Οι δύο μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο ενεργειακός κλάδος

Οι δύο μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο ενεργειακός κλάδος

Ενεργειακή ασφάλεια και κλιματική-ενεργειακή κρίση είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος, τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Στη σημασία των νέων συνεργασιών μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των ΗΠΑ, ως απαραίτητου συστατικού για ενεργειακή ασφάλεια στην Ευρώπη αλλά και για προσιτές τιμές ενέργειας, καθώς και στον σημαντικό ρόλο της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή, επικεντρώθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Γιώργος Στάσσης, σε ομιλία του στο 8ο Southeast Europe Energy Forum, στη Θεσσαλονίκη. «Για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς ενεργειακού συστήματος στην περιοχή μας απαιτούνται ισχυρές συνεργασίες, και η συνεργασία μεταξύ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών είναι κρίσιμη. Σε αυτή τη νέα εποχή δεν είναι έκκληση για προστατευτισμό. Είναι ένα κάλεσμα για τη δημιουργία νέων συνεργασιών», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Στη ΔΕΗ έχουμε δεσμευτεί να είμαστε μια δύναμη σταθερότητας, ενώ παράλληλα οδηγούμε την ενεργειακή μετάβαση προς τα εμπρός», συμπλήρωσε.

Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε στη διπλή πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο ενεργειακός κλάδος στην Ευρώπη: Από τη μία βρίσκεται η ενεργειακή ασφάλεια η οποία πιέζεται από τις δύο εν εξελίξει γεωπολιτικές κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή. Από την άλλη υπάρχει η «κλιματική και ενεργειακή κρίση», όπως τη χαρακτήρισε, με ακραίους καύσωνες που πλέον δημιουργούν ανάγκες για ψύξη όλο και βορειότερα στην Ευρώπη, και πίεση στα αποθέματα νερού. Οι δύο αυτές προκλήσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, είναι άρρηκτα συνδεδεμένες, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. «Εχει να κάνει με το πώς εξασφαλίζουμε ενέργεια για τις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά μας, ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε έναν πλανήτη στον οποίο μπορούμε να ζήσουμε όλοι». Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών της ενέργειας, ο επικεφαλής του ομίλου ΔΕΗ τόνισε ότι η ενεργειακή ασφάλεια έχει υψηλό κόστος το οποίο είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η λύση είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά κλειδί για την επιτυχημένη ανάπτυξή τους είναι η ευελιξία. «Η ευελιξία προέρχεται τόσο από ενεργειακά στοιχεία, όπως μπαταρίες, αντλησιοταμίευση, μονάδες φυσικού αερίου, όσο και από ανθεκτικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων τόσο των εθνικών δικτύων όσο και των διασυνδέσεων μεταξύ χωρών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Στάσσης έδειξε προς ένα κοινό ρυθμιστικό περιβάλλον. «Μια ρυθμιστική ευθυγράμμιση μεταξύ των χωρών μας είναι υψίστης σημασίας, καθώς θα εξαλείψει τις αποκλίσεις των τιμών και θα ξεκλειδώσει τη μελλοντική ανάπτυξη». Σε αυτό το σύνθετο και ρευστό περιβάλλον, πρόσθεσε, ο ρόλος της ΔΕΗ είναι περισσότερο από απλώς ένας πάροχος ενέργειας. Η ΔΕΗ ξέρει πώς να αναπτύσσει γρήγορα καθαρή και ευέλικτη εγκατεστημένη ισχύ, πώς να επεκτείνει και να εκσυγχρονίζει δίκτυα και πώς να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών στις νέες συνθήκες σε προσιτές τιμές. «Γνωρίζουμε επίσης τη σημασία των εταίρων και, γενικά, το τι χρειάζεται για να πραγματοποιήσουμε την ενεργειακή μετάβαση, ενώ παράλληλα εξασφαλίζουμε την ενεργειακή ασφάλεια», συμπλήρωσε ο κ. Στάσσης.

Εν τω μεταξύ, στο περιθώριο του συνεδρίου είχαν συνάντηση εργασίας για τον «Κάθετο Διάδρομο» οι εννέα διαχειριστές των υποδομών φυσικού αερίου που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία. Ο «Κάθετος Διάδρομος» στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, επιτρέποντας την αμφίδρομη ροή φυσικού αερίου από τον Νότο προς τον Βορρά και, πιο συγκεκριμένα, από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, μέσα από τη σύνδεση υφιστάμενων, αλλά και νέων ευρωπαϊκών υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου και LNG.

Ηδη, σημαντικές ποσότητες LNG από την Ελλάδα έχουν φτάσει στους βόρειους γείτονές μας κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών και πολλές από αυτές αποθηκεύτηκαν σε υπόγειες αποθήκες στην Ουκρανία αξιοποιώντας τον «Κάθετο Διάδρομο».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT