SOS για το υψηλό ενεργειακό κόστος

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Σε παρέμβαση για το ζήτημα του ενεργειακού κόστους προχώρησαν ενόψει της ΔΕΘ οι βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας. Με κοινή ανακοίνωσή τους ο ΣΕΒ και ακόμη 11 Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι και Ενώσεις προειδοποιούν ότι το υψηλό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας απειλεί την ίδια τους την ύπαρξη, καθώς καλούνται να λειτουργήσουν με πολύ υψηλότερο κόστος από τους ανταγωνιστές τους. «Είναι επείγουσα ανάγκη η Ευρώπη να αντιδράσει προκειμένου να διορθώσει δομικές αδυναμίες, αλλά και η Ελλάδα να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα, όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνουν και επισημαίνουν ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας είναι καίριας σημασίας για την ανταγωνιστικότητα, βιωσιμότητα και ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και των επιχειρήσεων, ενώ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης του πληθωρισμού. Ο βιομηχανικός κόσμος επισημαίνει τον κίνδυνο επιχειρήσεις να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Το πρόγραμμα stock option της Eurobank  

Συνολικά 12.337.225 δικαιώματα προαίρεσης ασκήθηκαν από 221 συγκεκριμένα μέλη της διοίκησης και του προσωπικού, δικαιούχους του προγράμματος stock option της Eurobank. Οπως γνωστοποίησε η τράπεζα με ανακοίνωσή της στο Χ.Α., ο συνολικός αριθμός των μετοχών που θα εκδοθούν στο όνομα των ασκησάντων τα δικαιώματά τους ανέρχεται σε 12.337.225 μετοχές κοινές με ψήφο, με ονομαστική αξία 0,22 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ανήλθε σε 0,23 ευρώ. Η καταβολή σε μετρητά του τιμήματος για την αγορά των μετοχών του προγράμματος stock option ανήλθε σε 2,8 εκατ.  

Στα 550 εκατ. οι συμβάσεις έργων του ομίλου Quest  

Υπογεγραμμένες συμβάσεις έργων πληροφορικής αξίας 550 εκατ. ευρώ διαθέτει ο όμιλος Quest, που προβλέπει αύξηση εσόδων και κερδών από τον συγκεκριμένο τομέα. Κατά το α΄ εξάμηνο σε ενοποιημένο επίπεδο η Quest ενίσχυσε κατά 14%, σε περίπου 620 εκατ., τον τζίρο και βελτίωσε κατά 6,7%, σε 41,6 εκατ., τα λειτουργικά κέρδη. Ωστόσο, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν ελαφρώς, κατά 3,1%, σε 20,4 εκατ. Ο όμιλος διαθέτει συνολικά διαθέσιμα και γραμμές χρηματοδότησης άνω των 300 εκατ.

Στα αζήτητα voucher για αγρότες  

Πολύ χαμηλό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν από τους αγρότες, δικαιούχους της πρώην Αγροτικής Εστίας, οι παροχές κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού, εκδρομών και εισιτηρίων για θέατρα. Ετσι, το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής βγάζει σε διεκδίκηση 67.652 αδιάθετα δελτία των προγραμμάτων, που παρέχονται από τον ΟΠΕΚΑ. Η ισχύς τους είναι έως τις 30 Μαΐου 2025 και η αναδιανομή θα γίνει με σειρά προτεραιότητας προσέλευσης στα ΚΕΠ και μέχρις εξαντλήσεως των δελτίων. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία του υπουργείου, για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού αδιάθετα έχουν μείνει 39.693 από 50.000 voucher, για τον εκδρομικό τουρισμό 5.372 από 12.500 voucher, ενώ για τα θέατρα 19.763 από 32.500 εισιτήρια.  

Επενδυτική βαθμίδα υπό 4 προϋποθέσεις 

Μία ημέρα μετά την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών, η Fitch επανήλθε με νέα έκθεσή της εξηγώντας τους λόγους της κίνησής της αλλά και ποιες προϋποθέσεις θέτει ώστε να τις αναβαθμίσει σε επενδυτική βαθμίδα. Σημειώνεται πως ο οίκος βαθμολογεί ένα σκαλοπάτι κάτω από το investment grade τις Eurobank και Εθνική, και δύο σκαλοπάτια κάτω τις Alpha Bank και Πειραιώς. Οπως σημειώνει, η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών σε επενδυτική βαθμίδα θα απαιτούσε:  
1) Τους δείκτες προβληματικών περιουσιακών στοιχείων τους (εξαιρουμένων των senior τίτλων) να μειωθούν στο 4%. 
2) Τους δείκτες CET1 να κινηθούν τουλάχιστον στο 15% σε σταθερή βάση. 
3) Τους δείκτες λειτουργικού κέρδους / σταθμισμένου ενεργητικού να είναι σταθερά γύρω στο 2%, χωρίς σημαντική επιδείνωση στα προφίλ κινδύνου των τραπεζών. 
4) Σταθερή χρηματοδότηση.     

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT