Στις 17 Σεπτεμβρίου η απόφαση για το placement της Εθνικής

Στις 17 Σεπτεμβρίου η απόφαση για το placement της Εθνικής

Η JP Morgan εκτίμησε ότι η αγορά μπορεί να απορροφήσει το σύνολο του ποσοστού που διαθέτει το Δημόσιο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Το πράσινο φως για τη διάθεση ποσοστού τουλάχιστον 10% από το συνολικό 18,39% που διαθέτει το ΤΧΣ έλαβε από την κυβέρνηση το Ταμείο, που συνεδρίασε αργά το βράδυ της Τετάρτης με αυτό το θέμα. Η οριστική απόφαση για το ακριβές ποσοστό που θα διατεθεί θα ληφθεί στις 17 Σεπτεμβρίου, αλλά η πρόθεση για διάθεση του 10% τουλάχιστον –όπως διατυπώθηκε– αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο το τελικό ποσοστό να είναι μεγαλύτερο – κοντά στο 13%.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΤΧΣ ο σύμβουλος διάθεσης που έχει προσληφθεί, δηλαδή η JP Morgan, κατά την ανάλυση που παρουσίασε στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου εκτίμησε ότι η αγορά μπορεί να απορροφήσει το σύνολο του ποσοστού που διαθέτει το Δημόσιο, προκρίνοντας τη διάθεση και του 18,39%.

Η προοπτική αυτή φαίνεται ότι υπερισχύει και στο εσωτερικό του Ταμείου, αλλά η οριστική απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση η διακράτηση ενός ποσοστού 5% ή ακόμη και 8% θα πρέπει να αιτιολογηθεί επαρκώς στην επενδυτική κοινότητα που αναμένει την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας – με βάση και τις αρχικές κυβερνητικές δεσμεύσεις.

Η διακράτηση ενός ποσοστού της τάξης του 8% ή 5% που είναι στο τραπέζι, δεν είναι σαφές αν υπακούει σε πολιτικές ή άλλες στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης. Προς το παρόν προβάλλεται ως επιλογή που θα μπορούσε να προσελκύσει στρατηγικό επενδυτή, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την ύπαρξη μιας πιο «στέρεης» μετοχικής βάσης, μετά και την πλήρη αποεπένδυση του Ταμείου. Να σημειωθεί ότι εκτός από τον βασικό μεγαλομέτοχο το ΤΧΣ που ελέγχει το 18,39%, ποσοστό άνω του 5% διαθέτει μόνο το Capital Group Companies.

Βέβαιο από κυβερνητικής πλευράς είναι πάντως ότι το placement θα είναι συνδυασμένη προσφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια διαδικασία ακολουθήθηκε και πέρυσι κατά τη διάθεση του 22%, δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής στη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα και σε φυσικά πρόσωπα.

Σε κάθε περίπτωση το χρονοδιάγραμμα είναι σφιχτό και σύμφωνα με πληροφορίες, το ενημερωτικό δελτίο –ως προσχέδιο– αναμένεται να κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την Παρασκευή. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο προσχέδιο θα αφήνεται ανοιχτό το ποσοστό διάθεσης έως ότου ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Στα επόμενα βήματα είναι επίσης ο καθορισμός του εύρους τιμής με βάση και την τιμή που θα διαμορφωθεί στο ταμπλό κατά τη στιγμή της απόφασης. Χθες η τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε στα 7,69 ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά 0,67% (-1,48% από την αρχή της εβδομάδας).

Η μετοχή της Εθνικής, παρά το ράλι που έχει πραγματοποιήσει τον τελευταίο χρόνο (+33,48%), αναφέρεται στο top picks των αναλυτών και επενδυτικών οίκων με τιμή στόχο που υπερβαίνει ακόμη και τα 10 ευρώ, ενώ το ανώτερο επίπεδο διαπραγμάτευσης είχε φτάσει τα 8,49 ευρώ.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα η διαδικασία θα πρέπει να «τρέξει» άμεσα, έτσι ώστε το placement να πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου, που αποτελεί το χρονικό παράθυρο πριν από την ανακοίνωση από την τράπεζα των αποτελεσμάτων του γ΄ τριμήνου στις 5 Νοεμβρίου.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT