Συναλλαγές 800 εκατ. το α΄ 6μηνο για τα επαγγελματικά ακίνητα

Συναλλαγές 800 εκατ. το α΄ 6μηνο για τα επαγγελματικά ακίνητα

Το ποσό είναι αυξημένο 15% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι 

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Συναλλαγές συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου εξαμήνου στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, καταστήματα, logistics και ξενοδοχεία), σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων CW Proprius. Πρόκειται για δραστηριότητα αυξημένη κατά περίπου 15% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, καθώς οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων παρέμειναν θετικές φέτος, χάρις και στην υψηλή ζήτηση από χρήστες για χώρους υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.

Σύμφωνα με την κ. Νίκη Σύμπουρα, επικεφαλής της CW Proprius, οι πιο δυναμικές κατηγορίες ακινήτων αποδείχθηκαν τα κτίρια γραφείων και τα ξενοδοχεία, που αθροιστικά απορρόφησαν το 70% του συνολικού όγκου των συναλλαγών. «Οι συναλλαγές προσεγγίζουν τα 280 εκατ. ευρώ στα γραφεία, σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, ενώ εκείνες των ξενοδοχείων ανέρχονται σε 300 εκατ. ευρώ», αναφέρει η κ. Σύμπουρα. Αντίστοιχα, στον τομέα των εμπορικών ακινήτων (καταστήματα κι εμπορικά κέντρα) σημειώθηκαν συναλλαγές ύψους 77 εκατ. ευρώ, έναντι 23 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ στα logistics και τα βιομηχανικά ακίνητα σημειώθηκαν αγοραπωλησίες ύψους 60 εκατ. ευρώ, από 130 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Οπως αναφέρει η ανάλυση της CW Proprius, σημαντικές συναλλαγές ολοκληρώθηκαν επίσης σε οικόπεδα, με στόχο την ανάπτυξη ακινήτων, όπως η συμφωνία για την αξιοποίηση του ακινήτου Ακτή και Camping Αγίας Τριάδας στον Δήμο Θερμαϊκού της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, έναντι συνολικού τιμήματος ύψους 19,5 εκατ. ευρώ, και η αξιοποίηση του ακινήτου «Σάνη Κασσάνδρας», με την πλειοδότρια εταιρεία να καταβάλει 8,6 εκατ. ευρώ. Μία ακόμη συναλλαγή που ολοκληρώθηκε την περίοδο αυτή, είναι ασφαλώς και η επένδυση του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, ύψους 25 εκατ. ευρώ, μέσω της Zepko Enterprises Company Limited στη Lamda Development. Η συναλλαγή αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας των δύο μερών, η οποία φέρεται να περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκπαιδευτικού ιδρύματος με διεθνές πρόγραμμα σπουδών και περαιτέρω αναπτύξεις για οικιστικούς και γραφειακούς χώρους εντός του έργου του Ελληνικού, συνολικής επιτρεπόμενης δόμησης 86.000 τ.μ.

Με βάση τη σχετική ανάλυση, φαίνεται πως έως το τέλος του έτους το επενδυτικό κλίμα θα είναι βελτιωμένο, χάρις στην πτωτική τάση του πληθωρισμού, αλλά και τη σταδιακή αποκλιμάκωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα κτίρια γραφείων και τα ξενοδοχεία απορρόφησαν το 70% του συνολικού όγκου των συναλλαγών.

Ηδη, αυτό έχει αρχίσει να επιβεβαιώνεται με συναλλαγές όπως η στρατηγική συμφωνία ανάμεσα στην Premia Properties και στον τουριστικό όμιλο Nordic Leisure Travel Group (NLTG), μέσω της οποίας η εισηγμένη τοποθετήθηκε και στον τομέα της φιλοξενίας. Συγκεκριμένα, πρόκειται να αποκτήσει τα δύο ξενοδοχεία της NLTG στην ελληνική αγορά, έναντι ποσού 112,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το «Sunwing Kallithea Beach» που βρίσκεται στη Ρόδο και είναι επιφάνειας 42.700 τ.μ. και 534 κλειδιών και το «Sunwing Makrigialos & Ocean Beach Club» στην Κρήτη (Ιεράπετρα), επιφάνειας 25.200 τ.μ. και 262 κλειδιών. Μάλιστα, ως επιστέγασμα της συνεργασίας αυτής, η NLTG πρόκειται να αποκτήσει ποσοστό 10% της Premia Properties μέσω αύξησης κεφαλαίου, ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, που θα δρομολογηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες. Η μετοχική αυτή συνεργασία εκτιμάται ότι θα «ανοίξει τον δρόμο» και σε νέες εξαγορές ξενοδοχείων από την Premia, μετά τη συμφωνία που υπεγράφη με την NLTG στις αρχές Αυγούστου.

Οπως αναφέρει η κ. Σύμπουρα, «η διαφαινόμενη θετική πορεία της αγοράς επαγγελματικών ακινήτων επιβεβαιώνεται από τον όγκο των συναλλαγών του πρώτου εξαμήνου. Η πρόβλεψη για το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους παραμένει θετική, με σημαντικές συναλλαγές να αναμένεται να κλείσουν τους επόμενους μήνες».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT