Με 2,3% «έτρεξε» η ελληνική οικονομία το β΄ τρίμηνο

Με 2,3% «έτρεξε» η ελληνική οικονομία το β΄ τρίμηνο

Η επίδοση αυτή είναι συμβατή για αύξηση ΑΕΠ 2,5% στο σύνολο του έτους

2' 33" χρόνος ανάγνωσης

Mε ρυθμό 2,3% «έτρεξε» η ελληνική οικονομία το β΄ τρίμηνο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για έναν ρυθμό συμβατό με την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,5% συνολικά στο έτος, σύμφωνα με οικονομολόγους, αν και οι περισσότερες προβλέψεις εξακολουθούν να κυμαίνονται στην περιοχή του 2% με 2,4%.

Σε τριμηνιαία βάση, εξάλλου, η ανάπτυξη ήταν 1,1%, ρυθμός που κατέταξε την ελληνική οικονομία στη 2η θέση στην Ευρώπη, μετά την Πολωνία, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία της Eurostat. Kάτι που έδωσε αφορμή στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, μια μέρα πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ, να μιλήσει για ενθαρρυντικά νέα, προσθέτοντας: «Ομως η ανάπτυξη για να έχει νόημα πρέπει να μεταφράζεται σε ακόμα περισσότερες, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ενίσχυση διαθέσιμου εισοδήματος και μείωση των ανισοτήτων. Περισσότερα στην ομιλία μου στη ΔΕΘ».

Τα επιμέρους χαρακτηριστικά, ωστόσο, της αύξησης του ΑΕΠ εμπεριέχουν ανησυχητικά στοιχεία και δεν εκπέμπουν μηνύματα αλλαγής του ελληνικού μοντέλου ανάπτυξης: Η κατανάλωση παραμένει κινητήρια δύναμη (αυτή των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 2%), οι επενδύσεις αυξάνονται, αλλά όχι με ιδιαιτέρως δυναμικό ρυθμό (3,9%, όταν η πρόβλεψη της κυβέρνησης για αύξηση σε ετήσια βάση είναι 9,1%), στο εξωτερικό ισοζύγιο πυκνώνουν τα προβλήματα εξαιτίας μεγάλης αύξησης των εισαγωγών (κατά 9,6%, έναντι αύξησης εξαγωγών μόνο 2,1%). Από την άλλη μεριά, οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι η επίτευξη ρυθμού υψηλότερου από αυτόν της Ε.Ε. δείχνει πως η σύγκλιση σταδιακά επιτυγχάνεται.

«Είναι σημαντικό ότι αναπτυσσόμαστε ταχύτερα από την Ευρώπη. Κι αυτό είναι επίμονο, συνεπώς βοηθάει στο θέμα της σύγκλισης», λέει ο Παναγιώτης Καπόπουλος, επικεφαλής οικονομολόγος της Alpha Bank.

Ωστόσο, ο ίδιος προσθέτει πως «είναι ανησυχητικό ότι διευρύνεται το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Βεβαίως, η αδύναμη αύξηση των εξαγωγών μας οφείλεται στην αναιμική ανάπτυξη της Βόρειας Ευρώπης και κυρίως της Γερμανίας. Από την άλλη, οι εισαγωγές μας καλπάζουν καθώς η κατανάλωση στη χώρα μας παραμένει ισχυρή, ευτυχώς, δίχως τη συμβολή των δημοσίων δαπανών σε αυτό».

Η επίτευξη ρυθμού υψηλότερου από αυτόν της Ε.Ε. δείχνει πως η σύγκλιση σταδιακά επιτυγχάνεται.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας, που δεν φαίνεται να έχει αλλάξει: κάθε φορά που το ΑΕΠ αυξάνεται, ενισχύεται η κατανάλωση και συνεπώς οι εισαγωγές.

«Η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε σε μια σταθερή ανοδική τάση», επισημαίνει, εξάλλου, σε σημείωμά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας.

Ο ίδιος αναδεικνύει τον συγκρατημένο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων κατά 3,9%, καθώς, όπως εξηγεί, οι κατασκευές υποχώρησαν κατά 2,1% (κυρίως στις κατοικίες, που εξηγείται εν μέρει ως αποτέλεσμα βάσης). Αυτή η πτώση αντιστάθμισε την ισχυρή, 12% σε ετήσια βάση, αύξηση των επενδυτικών δαπανών σε μηχανολογικό εξοπλισμό και μεταφορές.

Οι καθαρές εξαγωγές αφαίρεσαν 3,4 μονάδες από την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Εθνικής, καθώς η ισχυρή αύξηση των εξαγωγών υπεραντιστάθμισε την αύξηση των εξαγωγών κατά 2,1%. Επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές υπηρεσιών, όπου κυριαρχεί ο τουρισμός, αυξήθηκαν κατά 2,8%.

Σύμφωνα με την Εθνική, οι δείκτες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κινούνται σε σταθεροποιητικό επίπεδο, ενώ στο υπόλοιπο του έτους προβλέπεται επιτάχυνση λόγω αποτελεσμάτων βάσης, μετά τις καταστροφές εξαιτίας των πλημμυρών, οδηγώντας σε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2,4% για το σύνολο του έτους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT