Αύξηση επιβατών κατά 13,9% για το «Ελ. Βενιζέλος» στο οκτάμηνο

Αύξηση επιβατών κατά 13,9% για το «Ελ. Βενιζέλος» στο οκτάμηνο

Η διεθνής επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο έχει ενισχυθεί κατά 16,6%

3' 3" χρόνος ανάγνωσης

Περισσότερες από 20 νέες γραμμές για τον φετινό χειμώνα αλλά και για ολόκληρο το 2025, η μία εκ των οποίων έρχεται να προστεθεί στις απευθείας συνδέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει ήδη εξασφαλίσει o Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, η ανάπτυξη του οποίου συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς.

Η διεθνής επιβατική κίνηση στο οκτάμηνο του 2024 έχει αυξηθεί κατά 16,6% στα 14.929.385 άτομα, καθώς η Αθήνα αποτελεί πλέον ιδιαίτερα δημοφιλή αυτοτελή προορισμό και όχι ενδιάμεσο σταθμό προς τη νησιωτική χώρα, ενώ η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του αεροδρομίου στα Σπάτα προσθέτει σταθερά νέες εταιρείες και ενθαρρύνει αυτές που ήδη το χρησιμοποιούν να πυκνώσουν τα δρομολόγιά τους.

Η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Αυγούστου ανήλθε σε 3,64 εκατ. άτομα, αυξημένη κατά 10,5% σε σύγκριση με αυτήν του Αυγούστου 2023. Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν κατά 6,8% και 12,1% τα αντίστοιχα περυσινά μεγέθη. Συνολικά, κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου έφθασε τους 21,26 εκατ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 13,9%. Η επιβατική κίνηση, τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού, παρουσίασε αύξηση της τάξης των 7,8% και 16,6% αντίστοιχα.

Ο ΔΑΑ έχει εξασφαλίσει περισσότερες από 20 νέες γραμμές για τον φετινό χειμώνα.

Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι η American Airlines θα προσθέσει ένα ακόμη νέο δρομολόγιο προς την Ελλάδα, με εποχικά δρομολόγια μεταξύ Αθήνας και Charlotte, Βόρεια Καρολίνα (CLT), από τις 6 Ιουνίου του 2025.

Η Charlotte είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κόμβος της American και παρέχει εύκολες συνδέσεις με περισσότερους από 130 προορισμούς στη Βόρεια Αμερική. Το νέο δρομολόγιο της American θα συμπληρώσει τα υπάρχοντα εποχικά δρομολόγια προς το Σικάγο (ORD), τη Νέα Υόρκη (JFK) και τη Φιλαδέλφεια (PHL).

Πλέον η Αθήνα έχει περισσότερες από 10 απευθείας συνδέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες με πάνω από 60 πτήσεις εβδομαδιαίως και οι διαθέσιμες θέσεις για το 2025 αναμένονται σημαντικά περισσότερες από τις φετινές.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε μια νέα πτήση μεταξύ Αθήνας και Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Χοσέ Φρέιγκ, αντιπρόεδρος των διεθνών δραστηριοτήτων της American Airlines. «Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς για ταξιδιώτες από τη Βόρεια Αμερική, η προσθήκη απευθείας πτήσεων προς την Charlotte θα συνδέσει καλύτερα περισσότερους από 60 προορισμούς στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, με όλα όσα έχει να προσφέρει η Ελλάδα», εξηγεί.

Την ίδια ώρα, η χειμερινή σεζόν 2024-2025 εμπλουτίζεται με νέα σύνδεση του αεροδρομίου της Αθήνας με τα Γκραν Κανάρια της Ισπανίας, μέσω της Aegean, 8 επιπλέον δρομολόγια από διάφορες εταιρείες σε εξυπηρετούμενους ήδη προορισμούς όπως το Αμπου Ντάμπι, το Ερεβάν, η Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο, η Πράγα, η Τιφλίδα, τα Τίρανα και η Βιέννη.

Παράλληλα, αναβαθμίζονται σε δωδεκάμηνα από εποχικά δρομολόγια της Aegean, της Volotea της easyJet, της Aer Lingus και άλλων προς Βρυξέλλες, Δουβλίνο, Γενεύη, Κρακοβία, Λυών και Μασσαλία. Αλλά έξι δρομολόγια που ξεκίνησαν φέτος ως εποχικά αποφασίστηκε και συνεχίζουν ως ετήσια και συγκεκριμένα προς το Μπορντό, το Μιλάνο τη Σαουδική Αραβία, τη Σαγκάη, τη Βενετία και τη Βαρσοβία.

Καθώς η επιβατική κίνηση αυξάνεται με ζωηρούς ρυθμούς, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει δρομολογήσει επενδύσεις για την ενίσχυση της χωρητικότητάς του και την περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ειδικότερα, δρομολόγησε επενδύσεις 650 εκατ. έως το 2028 για να αυξήσει τη δυναμικότητά του σε περισσότερους από 33 εκατ. επιβάτες, περίπου πέντε εκατομμύρια περισσότερους απ’ όσους εξυπηρέτησε το 2023.

Πρόκειται για την πρώτη από τις τρεις φάσεις αναβάθμισης που προβλέπεται στο μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό του σχέδιο, το οποίο ενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2023 με βάση σχετική συμβατική πρόβλεψη λόγω της μεγάλης ανάπτυξης της επιβατικής κίνησης.

Εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο «50 Master Plan» (50MAP) του ΔΑΑ. Στόχος του είναι ανάλογα και με την εξέλιξη των μεγεθών του να αποκτήσει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης 50 εκατ. ανθρώπων ετησίως.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT