Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2025 η Τουρκία

Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2025 η Τουρκία

Για φέτος ο ρυθμός μεγέθυνσης μειώνεται σε 3,5% από 4% και για το 2025 σε 4% από 4,5%

1' 38" χρόνος ανάγνωσης

Η Τουρκία αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2025, αν και τις διατήρησε σε υψηλότερα επίπεδα από τις προσδοκίες των οικονομολόγων, αναδεικνύοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην προσπάθεια να ρίξει τον πληθωρισμό χωρίς να επιβραδύνει απότομα την ανάπτυξη.

Η Τουρκία αναμένει τώρα ανάπτυξη 4% το 2025 από 4,5% που προέβλεπε προηγουμένως, αρκετά ταχύτερη σε σύγκριση με τη μέση εκτίμηση για 3% που προκύπτει από δημοσκόπηση του Bloomberg με τη συμμετοχή 26 οικονομολόγων.

Για φέτος οι προβλέψεις υποχώρησαν στο 3,5% από 4% προηγουμένως.

«Η επίτευξη ισορροπημένης και σταθερής ανάπτυξης της οικονομίας, όσο ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, θα αυξήσει την ανταγωνιστική ισχύ της Τουρκίας και στην εγχώρια αγορά και στην παγκόσμια σκηνή, και θα διασφαλίσει ότι η οικονομική ευημερία θα είναι βιώσιμη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Σεβντέτ Γιλμάζ σε σχετική παρουσίαση στην Αγκυρα.

Παλαιότερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ήταν αρνητικός σε οποιονδήποτε συμβιβασμό για την ανάπτυξη και αντ’ αυτού προτιμούσε να ενισχύσει τα νομισματικά μέτρα εις βάρος της σταθερότητας των τιμών.

Το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για τουρκικά περιουσιακά στοιχεία τονώθηκε μετά τη στροφή της πολιτικής πέρυσι, με την οποία τελείωσε η εποχή του φθηνού χρήματος στη χώρα. Μάλιστα, μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο η κεντρική τράπεζα έχει ανεβάσει το επιτόκιο αναφοράς κατά τουλάχιστον 40 ποσοστιαίες μονάδες, στο 50%.

Βέβαια, η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση. Τα νοικοκυριά πιστεύουν ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό και η εγχώρια ζήτηση παραμένει ισχυρή. Επίσης, οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τον επόμενο χρόνο.

Η κυβέρνηση αναθεώρησε και τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στο 41,5% φέτος και στο 17,5% το 2025, προτού υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό το 2026.

Επενδυτές και οικονομολόγοι επιζητούν ισχυρότερη δημοσιονομική πολιτική, που θα συνδυαστεί καλύτερα με τη νομισματική στάση της χώρας. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο 4,7% του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο, λόγω των καταστροφικών σεισμών του 2023.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT