Startups: Ο χειρότερος μήνας από τον Απρίλιο 2017

Startups: Ο χειρότερος μήνας από τον Απρίλιο 2017

Τον Αύγουστο η χρηματοδότηση για τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις περιορίστηκε στο 1,8 δισ. ευρώ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Ο Αύγουστος έχει τη φήμη ενός μήνα όπου η κινητικότητα –κυρίως σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά deals– επιβραδύνεται εξαιτίας και της θερινής ραστώνης, και η αγορά των startups την επιβεβαίωσε, καθώς οι χρηματοδοτήσεις, που αποτελούν και κινητήρια δύναμη για πολλές startups, έβαλαν τον Αύγουστο χειρόφρενο. Οπως αποτυπώνουν στοιχεία του Sifted, ο αριθμός των deals που έκλεισαν οι ευρωπαϊκές startups μειώθηκε τον Αύγουστο κατά 49% σε σύγκριση με τον μέσο όρο Iανουαρίου – Ιουλίου, με αποτέλεσμα ο αγαπημένος καλοκαιρινός μήνας να καταλήγει για τις περισσότερες ευρωπαϊκές startups –στο μέτωπο των επενδύσεων– ο χειρότερος από τον Απρίλιο του 2017. Οι startups που δραστηριοποιούνται σε ευρωπαϊκές χώρες σήκωσαν τον φετινό Αύγουστο μόλις 1,8 δισ. ευρώ σε 247 επιχειρηματικές συμφωνίες, έναντι 4,7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο σε 421 γύρους χρηματοδότησης και 6,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο σε 471 γύρους χρηματοδότησης. Η πτώση είναι μεγαλύτερη, εάν τα στοιχεία αυτά συγκριθούν με τον αντίστοιχο περυσινό Αύγουστο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι χρηματοδοτήσεις προς τις ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις ήταν τριπλάσιες, κοντά στα 5 δισ. ευρώ.

Πάντως και στην Ελλάδα οι χρηματοδοτήσεις κινήθηκαν σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, εάν και σχετικά πιο θερμή ήταν η επιχειρηματική «κίνηση» κατά τους δύο προηγούμενους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία του Marathon Venture Capital, που συγκεντρώνει δεδομένα για τα deals που έχουν ανακοινωθεί, οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούν την έδρα τους ή έχουν κάποιο παράρτημα με εργαζομένους στην Ελλάδα, έχουν αντλήσει από τις αρχές του έτους 310 εκατ. δολ. σε 42 γύρους χρηματοδότησης. Σε αυτές έχουν επενδύσει 32 διεθνή αλλά και εγχώρια επενδυτικά κεφάλαια. Πρόσφατα, προς τα τέλη Αυγούστου η σχετική λίστα ανανεώθηκε με την προσθήκη της ελληνικής Moveo AI η οποία άντλησε συνολικά 2,6 εκατ. δολ. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον δημοφιλή κλάδο του conversational AI και έχει αναπτύξει μία πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να σχεδιάζουν, να αναπτύσσουν και να διαχειρίζονται τους δικούς τους εικονικούς βοηθούς τεχνητής νοημοσύνης, χωρίς να χρειάζεται να γνωρίζουν κώδικα. Πάντως, εάν και με βάση τα στοιχεία αυτά οι επενδύσεις προς τις ελληνικές startups δείχνουν να «τσιμπάνε» λίγο προς τα πάνω, εντούτοις αρκετοί εκπρόσωποι των εγχώριων venture capital παραμένουν αρκετά επιφυλακτικοί με την πορεία του υπόλοιπου έτους, καθώς η εξεύρεση αξιόλογων startups, ικανών να αντλήσουν κεφάλαια, αποτελεί ακόμη πιο δύσκολη σε σύγκριση με παλαιότερα διαδικασία. Κατά τα λοιπά, παγκοσμίως οι επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας επιβραδύνθηκαν σημαντικά τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με το crunchbase, οι παγκόσμιες επενδύσεις σε startups ανήλθαν στα 18 δισ. δολ., ποσό μειωμένο κατά 36% σε σύγκριση με τον μήνα που προηγήθηκε και κατά 23% σε σχέση με τον περυσινό Αύγουστο, οπότε οι χρηματοδοτήσεις είχαν ανέλθει παγκοσμίως στα 23,7 δισ. Οι εταιρείες από τον Καναδά και τις ΗΠΑ συγκέντρωσαν κατά τον προηγούμενο μήνα το 66% του συνόλου των κεφαλαίων, οι εταιρείες από την Ασία το 25%, ενώ οι ευρωπαϊκές startups μόλις το 7%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος φέτος κινήθηκε στο 17% και 18% το 2023.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT