Πρόταση για ριζική αλλαγή της ΚΑΠ και νέα κριτήρια ενίσχυσης των αγροτών

Πρόταση για ριζική αλλαγή της ΚΑΠ και νέα κριτήρια ενίσχυσης των αγροτών

Επιδότηση των αγροτών βάσει του εισοδήματός τους και όχι των εκτάσεων και της παραγωγής τους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Σε σημαντική αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ) ύψους 387 δισ. ευρώ θα πρέπει να προβεί η Ευρωπαϊκή Eνωση για την επιδότηση των αγροτών στη βάση του εισοδήματός τους και όχι των εκτάσεων και της παραγωγής τους, σύμφωνα με έκθεση που εκπονήθηκε από ομάδα ειδικών ως «απάντηση» στις θορυβώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα και στις Βρυξέλλες στις αρχές του χρόνου.

Η εν λόγω έκθεση, που τιτλοφορείται «Μια κοινή προοπτική για τη γεωργία και τα τρόφιμα στην Ευρώπη», περιλαμβάνει σειρά συστάσεων προς την Κομισιόν και παρουσιάστηκε χθες στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αποτελεί προϊόν εντατικών και έντονων διαβουλεύσεων στο πλαίσιο του «στρατηγικού διαλόγου για το μέλλον της αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε.» μεταξύ μελών 29 οργανώσεων, που εκπροσωπούν αγρότες, μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα.

Η πιο σημαντική εκ των συστάσεων είναι εκείνη που αφορά την αναθεώρηση του καθεστώτος επιδοτήσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ, που απορροφούν επί της ουσίας το 1/3 του ευρωπαϊκού πολυετούς προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, προτείνεται αντί να χορηγείται άμεση στήριξη προς τους αγρότες ανάλογα με την έκταση γης που κατέχουν, να παρέχονται επιδοτήσεις στους «ενεργούς αγρότες που την χρειάζονται περισσότερο» και στη βάση «της οικονομικής βιωσιμότητάς τους».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας που εκπόνησε την έκθεση, ο Γερμανός καθηγητής Πίτερ Στροσνάιντερ, ανέφερε χθες στη σχετική συνέντευξη Τύπου ότι «τα δημόσια χρήματα θα πρέπει να αποδίδονται σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη».

Η έκθεση, πάντως, περιλαμβάνει παράλληλα προτάσεις για «θαρραλέες και άμεσες δράσεις», προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «πολλαπλές κρίσεις» που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, ιδιαίτερα εκείνες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως ξηρασία, λειψυδρία αλλά και άνισος ανταγωνισμός από την εισαγωγή προϊόντων στην Ε.Ε. από τρίτες χώρες.

Οι συστάσεις δεν είναι δεσμευτικές, ωστόσο η Φον ντερ Λάιεν ανέφερε χθες στους ανταποκριτές στις Βρυξέλλες ότι θα τις «αξιολογήσει προσεκτικά», ενώ εξήρε το γεγονός ότι εγκρίθηκαν ομόφωνα από τους ειδικούς. Aλλωστε, θα αποτελέσουν τη βάση του «οράματός» της, ενός «οδικού χάρτη» –όπως τόνισε– για τη νέα αγροτική πολιτική, που θα παρουσιάσει κατά τις πρώτες 100 ημέρες της νέας θητείας της Κομισιόν.

Η ίδια έδωσε έμφαση στη διασφάλιση δίκαιων εισοδημάτων για τους αγρότες και την προστασία των παραγωγών από πρακτικές που τους αναγκάζουν να πωλούν σε χαμηλότερες τιμές από το κόστος παραγωγής.

Ανέφερε, παράλληλα, τη σημασία των κινήτρων, προκειμένου οι αγρότες «να γίνουν οι καλύτεροι πρέσβεις της προστασίας του περιβάλλοντος» αλλά και της μείωσης της γραφειοκρατίας, ειδικά για μικρές αγροτικές επιχειρήσεις που αποτελεί πάγιο αίτημα των αγροτών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT