Volvo: Eγκαταλείπει τον στόχο για παραγωγή μόνο ηλεκτρικών Ι.Χ.

Volvo: Eγκαταλείπει τον στόχο για παραγωγή μόνο ηλεκτρικών Ι.Χ.

H σουηδική εταιρεία τονίζει την ανάγκη να είναι «ρεαλιστική και ευέλικτη» στις προτιμήσεις των καταναλωτών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, ένα 24ωρο μετά την είδηση ότι η Volkswagen εξετάζει για πρώτη φορά στην ιστορία της το κλείσιμο εργοστασίων στη Γερμανία. Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo Cars εγκατέλειψε τον βραχυπρόθεσμο στόχο της να πουλάει μόνο ηλεκτρικά οχήματα, επικαλούμενη την ανάγκη να είναι «ρεαλιστική και ευέλικτη» με φόντο τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στην αγορά και τη μειωμένη ζήτηση.

Η Volvo Cars, η οποία ανήκει στην κινεζική Geely Holding, ήταν από τις πρώτες παλαιού τύπου αυτοκινητοβιομηχανίες που υποσχέθηκαν πλήρη μετάβαση στα EV. Η εταιρεία διευκρίνισε βέβαια ότι διατηρεί τον μακροπρόθεσμο στόχο της να μετατραπεί πλήρως σε κατασκευάστρια EV. Ανακοίνωσε ωστόσο ότι στοχεύει πλέον ποσοστό μεταξύ 90% και 100% των αυτοκινήτων που πουλάει να είναι πλήρως ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά μοντέλα έως το 2030, ενώ έως και το 10% θα επιτρέπει περιορισμένο αριθμό ήπιων υβριδικών μοντέλων.

Ο νέος στόχος αντικαθιστά τη δέσμευση του 2021 ότι η γραμμή παραγωγής της Volvo Cars θα είναι πλήρως ηλεκτρική μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Ακολουθεί έτσι κι άλλους κολοσσούς του κλάδου που περιόρισαν τις «πράσινες» φιλοδοξίες τους, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες Mercedes-Benz και Volkswagen με έδρα τη Γερμανία, που ανακοίνωσαν αντίστοιχες αλλαγές στη στρατηγική τους για τα EV.

«Ενα ηλεκτρικό αυτοκίνητο προσφέρει ανώτερη οδηγική εμπειρία και αυξάνει τις δυνατότητες χρήσης προηγμένων τεχνολογιών που βελτιώνουν τη συνολική εμπειρία των πελατών», δήλωσε ο Τζιμ Ρόουαν, διευθύνων σύμβουλος της Volvo Cars. «Ωστόσο είναι σαφές ότι η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση δεν θα είναι γραμμική και ότι πελάτες και αγορές κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες.

Μένουμε πραγματιστές και ευέλικτοι, διατηρώντας παράλληλα ηγετική θέση στον κλάδο στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και της βιωσιμότητας», πρόσθεσε. Οι μετοχές της Volvo Cars διαπραγματεύθηκαν περισσότερο από 4% χαμηλότερα χθες, μετά την ανακοίνωση της είδησης.

Η Volvo είπε ότι το μερίδιο των πλήρως ηλεκτρικών αυτοκινήτων της διαμορφώθηκε στο 26% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των premium ομοίων της, ενώ τα plug-in υβριδικά ανήλθαν στο 48%.

Υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, οι υπεύθυνοι του κολοσσού λένε ότι υπήρξε βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη της υποδομής φόρτισης, απόσυρση κυβερνητικών κινήτρων σε ορισμένες αγορές και πρόσθετη αβεβαιότητα που προκλήθηκε από τους πρόσφατους δασμούς στα EV σε διάφορες αγορές.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT