Με άδειο ταμείο έκλεισε το α΄ εξάμηνο μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με άδειο ταμείο έκλεισε το α΄ εξάμηνο μία στις δύο μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μόλις το 17,2% των επιχειρήσεων στη μεταποίηση – βιοτεχνία διαθέτει ταμειακό απόθεμα για περισσότερους από έξι μήνες

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, καθώς κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους πάνω από τις μισές (55,9%) υποστηρίζουν πως η ρευστότητά τους ήταν μειωμένη, ενώ και οι προσδοκίες τους για την πορεία της οικονομίας αλλά και της βιωσιμότητάς τους έχουν επιδεινωθεί σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ για την αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις μικρές επιχειρήσεις το πρώτο εξάμηνο, περισσότερες από τις μισές δεν έχουν (29,6%) ή έχουν το πολύ για έναν μήνα (22,5%) ταμειακά διαθέσιμα.

Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στις μικρές επιχειρήσεις, με το 37,8% όσων έχουν κύκλο εργασιών έως 50.000 ευρώ να δηλώνει ότι το ταμείο είναι… μηδενικό. Μάλιστα, το ποσοστό όσων επιχειρήσεων φοβούνται πως θα βάλουν «λουκέτο» το αμέσως επόμενο διάστημα αυξήθηκε στο 3,2% έναντι 2,2% που ήταν τον Φεβρουάριο του 2024.

Ετσι, ο δείκτης οικονομικού κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (0-49 εργαζόμενοι), οι οποίες αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων (99,6%) στην Ελλάδα, υποχώρησε κατά 14,3 μονάδες σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Αυτό διαμορφώθηκε στις 49,6 μονάδες από τις 63,9 που ήταν το δεύτερο εξάμηνο του 2023, γεγονός που αποτυπώνει την αβεβαιότητα η οποία κυριαρχεί κυρίως λόγω της πληθωριστικής κρίσης.

Περίπου 6 στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν επιδείνωση της ρευστότητάς τους κατά το πρώτο εξάμηνο, έναντι λίγο περισσότερων από 1 στις 10 (13,3%) που δήλωσαν ότι η ρευστότητά τους αυξήθηκε. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση στο σύνολο των εξαμήνων μετά την υγειονομική κρίση, ενώ μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για τις ατομικές επιχειρήσεις, όπου 60,9% δηλώνουν πως η ρευστότητά τους έχει επιδεινωθεί.

Το πρόβλημα των «άδειων» ταμείων διαπερνά το σύνολο των κλάδων, αφού μόλις το 17,2% των επιχειρήσεων στη μεταποίηση – βιοτεχνία διαθέτει ταμειακό απόθεμα για περισσότερους από έξι μήνες, όπως και το 17,8% και το 18,6% των επιχειρήσεων του εμπορίου και των υπηρεσιών αντίστοιχα.

Οι επιχειρήσεις εστίασης, που αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής επιχειρηματικότητας, συνεχίζουν να έχουν σημαντικό πρόβλημα, καθώς το 30% δηλώνει πως δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα και το 37,1% λέει πως έχει ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν το πολύ για έναν μήνα. Οξύτερο είναι το πρόβλημα σε όσες επιχειρήσεις δεν απασχολούν κανέναν εργαζόμενο, με το 40,5% να δηλώνει ότι έχει μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα.

Οι ανατιμήσεις δυσχέραιναν τη δραστηριότητα αρκετών επιχειρήσεων, καθώς σχεδόν 9 στις 10 δήλωσαν πως το κόστος λειτουργίας τους αυξήθηκε κατά τα τελευταία 2 περίπου έτη. Παράλληλα, σε αυξήσεις τιμών προχώρησε το 33% των επιχειρήσεων κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ποσοστό που εάν και βαίνει μειούμενο σε σύγκριση με εκείνο προηγούμενων ερευνών, εξακολουθεί να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Ελαφρώς βελτιωμένη είναι η εικόνα των επιχειρήσεων με καθυστερημένες υποχρεώσεις, μολονότι το 29% δυσκολεύεται ακόμη να τις καλύψει, με αποτέλεσμα να έχει τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη οφειλή. Υπερχρεωμένες είναι αρκετές επιχειρήσεις εστίασης, με το 21,4% να έχει τρεις ή περισσότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ το 38,6% έχει τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη. Επίσης, σημαντικά προβλήματα υπερχρέωσης αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό (38%) και οι μικρές επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 50.000 ευρώ (37,5%).

Πάντως, για το 2023 κερδοφορία κατέγραψαν σχεδόν 6 στις 10 επιχειρήσεις (56,2%), ποσοστό υψηλότερο σε σχέση με το 2022 (55%), έναντι του 21% που δήλωσε ζημίες, ενώ μερικές από τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα πραγματοποίησαν κάποιας μορφής επένδυση (34,1%). Αυτές ωστόσο ήταν μικρής κλίμακας, καθώς πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (56,2%) που επένδυσαν διέθεσαν κεφάλαια έως 5.000 ευρώ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT