Χρηματοδότηση ελληνικών ημιαγωγών από την Ευρώπη

Χρηματοδότηση ελληνικών ημιαγωγών από την Ευρώπη

Σε πρόγραμμα έρευνας και ανάπτυξης της Ε.Ε. συμμετέχουν Sunlight και Cognitive

2' 30" χρόνος ανάγνωσης

Τουλάχιστον το 50% της παγκόσμιας ζήτησης για ημιαγωγούς προέρχεται από την Κίνα, η οποία αποτελεί και τον πέμπτο μεγαλύτερο κατασκευαστή των ειδικών αυτών υλικών, μετά την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ημιαγωγοί χρησιμοποιούνται ευρέως κατά την κατασκευή των περισσότερων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κλιματιστικά μέχρι τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης των τραπεζών (ΑΤΜ).

Με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα στο κρίσιμο πεδίο της προμήθειας ημιαγωγών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το καλοκαίρι του 2023 ένα σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (ΣΕΚΕΕ).

Μέσω αυτού, στο οποίο συμμετέχουν και χρηματοδοτούν με έως 8,1 δισ. ευρώ 14 κράτη-μέλη, επιδιώκεται η έρευνα και ανάπτυξη έργων μικροηλεκτρονικής και τεχνολογιών επικοινωνιών και κατ’ επέκταση μικροκυκλωμάτων και ημιαγωγών.

Στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχουν από την Ελλάδα δύο εταιρείες, η Sunlight και η Cognitive Innovations, που συγχρηματοδοτούνται συνολικά με 18,8 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, κεφάλαια 17,6 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση του έργου της Sunlight, ενώ ποσό ελαφρώς μεγαλύτερο από 1 εκατ. ευρώ θα απορροφήσει η Cognitive.

Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγες ημέρες δημοσιοποιήθηκε η πρόσκληση προς τις δύο εταιρείες – δικαιούχους για την υποβολή των προτάσεών τους, ώστε αυτές να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το σχέδιο υλοποιείται στο πλαίσιο μείωσης της εξάρτησης της Ε.Ε. από την Κίνα.

Το έργο, που θα υλοποιήσει η Sunlight, περιλαμβάνει την ανάπτυξη τεχνολογικής πλατφόρμας σχεδίασης και κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων για συστήματα αποθήκευσης πράσινης ενέργειας. Η πολυεθνική βιομηχανία –μέλος του ομίλου Olympia– κατέχει ηγετική θέση, πανευρωπαϊκά, στον τομέα της δημιουργίας λύσεων αποθήκευσης ενέργειας για βιομηχανικές και εκτός δρόμου εφαρμογές.

Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη ολοκληρωμένων κυκλωμάτων που θα χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ενέργειας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Η Sunlight δρομολογεί και την υλοποίηση πιλοτικής γραμμής κυψελών λιθίου και σχεδιάζει τη δημιουργία του πρώτου γιγα-εργοστασίου της Ευρώπης μπαταριών LFP (λιθίου) για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και βιομηχανικές εφαρμογές. Ευρύτερα, οι ημιαγωγοί διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και τη μείωση κόστους εφαρμογών που σχετίζονται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Το δεύτερο, μικρότερο σε όρους προϋπολογισμού, έργο που θα αναπτύξει η τεχνολογική εταιρεία Cognitive αφορά τη δημιουργία δικτύων ασύρματης πρόσβασης που είναι αναγκαία για τη δημιουργία εφαρμογών Διαδικτύου των πραγμάτων (όπου οι συσκευές «επικοινωνούν» μεταξύ τους).

Το σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος αναμένεται να ενισχύσει τη συνεργασία της Ελλάδας με φορείς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως και να οδηγήσει στην έμμεση συνεργασία με ερευνητικούς φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον ερευνητικό τομέα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ (ΕΠΙΣΕΥ). Διαθέτει τέσσερις πυλώνες που σχετίζονται με τη δημιουργία αισθητήρων για τη συλλογή δεδομένων, μικροκυκλωμάτων για την επεξεργασία και αποθήκευση δεδομένων, μικροηλεκτρονικού εξοπλισμού και συστημάτων διαβίβασης πληροφοριών.

Υπολογίζεται ακόμη ότι η χρηματοδότηση ύψους 8,1 δισ. ευρώ που θα προέλθει από τις 14 χώρες που συμμετέχουν στο έργο, θα αποδεσμεύσει επιπλέον 13,7 δισ. ευρώ σε ιδιωτικές επενδύσεις. Συνολικά θα υλοποιηθούν 68 έργα 56 εταιρειών, με τις πρώτες εφαρμογές να εκτιμάται ότι θα είναι διαθέσιμες από το 2025. Το συνολικό έργο προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί το 2032.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT