Μέσο «κούρεμα» 48% για το 75% των ρυθμίσεων δανείων από servicers

Μέσο «κούρεμα» 48% για το 75% των ρυθμίσεων δανείων από servicers

Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρυθμίστηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο οφειλές ύψους 330 εκατ. ευρώ

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

«Κούρεμα» οφειλής που κατά μέσον όρο φθάνει το 48% προβλέπουν τρία στα τέσσερα δάνεια που ρυθμίστηκαν από τις εταιρείες διαχείρισης δανείων για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει αυτά τα δάνεια από τις τράπεζες.
τρ
Πρόκειται για οφειλές 1,4 δισ. ευρώ που ρυθμίστηκαν από τους servicers το α΄ εξάμηνο του έτους, ενώ συνολικά οι ρυθμίσεις δανείων –είτε για λογαριασμό των funds είτε για λογαριασμό των τραπεζών– ανήλθαν το ίδιο διάστημα στα 3 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 2 δισ. ευρώ προέρχονται από μη τραπεζικά χαρτοφυλάκια, δηλαδή από χαρτοφυλάκια που έχουν πουληθεί σε funds. Συνολικά οι διμερείς ρυθμίσεις και οι ρυθμίσεις του νόμου Κατσέλη (3869) ανήλθαν στα 2,7 δισ. ευρώ και, όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ), οι διμερείς ρυθμίσεις αποτελούν την πλέον αποτελεσματική διαδικασία για τη διευθέτηση οφειλών και συνολικά για το α΄ εξάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα λειτουργεί και το εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού, μέσω του οποίου ρυθμίστηκαν το α΄ εξάμηνο οφειλές της τάξεως των 330 εκατ. ευρώ, στην πλειονότητά τους προερχόμενες από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Πάνω από 6 στις 10 ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού περιλαμβάνουν διαγραφή οφειλής σε ένα μέσο ποσοστό που φτάνει το 44%.

Ταυτόχρονα, οι εταιρείες-μέλη της ΕΕΔΑΔΠ, όπως σημειώνουν, συνεχίζουν να εστιάζουν στη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης που προσφέρουν στους συναλλασσομένους μαζί τους. Κατά το α΄ εξάμηνο του 2024, τα τηλεφωνικά κέντρα των εταιρειών-μελών δέχθηκαν κατά μέσον όρο πάνω από 95.000 κλήσεις κάθε μήνα και αύξησαν περαιτέρω τον δείκτη εξυπηρέτησης (κλήσεις που απαντήθηκαν εγκαίρως) στο 90%.

Υποδέχθηκαν πάνω από 28.000 αιτήματα τον μήνα κατά μέσον όρο, μειώνοντας δραστικά τον μέσο χρόνο ανταπόκρισης σε 10 ημέρες. Τα αιτήματα αφορούσαν ρύθμιση οφειλών, παροχή εξουσιοδότησης ή πληρεξουσίου, παροχή δοσολογίου, έκδοση βεβαίωσης για εξόφληση ή καταβολές ή οφειλές, παροχή αντιγράφου σύμβασης κ.ά.

Στην ίδια κατεύθυνση, καθεμία από τις εταιρείες-μέλη της Ενωσης ανέπτυξε την ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των δανειοληπτών για τα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζεται. Οι αντίστοιχες πλατφόρμες έχουν τεθεί σε λειτουργία από την 1η Απριλίου 2024 και δίνουν στους δανειολήπτες τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε ένα πλήθος πληροφοριών σχετικά με τις οφειλές τους, με αμεσότητα, διαφάνεια και σε πραγματικό χρόνο.

Ειδικά για τους ευάλωτους οφειλέτες, με πρόταση της ΕΕΔΑΔΠ και κατόπιν συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας επεκτάθηκε η περίμετρος που προβλέπει ο νέος πτωχευτικός νόμος (4738/2020) ώστε να καταλαμβάνει πλέον και τα ΑμεΑ.

Η ΕΕΔΑΔΠ έχει ξεκινήσει την απευθείας ενημέρωση των ενώσεων ΑμεΑ για το ευνοϊκό πλαίσιο που ισχύει, ώστε οι ενώσεις να γνωστοποιήσουν στα μέλη τους τις δυνατότητες που τους παρέχει η νομοθεσία για τους ευάλωτους δανειολήπτες. Μέχρι και το τέλος του α΄ εξαμήνου υποβλήθηκαν 2.528 αιτήσεις ευάλωτων δανειοληπτών. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε για περισσότερες από 1.000 υποθέσεις ευάλωτων δανειοληπτών, επιτυχώς σε ποσοστό πάνω από το 60%.

Οπως καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΑΔΠ, «οι συνεργάσιμοι οφειλέτες έχουν πλέον στη διάθεσή τους ένα ευρύ φάσμα εργαλείων που τους επιτρέπουν να εκτιμήσουν πλήρως τα δεδομένα που τους αφορούν συνολικά και να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα για τη διευθέτηση των οφειλών τους, είτε απευθυνόμενοι στις αντίστοιχες ΕΔΑΔΠ για διμερή ρύθμιση είτε αξιοποιώντας τα διαθέσιμα εναλλακτικά κανάλια μέσω των πλατφορμών της πολιτείας (ρύθμιση μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού ή, σε περίπτωση αδυναμίας τήρησης της ρύθμισης, ένταξη στο ενδιάμεσο πρόγραμμα)».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT