Η ανάπτυξη έφερε επιπλέον έσοδα το 2023 χωρίς αυξήσεις φόρων

Η ανάπτυξη έφερε επιπλέον έσοδα το 2023 χωρίς αυξήσεις φόρων

Τη σημασία να υπάρχει υγιές και εύρωστο τραπεζικό σύστημα τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομικάς και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

«Η Ελλάδα είχε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ε.Ε. κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αυτό μπορεί να είναι αδιάφορο για τους κήρυκες του μηδενισμού, αλλά αποτελεί μια ακόμη απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να μην έχει διακτινιστεί για να φτάσει στην κορυφή της Ευρώπης μετά το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε την περασμένη δεκαετία, είμαστε πάντως μία από τις χώρες με τις υψηλότερες ταχύτητες σε όλη την Ε.Ε.». Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο συνέδριο «The Fourth Thessaloniki Metropolitan Summit» του Economist, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Ο υπουργός τόνισε ότι το μείγμα της πολιτικής που στηρίζει αυτή την προσπάθεια είναι το τρίπτυχο οικονομική ελευθερία, ενθάρρυνση της δημιουργικότητας, κοινωνική δικαιοσύνη.

«Οταν μιλάμε για οικονομική ελευθερία αναφερόμαστε κυρίως σε μειώσεις φόρων. Στην αυριανή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα υπάρχουν περαιτέρω μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, πράγμα που θα είναι θετικό για τους πολίτες και την οικονομία», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. Υπενθύμισε επίσης ότι έχουν ήδη γίνει περίπου 50 μειώσεις φόρων, όπως στον ΕΝΦΙΑ, στη φορολογία για τις οικογένειες με παιδιά, στις δωρεές – κληρονομιές και γονικές παροχές, για τα νομικά πρόσωπα, τα μερίσματα, τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, τα έντοκα γραμμάτια.

«Το 2023, χωρίς να αυξήσουμε κανέναν φόρο, είχαμε αύξηση εσόδων κατά 9% λόγω ανάπτυξης και μείωσης της φοροδιαφυγής. Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 με πληθωρισμό κάτω από 3% είχαμε αύξηση των εισπράξεων κατά 10,5%. Που σημαίνει ότι το 7% προέρχεται από την ανάπτυξη και τη μείωση της φοροδιαφυγής. Εδώ είναι η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και οι 11 διαφορετικές πρωτοβουλίες που εκτυλίσσονται σε αυτό το επίπεδο», ανέφερε ο υπουργός. Ο κ. Χατζηδάκης έκανε εξάλλου ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα και στη συμφωνία για τη συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια. «Οι τράπεζες έχουν περάσει σε καινούργια φάση, έχουν θετικές αξιολογήσεις από τις εποπτικές αρχές και η αποεπένδυση του ΤΧΣ προχώρησε θετικά και αντιμετωπίστηκε με εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον από τους επενδυτές», υπογράμμισε και κατέληξε:

«Μας ενδιαφέρει να υπάρχει υγιές και εύρωστο τραπεζικό σύστημα, αλλά ταυτόχρονα να λειτουργεί υπέρ της οικονομίας, των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT