Το μόνο που πρέπει να φοβάται η Nvidia είναι η έλλειψη φόβου

Το μόνο που πρέπει να φοβάται η Nvidia είναι η έλλειψη φόβου

Ο εφησυχασμός που μπορεί να προκαλεί το «κανείς δεν απειλεί την πρωτοκαθεδρία μου» και το παράδειγμα της Intel

2' 6" χρόνος ανάγνωσης

Περίπου 300 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης της Nvidia έγιναν «καπνός» την Τρίτη. Ηταν το τρίτο sell-off φέτος στις μετοχές της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής τσιπ των 2,6 τρισ. δολαρίων και, όπως και τα δύο προηγούμενα, έχει μικρή βάση στην εταιρική πραγματικότητα.

Το πιθανότερο είναι ότι η αστάθεια της αγοράς και τα μεταβλητά οικονομικά δεδομένα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τη μετοχή της Nvidia, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αποτίμησή της θα μπορούσε να προκύψει αργότερα και να προέλθει εκ των έσω. Η Nvidia είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελουμένους στη μάχη για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης, καθώς οι ημιαγωγοί και ο εξοπλισμός δικτύωσής της αναπτύσσονται σε κέντρα δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση και τη λειτουργία συστημάτων ΑΙ.

Τα έσοδά της αναμένεται να διπλασιαστούν φέτος, σε περίπου 125 δισ. δολάρια. Η προοπτική δεν έχει αλλάξει. Πελάτες-κολοσσοί εξακολουθούν να σχεδιάζουν δαπάνες δισεκατομμυρίων για τους ημιαγωγούς της. Η Meta Platforms, για παράδειγμα, σκοπεύει να αυξήσει τις συνολικές κεφαλαιουχικές δαπάνες της φέτος κατά περίπου 50%, στα 40 δισ. δολάρια.

Και πάλι μπορεί να υπάρχει ακόμα χώρος για απογοήτευση. Οι μεγάλες εταιρείες Διαδικτύου και λογισμικού, που αποτελούν τη βάση των πελατών της, ενδέχεται να αποτύχουν να αξιοποιήσουν αρκετά τις πρωτοβουλίες ΑΙ ώστε να δικαιολογήσουν την επένδυσή τους των 300 δισ. δολαρίων.

Στη Meta, τα σχέδια του Ζούκερμπεργκ για ανοιχτή τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τη μετατρέψουν σε εμπόρευμα. Υπάρχουν επίσης νεότερες απειλές: το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει επισπεύσει μια έρευνα για το εάν η εταιρεία παραχώρησε καταχρηστικά ευνοϊκές τιμές και τσιπ σε εταιρείες που χρησιμοποιούν αποκλειστικά την Nvidia, σύμφωνα με το Bloomberg.

Εάν υπάρχει κάτι που θα πρέπει να ανησυχεί τους επενδυτές, είναι κάτι άλλο, και η Intel αποτελεί κατά κάποιο τρόπο παράδειγμα προς αποφυγήν. Αυτός ο πρώην γίγαντας ήταν κάποτε ο κατασκευαστής τσιπ που έπρεπε να νικήσει.

Η κορυφαία κεφαλαιοποίησή του το 2000, αξίας 500 δισ. δολαρίων, ισοδυναμεί με σχεδόν 1 τρισ. δολάρια σε σημερινό χρήμα. Αλλά η Intel έχασε το πλεονέκτημα από τον εξειδικευμένο κατασκευαστή TSMC και έμεινε πίσω στη στροφή προς τα τσιπ που τροφοδοτούν τα κινητά τηλέφωνα.

Ο διακανονισμός της στις ΗΠΑ έπαιξε έναν ρόλο, διευκολύνοντας τους νέους, όπως η Nvidia. Στη ρίζα του, όμως, το πρόβλημα ήταν ο εφησυχασμός της. Αυτό το είδος κινδύνου δύσκολα αποτιμάται στις μετοχές μιας εταιρείας, πράγμα που πιθανώς σημαίνει ότι οι περισσότεροι επενδυτές δεν τον αξιολογούν.

Ο Αντι Γκρόουβ, διευθύνων σύμβουλος της Intel λίγο πριν από το ζενίθ της εταιρείας, είπε ότι «μόνο οι παρανοϊκοί επιβιώνουν». Η Intel δεν τον πήρε στα σοβαρά, αλλά το αφεντικό της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ, ίσως πρέπει να το κάνει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT