Παραμένει στο τιμόνι της ΔΕΠΑ Εμπορίας ο Κ. Ξιφαράς

Παραμένει στο τιμόνι της ΔΕΠΑ Εμπορίας ο Κ. Ξιφαράς

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο συμμετέχει επίσης ο Νίκος Τσάφος, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Την κυβερνητική στήριξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας στη στρατηγική μετεξέλιξής της σε έναν πλήρως καθετοποιημένο ενεργειακό όμιλο, που δρομολόγησε η διοίκηση του κ. Κωνσταντίνου Ξιφαρά, σηματοδοτεί η ανανέωση της θητείας του στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και η τοποθέτηση στη θέση του προέδρου και νέων μελών του διοικητικού συμβουλίου στενών συνεργατών του πρωθυπουργού και προσώπων εμπιστοσύνης.

Τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Γιάννη Παπαδόπουλο αντικατέστησε ο κ. Αντώνης Διαματάρης, ιδιοκτήτης του «Εθνικού Κήρυκα» της Νέας Υόρκης από το 1979, με δραστηριότητα στον τομέα των ακινήτων (real estate) στη Νέα Υόρκη, όπου και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Interbank.

Ο κ. Διαματάρης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Ακρόπολης σήμερα, το 2019 είχε οριστεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού, αλλά δημοσιεύματα που συνδέονταν με τις σπουδές του τον υποχρέωσαν σε παραίτηση σε διάστημα μόλις πέντε μηνών.

Στο νέο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που συγκροτήθηκε χθες σε σώμα, συμμετέχει επίσης ο κ. Νίκος Τσάφος, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, με άμεση, σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλοκή εδώ και κάποιο διάστημα στο κρίσιμο ζήτημα της διαιτησίας της ΔΕΠΑ με τη ρωσική Gazpom για τις ρήτρες take or pay που βρίσκεται σε εξέλιξη.

O κ. Τσάφος είναι επίσης θερμός υποστηρικτής της πράσινης μετάβασης και η τοποθέτησή του στο Δ.Σ. της ΔΕΠΑ ερμηνεύεται και ως κυβερνητική στήριξη στη στροφή που έχει κάνει η εταιρεία στις ΑΠΕ. Μόλις πρόσφατα η ΔΕΠΑ Εμπορίας διασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 390 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων.

Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ καλύπτει το 75% του κόστους των νέων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, το οποίο μπορεί να ανέλθει έως 521 εκατ. ευρώ. Στον «αέρα» βρίσκεται ήδη ο δια-γωνισμός για την κατασκευή των πρώτων 400 μεγαβάτ, ενώ διαθέτει άδειες για 820 MW.

Η επέκταση της εταιρείας στον τομέα των ΑΠΕ και της ηλεκτροπαραγωγής (συμμετέχει από κοινού με τη ΔΕΗ και την Damco Energy με ποσοστό 29% στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής Αλεξανδρούπολης) αποτελεί βασικό πυλώνα της στρατηγικής της, η οποία σε μεγάλο βαθμό θα επανασχεδιαστεί βάσει των εξελίξεων στη μετοχική της σύνθεση.

Οπως είναι ήδη γνωστό, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με τη HELLENiQ ENERGY για την εξαγορά από το ελληνικό Δημόσιο του 35% που κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, σχέδιο που στον βαθμό που ολοκληρωθεί θα οδηγήσει σε συνολικότερες ανακατατάξεις στην ενεργειακή αγορά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT