Κλειστά ακίνητα: Τριετές αφορολόγητο για να μπουν ξανά στην αγορά για μακροχρόνια μίσθωση

Κλειστά ακίνητα: Τριετές αφορολόγητο για να μπουν ξανά στην αγορά για μακροχρόνια μίσθωση

Αφορολόγητα θα είναι για τρία χρόνια τα εισοδήματα από ενοίκια διαμερισμάτων που ήταν κλειστά ή διετίθεντο για βραχυχρόνια μίσθωση και θα διατεθούν για μακροχρόνια μίσθωση

3' 9" χρόνος ανάγνωσης

Τριετή φορολογική απαλλαγή για όσους ιδιοκτήτες «βγάλουν» στην αγορά τα κλειστά διαμερίσματα, αλλά και για όσους μεταπηδήσουν από τη βραχυχρόνια στη μακροχρόνια μίσθωση, προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης που φαίνεται να προκρίνεται αυτή τη στιγμή με στόχο την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Τα νέα μέτρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και θα εξειδικεύσει την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, στοχεύοντας στη μείωση των τιμών στις μισθώσεις κατοικιών.

Σύμφωνα με το σχέδιο:

1. Απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια όσοι ανοίξουν και μισθώσουν (μακροχρόνια μίσθωση) τα ακίνητά τους για τρία έτη. Απαραίτητη προϋπόθεση, τα ακίνητα να ήταν κλειστά από το 2023 μέχρι και σήμερα. Τα στοιχεία θα αντληθούν από τα έντυπα Ε2 και Ε1 των φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να εντοπισθεί ο αριθμός των δικαιούχων. Το μέτρο θα ισχύσει για τα φυσικά πρόσωπα, ωστόσο δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε νομικά πρόσωπα που διατηρούν κλειστά χιλιάδες ακίνητα.

2. Οσοι εγκαταλείψουν τη βραχυχρόνια και επιλέξουν τη μακροχρόνια μίσθωση θα έχουν επίσης απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τρία χρόνια με την προϋπόθεση ότι το ακίνητο θα εκμισθωθεί ως κύρια κατοικία για τουλάχιστον μία τριετία.

Οπως αναφέρουν από την αγορά, η μεταβατική αυτή παρέμβαση αναμένεται να οδηγήσει στο άνοιγμα δεκάδων χιλιάδων ακινήτων και συνδυαστικά με τα υπόλοιπα μέτρα («Ανακαινίζω – Νοικιάζω» και «Σπίτι μου 2») θα οδηγήσει και στη μείωση των τιμών που σήμερα βρίσκονται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Σημειώνεται ότι σήμερα τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται με συντελεστές 15%-45%. Συγκεκριμένα, για τις πρώτες 12.000 ευρώ εισοδήματος φορολογούνται με 15%, στο κλιμάκιο από 12.001 έως 35.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και τα εισοδήματα από 35.000 ευρώ και πάνω φορολογούνται με 45%.

Με το νέο καθεστώς που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, ένας ιδιοκτήτης που θα «ανοίξει» το σπίτι και θα το εκμισθώσει, για παράδειγμα, έναντι 500 ευρώ (6.000 ευρώ τον χρόνο) θα γλιτώσει 900 ευρώ τον χρόνο από την εφορία και συνολικά 2.700 ευρώ στην τριετία.

Παράλληλα, ιδιοκτήτης που διέθετε το ακίνητό του σε βραχυχρόνια μίσθωση και λάμβανε 20.000 ευρώ ετησίως, πλήρωνε στην εφορία 4.600 ευρώ, με το καθαρό ποσό να διαμορφώνεται σε 15.400 ευρώ. Βέβαια, από το ποσό αυτό κατέβαλλε και ένα μέρος για τα λειτουργικά έξοδα και τον καθαρισμό του ακινήτου.

Στην περίπτωση που μεταπηδήσει στη μακροχρόνια και το μισθώνει έναντι 1.000 ευρώ τον μήνα, θα έχει ετήσια έσοδα 12.000 ευρώ και ο φόρος του θα είναι μηδενικός για τρία χρόνια. Δηλαδή, θα γλιτώνει 1.800 ευρώ τον χρόνο.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη φοροαπαλλαγή, τα ακίνητα να ήταν κλειστά από το 2023 μέχρι και σήμερα.

Οπως προαναφέρθηκε, το άνοιγμα των κλειστών ακινήτων θα συνοδευτεί και από άλλα μέτρα, όπως:

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω». Αναμένεται να αυξηθεί η επιδότηση στο 60%, από 40% σήμερα, και το ανώτατο όριο δαπανών. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται:

α. Αύξηση του ανώτατου ορίου δαπανών για την ανακαίνιση της κατοικίας, από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα, σε 15.000 ευρώ.

β. Αύξηση του ποσοστού της επιδότησης στο 60%, από 40% σήμερα, χωρίς ωστόσο να αλλάζουν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις.

Πρόγραμμα «Σπίτι μου 2», ύψους 2 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων που θα επιδοτήσουν τη δόση στεγαστικών δανείων για νοικοκυριά με διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια (έως 50 ετών) σε σχέση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος.

Οσον αφορά τα κλειστά διαμερίσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, περίπου 650.000-700.000 σε όλη τη χώρα είναι κενά, δηλαδή δεν χρησιμοποιούνται. Από αυτά, υπολογίζεται ότι περίπου 150.000 βρίσκονται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ των εκατοντάδων χιλιάδων ακινήτων που φαίνονται σήμερα κενά, πολλά είναι εγκαταλελειμμένα, ανήκουν σε πολλούς ιδιοκτήτες ή πρόκειται για δευτερεύουσες – εξοχικές κατοικίες που έχουν να ανοίξουν χρόνια.

Σημειώνεται ότι η ΑΑΔΕ έχει ήδη παραδώσει στο οικονομικό επιτελείο αναλυτικό κατάλογο των κλειστών διαμερισμάτων ανά ταχυδρομικό κώδικα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT