Η τιμή του μπέικον και οι ανεμόμυλοι στο μυαλό του Τραμπ

Η τιμή του μπέικον και οι ανεμόμυλοι στο μυαλό του Τραμπ

Ο Τραμπ δεν έχει συνεκτικές πολιτικές απόψεις, έχει προκαταλήψεις και παιδικές εμμονές

2' 5" χρόνος ανάγνωσης

Εσχάτως έχω αποκτήσει εμμονή με το μπέικον – ή ακριβέστερα με την εμμονή του Ντόναλντ Τραμπ για την τιμή του μπέικον, η οποία αποτελεί εδώ και καιρό αγαπημένο του μετρητή για τον πληθωρισμό. Μάλλον δεν θα σας εκπλήξει αν ακούσετε ότι τίποτα από αυτά που λέει ο Τραμπ για το μπέικον δεν είναι αλήθεια. Αλλωστε, λέει πολλά ψέματα. Νομίζω όμως ότι η παραπληροφόρηση του Τραμπ για το μπέικον ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα ψεύδη του, επειδή διαψεύδεται τόσο εύκολα από την καθημερινή εμπειρία. Κάντε αντιπαραβολή με το έγκλημα. Οταν ο Τραμπ δηλώνει ότι βιώνουμε ένα πρωτοφανές κύμα εγκληματικότητας –παρόλο που το βίαιο έγκλημα μειώθηκε αμέσως μετά την αποχώρησή του από την εξουσία–, οι πολίτες συχνά φαντάζονται ότι η εγκληματικότητα είναι σε έξαρση, ακόμη κι αν δεν βιώνουν κάτι τέτοιο.

Αλλά όλοι όσοι αγοράζουν είδη παντοπωλείου έχουν μια ιδέα για το πόσο κοστίζει το μπέικον. Η μέση τιμή του μπέικον ήταν 6,88 δολάρια τα 450 γραμμάρια. Αυτό ταιριάζει με αυτό που βλέπω: το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μου προσφέρει αυτή τη στιγμή το μισό κιλό για 5,69 δολάρια, αλλά χρεώνει περισσότερα για επώνυμες φίρμες.

Το μπέικον στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ τόσο φθηνό όσο τη δεκαετία του 1980. Γιατί, λοιπόν, ο Τραμπ επιμένει; Υποθέτω ότι θέλει να δείξει ότι έχει επαφή με τις ζωές των κανονικών Αμερικανών, ενώ άθελά του αποκαλύπτει ότι στην πραγματικότητα δεν έχει επισκεφθεί σούπερ μάρκετ, ίσως ποτέ. Αυτό που είναι πραγματικά περίεργο, ωστόσο, είναι η εξήγηση του Τραμπ γι’ αυτό που φαντάζεται ότι κάνει απρόσιτο το μπέικον. Βλέπετε, όλα έχουν να κάνουν με την αιολική ενέργεια. Ο Τραμπ απλά μισεί τους ανεμόμυλους και εκφράζει αυτό το μίσος όποτε μπορεί. Και λίγο πολύ γνωρίζουμε προς τι το μίσος. Εχει να κάνει με την αποτυχημένη προσπάθειά του να μπλοκάρει ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο που ισχυρίστηκε ότι θα κατέστρεφε τη θέα από ένα γήπεδο γκολφ ιδιοκτησίας του στη Σκωτία.

Οι κανονικοί υποψήφιοι, όπως η Κάμαλα Χάρις, έχουν πολιτικές απόψεις και ιδέες, τις οποίες μπορεί κανείς να αναλύσει και να επικρίνει, κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για τον αντίπαλό της. Γιατί ο Τραμπ δεν έχει συνεκτικές πολιτικές απόψεις, έχει προκαταλήψεις και παιδικές εμμονές που χειροτερεύουν καθώς πλησιάζει τα 80. Γνωρίζουμε τι θα προσπαθούσε να κάνει σε ορισμένα μέτωπα, ιδίως να επιβάλει μεγάλους δασμούς σε μια προσπάθεια εξάλειψης του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ και να απαλλάξει το έθνος από τους μετανάστες χωρίς έγγραφα. Αλλά οι ανόητες απόψεις του για το μπέικον είναι μεταξύ των πολλών ενδείξεων ότι επιλέγει να πιστεύει ό,τι ταιριάζει στις προκαταλήψεις του.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT