Το ρεκόρ κερδών έφερε αυξήσεις στους CEO

Το ρεκόρ κερδών έφερε αυξήσεις στους CEO

Ενισχύθηκαν πάνω από 30% οι αποδοχές των διευθυνόντων συμβούλων το 2023 στις μεγάλες εισηγμένες του Χ.Α.

3' 23" χρόνος ανάγνωσης

Ανάλογη με τη βελτίωση της κερδοφορίας των μεγάλων και μεσαίων εταιρειών του Χρηματιστηρίου Αθηνών υπήρξε η σημαντική ενίσχυση των αποδοχών των διευθυνόντων συμβούλων κατά το 2023, σε ετήσια βάση σύγκρισης.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα αμοιβών της εταιρείας Better Future, οι συνολικές αποδοχές των διευθυνόντων συμβούλων ενισχύθηκαν κατ’ αντιστοιχία με την αύξηση των μεταβλητών αμοιβών, δηλαδή μπόνους και άλλων παροχών. Αντίθετα, οι πρόεδροι των επιχειρήσεων διατήρησαν τις αποδοχές τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξε ελαφρά μείωση, δεδομένου ότι ως μη εκτελεστικά μέλη των διοικητικών συμβουλίων δεν λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή επιβράβευσης.

Τι φανερώνουν τα στοιχεία της έρευνας της Better Future, ύστερα από την επεξεργασία των ισολογισμών των εισηγμένων που έχουν εγκρίνει οι γενικές συνελεύσεις μετόχων του 2024;

Οτι οι συνολικές αποδοχές των διευθυνόντων συμβούλων στις 25 μεγάλες εταιρείες της λεωφόρου Αθηνών ξεπέρασαν το 2023 το1,7 εκατ. ευρώ, κατά μέσον όρο, σημειώνοντας αύξηση 32,8% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Το μέγεθος αυτό ενισχύθηκε κατά τη διετία 2021-2023 σε ποσοστό της τάξεως του 46%. Κατά την έρευνα, η αμοιβή των CEO των εταιρειών δεν είναι ίδια σε όλες τις επιχειρήσεις.

Στην κατάταξη με τις χαμηλότερες αποδοχές των επιχειρήσεων, το μέσο ετήσιο ύψος τους διαμορφώθηκε σε 573.429 ευρώ, έχοντας αυξηθεί κατά 54,3%, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ταυτόχρονα, στην κατάταξη με τις καλύτερες αποδοχές των εισηγμένων, συναντώνται αποδοχές περίπου 2 εκατ. ευρώ, που έχουν αυξηθεί ετησίως κατά 31,8%.

Ως προς τις αποδοχές των προέδρων εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, καταγράφεται μέση μείωση 13,8%, σε 729.500 ευρώ, όπως προκύπτει από την έρευνα. Οι αποδοχές για ένα τμήμα των κατεχόντων τη συγκεκριμένη θέση ενισχύθηκαν πέρυσι σε περίπου 810.600 ευρώ από 792.100 ευρώ το 2022.

Ωστόσο, καταγράφεται και υποχώρηση των αμοιβών σε 150.000 (από 237.400). Στις μεγάλες εταιρείες με χαμηλές αμοιβές μη εκτελεστικών μελών διοικητικού συμβουλίου καταβάλλονται 25.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Το ποσό αυτό αυξάνεται σε 61.500 ευρώ στις εταιρείες όπου οι αμοιβές είναι υψηλές για τα μη εκτελεστικά μέλη Δ.Σ.

Εως 2 εκατ. ευρώ έλαβαν οι επικεφαλής των 25 κορυφαίων εταιρειών του Χρηματιστηρίου.

«Οι πρόεδροι των εταιρειών ElvalHalcor και Viohalco, Μιχάλης Στασινόπουλος και Νικόλαος Στασινόπουλος, διατήρησαν εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο ετήσιων αμοιβών για τους συγκεκριμένους ρόλους, δηλαδή 20.000 και 25.000 ευρώ αντίστοιχα. Αν εξαιρεθούν από την κατάταξη, ο μέσος όρος αμοιβών για τους προέδρους των εισηγμένων εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης διαμορφώνεται σε 791.045 ευρώ.

Εξαιρουμένων των ElvalHalcor και Viohalco, στο 25% των εταιρειών με τις χαμηλότερες αποδοχές προέδρων αντιστοιχούν κατά μέσον όρο περίπου 287.000 ευρώ. Ωστόσο, το 25% με τις καλύτερες αποδοχές αντιπροσωπεύει αποδοχές 830.200 ευρώ», αναφέρει η έρευνα.

Πώς διαμορφώνονται οι αποδοχές στις εταιρείες μεσαίου μεγέθους (Mid Cap) του Χρηματιστηρίου;

Ο μέσος όρος των συνολικών αμοιβών των CEO αυξήθηκε κατά 14,3%, σε 483.055 ευρώ. Στο τεταρτημόριο με τις χαμηλότερες αποδοχές, οι συνολικές αποδοχές φθάνουν τις 263.312, αυξημένες κατά 11,6%. Επίσης, 25% των διευθυνόντων συμβούλων εμφανίζει την υψηλότερη αύξηση αποδοχών, που αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξεως του 17% και σε 571.400 ευρώ.

Στις εταιρείες του νέου δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου, οι συνολικές αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων κυμαίνονται από 289.000 έως 1,2 εκατ. ευρώ κατά μέσον όρο. Αντίστοιχα των προέδρων κυμαίνονται από 96.000 έως και πάνω από 612.000 ευρώ τον χρόνο.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στη συμμετοχή γυναικών στα διοικητικά συμβούλια. Από το σύνολο των 300 μελών Δ.Σ. στις εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μόνο 86 είναι γυναίκες, ενώ στις μεσαίας κεφαλαιοποίησης από 169 σύνολο μελών, μόνο 47 δεν είναι άνδρες.

Οι εισηγμένες εταιρείες γενικά έχουν εκπληρώσει τις ρυθμίσεις που επιβάλλει η νομοθεσία, αλλά στο σύνολο των εταιρειών μόνο η Jumbo έχει γυναίκα στη θέση CEO, ενώ οι εταιρείες Intrakat, Autohellas και ΑΔΜΗΕ έχουν γυναίκα στη θέση προέδρου Δ.Σ.

«Η βελτίωση της κερδοφορίας των περισσοτέρων εισηγμένων είχε ως αποτέλεσμα την ενίσχυση μεταβλητών αποδοχών εκτελεστικών μελών των διοικητικών συμβουλίων. Είναι μια εύλογη εξέλιξη καθώς ενθαρρύνεται η προσπάθεια να βελτιωθεί η κερδοφορία αλλά ταυτόχρονα διαμορφώνονται συστήματα αμοιβών που επιβραβεύουν τις καλές επιδόσεις. Πιστεύουμε ότι η αντίληψη αυτή μπορεί να ενσωματωθεί στην πολιτική αμοιβών των εταιρειών και να βελτιώσει τα εισοδήματα όλων των εργαζομένων, ώστε να συμβάλει στο τρίπτυχο επιτυχίας των εταιρειών με ανάπτυξη, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα» αναφέρει η Ελλη Αμιράλη, αναλύτρια αποδοχών μελών διοικητικού συμβουλίου της Better Future.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT