Τι «βλέπει» η JPMorgan για τις τράπεζες

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Η υπεραπόδοση των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών φέτος εγείρει όλο και πιο έντονα ερωτήματα από τους επενδυτές σχετικά με το εάν πλέον οι αποτιμήσεις τους είναι «δίκαιες», όπως σημείωσε η JPMorgan. Απαντώντας σε αυτά επισημαίνει πως σύμφωνα με την ανάλυσή της, τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών αποτιμούν πλέον πλήρως τόσο τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας όσο και του ίδιου του κλάδου. Συνεπώς η ίδια εκτιμά πως δεν έχει απομείνει πολλή αξία για τους επενδυτές, ειδικά στο περιβάλλον των Tier 2, ενώ επενδυτικές ευκαιρίες εντοπίζονται μόνο σε επιλεγμένους senior preferred τίτλους. Η JPMorgan παρατηρεί επίσης πως οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ευάλωτες πλέον σε μια πιθανή αναταραχή στις αγορές. Οπως επισημαίνει, καθώς η μείωση των NPEs δεν αποτελεί πλέον προτεραιότητα, έπειτα και από τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων ετών, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο πιθανό να βιώσουν «ορατή» επιδείνωση των χαρτοφυλακίων δανείων τους σε έναν κύκλο σοβαρής πιστωτικής διόρθωσης.

Διάθεση ποσοστού 13%-14% της Trade Estates ΑΕΕΑΠ 

Στη διάθεση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, προχωρεί το επόμενο διάστημα ο όμιλος Φουρλή. Σύμφωνα με τον κ. Βασ. Φουρλή, στόχος είναι η πώληση περίπου 13%-14% από το σημερινό ποσοστό 63,6% που ελέγχει ο όμιλος στην εισηγμένη εταιρεία ακινήτων, ώστε να υποχωρήσει κάτω του 50% και να μην ενοποιείται πλέον με τον υπόλοιπο όμιλο. Η διαδικασία αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024.  

Στο ΕΣΠΑ η επέκταση της Ιόνιας Οδού   

Στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε η επέκταση της Ιόνιας Οδού και συγκεκριμένα το τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά, συνολικού προϋπολογισμού 289,2 εκατ. ευρώ. Με το έργο αναμένεται να ανακουφιστεί η πόλη των Ιωαννίνων που επιβαρύνεται με την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος οδικής ασφάλειας που υπάρχει σήμερα λόγω της μετάπτωσης από έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, όπως η Ιόνια Οδός, σε ένα ημιαστικό οδικό δίκτυο, και να βελτιωθεί η προσβασιμότητα  σε σημαντικούς χώρους, όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Πρώτη επένδυση της Trastor στην Κύπρο   

Στην πρώτη της επένδυση εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Κύπρο προχώρησε η Trastor του ομίλου Πειραιώς μέσω της θυγατρικής Trastor Holdings Single Member SA. Η αγορά αφορά την εξαγορά της ιδιοκτήτριας εταιρείας του LABS Tower στη Λευκωσία της Κύπρου. Πρόκειται για έναν πύργο μεικτής χρήσης γραφείων και κατοικιών, ύψους 90 μέτρων και 22 ορόφων, με συνολική επιφάνεια 14.102 τ.μ. Το κτίριο ανήκει στον όμιλο Globe Invest, το family office του Ισραηλινοκύπριου επενδυτή Τέντι Σάγκι, ο οποίος έχει αναπτύξει σημαντική παρουσία και στην ελληνική αγορά μέσω σειράς επενδύσεων στη Μύκονο.

Πτώση αποδόσεων στα ετήσια έντοκα 

Σημαντική πτώση κατέγραψε η απόδοση στα ετήσια έντοκα γραμμάτια τα οποία εξέδωσε ο ΟΔΔΗΧ, λόγω της μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ και των προσδοκιών για νέα μείωση την επόμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, κατά τη δημοπρασία που διενεργήθηκε την Τετάρτη η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,82%, από 3,34% κατά την αντίστοιχη δημοπρασία του Ιουνίου. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση παραμένει ελκυστική, δεδομένου ότι το μέσο επιτόκιο που προσφέρουν οι προθεσμιακές καταθέσεις για ένα έτος είναι στο 1,87%. Οι συνολικές προσφορές για τα έντοκα 52 εβδομάδων διαμορφώθηκαν στα 916 εκατ. ευρώ, με το ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 500 εκατ. ευρώ. Εως σήμερα Πέμπτη μπορούν όσοι επιθυμούν να προμηθευτούν τα εν λόγω έντοκα με ανώτατο ποσό τις 15.000 ευρώ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα δανεισμού του ΟΔΔΗΧ, θα διεξαχθεί άλλη μία δημοπρασία ετήσιων εντόκων φέτος, στις 4 Δεκεμβρίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT