων, τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, εργασίες καθαρισμού και κλαδέματος και δενδροφύτευση.

Διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και προσαρμογή του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας σε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: οι επενδύσεις αυτές στηρίζουν τη διασύνδεση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας των Κυκλάδων με την ηπειρωτική Ελλάδα και την εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και το δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Βελτίωση του πληροφοριακού συστήματος στον τομέα της Δικαιοσύνης: η μεταρρύθμιση αυτή αποσκοπεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού δικαστικού συστήματος, το οποίο μέχρι σήμερα βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό σε έντυπα αρχεία, καθώς και σε καταγραφές και δημοσιεύσεις αποφάσεων.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, και ο διοικητής του Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστης Καβαλάκης, επιχειρούν τώρα να ολοκληρώσουν τα δύσκολα και πολλά, 30 συνολικά, προαπαιτούμενα για την υποβολή, εντός του έτους, του αιτήματος για την 5η δόση, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που θα αποτελείται τόσο από δάνεια –2,3 δισ. ευρώ– όσο και από επιχορηγήσεις – 1,3 δισ. ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT