Οι νέοι, στόχος διαδικτυακών απατεώνων

Οι νέοι, στόχος διαδικτυακών απατεώνων

Η Gen Z είναι η γενιά που έχει χάσει με διαφορά το υψηλότερο ποσό χρημάτων από διαδικτυακές απάτες

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Οταν ακούει κανείς για διαδικτυακές απάτες, το μυαλό πηγαίνει συνήθως στους γονείς και στους παππούδες, οι οποίοι δεν έχουν εξοικειωθεί πλήρως με τα ψηφιακά μέσα και μπορεί να γίνουν εύκολα θύματα για τους απατεώνες του κυβερνοχώρου.

Κι όμως, όπως προκύπτει από νέα έρευνα στις ΗΠΑ και στον Καναδά, οι πιο επιρρεπείς σε διαδικτυακές απάτες είναι οι γενιές που μεγάλωσαν με το κινητό στο χέρι. Μάλιστα η Gen Z, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 1997 και 2012, είναι η γενιά που έχει χάσει με διαφορά το υψηλότερο ποσό χρημάτων από διαδικτυακές απάτες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα από τη ΜΚΟ Better Business Bureau, οι νέοι ηλικίας 18 έως 24 ετών υπολογίζεται πως έχασαν κατά μέσον όρο 155 δολάρια το 2023 από τέτοιου είδους απάτες, με τα περισσότερα χρήματα να χάνονται σε κομπίνες που σχετίζονται με την απασχόληση, τις ηλεκτρονικές αγορές και τις επενδύσεις ή τα κρυπτονομίσματα.

«Είναι λίγο-πολύ η πρώτη γενιά, η οποία πραγματικά μεγάλωσε με όλες αυτές τις συσκευές και έτσι έχει μεγάλη άνεση στο να κάθεται στο κινητό, στο λάπτοπ και να κάνει καθημερινές εργασίες εκεί. Επομένως, οι απατεώνες θα τους εκμεταλλευτούν και με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο NBC η Κάτιε Γκάλαν, διευθύντρια εκπαίδευσης και κοινωνικής αφοσίωσης στο Better Business Bureau.

Παρότι η έρευνα δεν συλλέγει στοιχεία για τους κάτω των 18 ετών, η οργάνωση υποστηρίζει ότι οι απατεώνες στοχεύουν όλο και περισσότερο σε νεότερα θύματα, επειδή ψωνίζουν, διασκεδάζουν και επικοινωνούν online. Ειδικότερα, το 16,4% των ερωτηθέντων που έχουν παιδιά μεταξύ 7 και 18 ετών δήλωσε ότι έγιναν στόχοι κυβερνοεγκλήματος, από μόλις 11,1% το 2022. Απεναντίας, οι ενήλικοι μεταξύ 55 και 64 ετών έχασαν τα λιγότερα χρήματα σε διαδικτυακές απάτες, με τη μέση απώλεια να διαμορφώνεται στα 91 δολάρια ανά άτομο. Αυτή η ηλικιακή ομάδα ήταν πιο επιρρεπής στις απάτες που σχετίζονταν με επενδύσεις και μέσα βελτίωσης σπιτιού, σύμφωνα με την έκθεση.

Στο μεταξύ, οι απάτες με ερωτικό περιεχόμενο στόχευαν περισσότερο σε άτομα άνω των 65 ετών, ορισμένοι εκ των οποίων έχασαν πολύ υψηλά ποσά. Συνολικά, οι boomers, άνω των 65 ετών, έχασαν κατά μέσον όρο 109 δολάρια σε διαδικτυακές απάτες το 2023.

Σημειώνεται πως στη λίστα του Better Business Bureau με τις μεγαλύτερες απάτες, οι ερωτικές ανέβηκαν από την έβδομη θέση στην πέμπτη λόγω αύξησης της επιρρέπειας, αλλά και της μέσης απώλειας σε χρήματα. Ειδικότερα, η μέση απώλεια από τέτοιου είδους απάτες αυξήθηκε από 1.411 δολάρια το 2022 στα 3.600 το 2023. Το 2023, τουλάχιστον το 65% των θυμάτων από τέτοιες απάτες δήλωσε ότι έχασε χρήματα έναντι μόλις 16% το 2022.

Σύμφωνα με το BBB, το ποσοστό όσων έχασαν χρήματα από ερωτικές απάτες αυξήθηκε κατά 300% το 2023. Οι απατεώνες αυτοί μιλούν στα θύματά τους για τα κρυπτονομίσματα, προσπαθώντας να στρέψουν τη συζήτηση προς τα οικονομικά και να τους βάλουν να επενδύσουν σε ψεύτικες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT