Μειώσεις επιτοκίων ανά τρίμηνο από την ΕΚΤ «βλέπουν» οι αναλυτές

Μειώσεις επιτοκίων ανά τρίμηνο από την ΕΚΤ «βλέπουν» οι αναλυτές

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αντιμετωπίζουν ένα μείγμα εξασθένησης της οικονομίας και επίμονων πληθωριστικών πιέσεων

1' 28" χρόνος ανάγνωσης

Η εξασθένηση της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν θα ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια πιο γρήγορα, εκτιμούν οι αναλυτές.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση οικονομολόγων την οποία πραγματοποίησε το Bloomberg, η ΕΚΤ θα κάνει μία ακόμα μείωση των επιτοκίων της την επόμενη εβδομάδα, έπειτα από την αρχική του Ιουνίου, ενώ θα συνεχίσει με τριμηνιαία βήματα μέχρι τα επιτόκια να φτάσουν στο 2,5% τον επόμενο Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2026.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αντιμετωπίζουν ένα προβληματικό μείγμα εξασθένησης της οικονομίας και επίμονων πληθωριστικών πιέσεων. Από τις επιμέρους οικονομίες της Ευρωζώνης, αυτή που μένει πιο πίσω είναι η γερμανική, όπου ο βιομηχανικός τομέας πασχίζει εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ενώ οι καταναλωτές εμφανίζονται διστακτικοί να ξοδέψουν χρήματα.

Η εύθραυστη οικονομία της Ευρωζώνης «ενισχύει τα επιχειρήματα για μια πιο ευνοϊκή νομισματική πολιτική», λέει στο Bloomberg ο οικονομολόγος της Scope Ratings Ντένις Σεν. Αλλά «ο πληθωρισμός έχει κάθε άλλο παρά ηττηθεί», επομένως η ΕΚΤ είναι επιφυλακτική.

Οι περισσότεροι αναλυτές δεν πιστεύουν ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει σαφείς ενδείξεις για την πορεία των επιτοκίων. Αλλωστε η κεντρική τράπεζα έχει τονίσει ότι κινείται με βάση τα δεδομένα που ανακοινώνονται. Με δεδομένη και τη διάσταση απόψεων μέσα στο Δ.Σ. της ΕΚΤ, το πιθανότερο είναι ότι η Λαγκάρντ θα διατηρήσει όλες τις επιλογές ανοιχτές.

Ενώ τα «γεράκια», όπως ο πρόεδρος της Bundesbank Γιοακίμ Νάγκελ, έχουν προειδοποιήσει για τους πληθωριστικούς κινδύνους που επιμένουν, άλλοι λένε ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να επιβαρύνει την οικονομία περισσότερο από όσο είναι αναγκαίο.

Κατά τα άλλα, οι αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα θα υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη του 2024, οι οποίες διαμορφώνονταν τον Ιούνιο στο 0,9%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT