Κρίσιμες ώρες για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου

Κρίσιμες ώρες για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου

Η κατ’ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη με τον ΑΔΜΗΕ πρέπει να περάσει από το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Σε τεντωμένο σχοινί εξακολουθεί να βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Κύπρου, καθώς η χθεσινή πολύωρη και επεισοδιακή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου δεν κατέληξε σε απόφαση, παραπέμποντας την έγκριση της κατ’ αρχήν συμφωνίας που επετεύχθη προ διημέρου με τον ΑΔΜΗΕ σε εκ νέου συνεδρίαση σήμερα.

«Μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να ανατρέψει τα πράγματα και να διασώσει το έργο», τόνιζαν χθες στην «Κ» παράγοντες με γνώση των όσων διαδραματίστηκαν χθες στο «ολοήμερο θρίλερ» στην Κύπρο και στο παρασκήνιο που προηγήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο που ήταν προγραμματισμένο για το πρωί και μεταφέρθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη για τις 4 το απόγευμα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου, το πρωί έλαβαν χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο πολύωρες διαβουλεύσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας, με συμμετοχή του προέδρου της Δημοκρατίας, του γενικού εισαγγελέα, του υπουργού Οικονομικών, του υπουργού Ενέργειας και της υφυπουργού παρά τω Προέδρω.

«Ως υπεύθυνη κυβέρνηση, με τη δέουσα επιμέλεια και υπευθυνότητα, οφείλουμε να αξιολογήσουμε όλες τις παραμέτρους, όταν και εφόσον ληφθούν οι απαντήσεις στις διευκρινίσεις που έχουν ζητηθεί, και στη βάση αυτών των διευκρινίσεων θα ληφθεί η όποια τεκμηριωμένη, υπεύθυνη απόφαση με στόχο να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρισμού επιπρόσθετα, πριν από την ολοκλήρωση του έργου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεχίσει την Πέμπτη τη συζήτηση επί του θέματος, προκειμένου να εξεταστούν όλες οι παράμετροι και ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων, προσθέτοντας πως η απόφαση θα ληφθεί τη στιγμή που η κυβέρνηση είναι έτοιμη για να λάβει τις τελικές αποφάσεις της. Κληθείς να σχολιάσει τις επιφυλάξεις τις οποίες εξέφρασε η Βουλή σε επιστολή της προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις εξηγήσεις που ζητάει για τη συμφωνία που φέρεται να έχει επιτευχθεί μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και των εμπλεκόμενων μερών, ο εκπρόσωπος είπε ότι απόφαση μπορεί να παρθεί μόνο από το υπουργικό συμβούλιο, η οποία προφανώς δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής.

Το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου με βάση την κατ’ αρχήν συμφωνία με τον ΑΔΜΗΕ για την απεμπλοκή του έργου θα έπρεπε να εγκρίνει χθες την ανάκτηση από τον ΑΔΜΗΕ 25 εκατ. ευρώ κατ’ έτος για τα πρώτα πέντε χρόνια της κατασκευαστικής περιόδου του έργου (125 εκατ. σύνολο). Σε συνέχεια αυτής της απόφασης, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου (ΡΑΕΚ) θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή (6 Σεπτεμβρίου) να εκδώσει δύο αποφάσεις.

Η πρώτη θα αναθεωρεί την απόφαση του Ιουλίου ως προς την έναρξη ανάκτησης του κόστους στη βάση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου και η δεύτερη θα προβλέπει βαθμό απόδοσης της επένδυσης στο 8,3% για 17 χρόνια λειτουργίας του έργου. Μετά τις χθεσινές εξελίξεις τα πράγματα δυσκολεύουν εξαιρετικά, καθώς είναι απίθανο να βγουν μέχρι αύριο οι κρίσιμες για τη βιωσιμότητα του έργου αποφάσεις που θα άρουν και το τελεσίγραφο αναστολής των εργασιών από τη Νexans.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT