Βαλκανικό μέτωπο για χαμηλότερες τιμές ρεύματος

Βαλκανικό μέτωπο για χαμηλότερες τιμές ρεύματος

2' 7" χρόνος ανάγνωσης

Διπλή παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις μεγάλες αποκλίσεις στις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος μεταξύ Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης δρομολογεί η ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ο ίδιος προανήγγειλε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, θα στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να αναδείξει το ζήτημα.

«Υπάρχει μια βασική στρέβλωση σήμερα στην αγορά ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης, σε σχέση με τις τιμές που πληρώνει η Δυτική Ευρώπη για ηλεκτρική ενέργεια. Λέμε ότι έχουμε μια ενιαία αγορά, έχουμε το target model, αλλά αυτό δεν λειτούργησε τους τελευταίους μήνες.

Πώς γίνεται να υπάρχουν ώρες της ημέρας που η οριακή τιμή του συστήματος να είναι 10 φορές ακριβότερη στα Βαλκάνια από ό,τι στην Αυστρία ή στην Τσεχία;», είπε ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας την παρέμβασή του.

Παράλληλα με την πρωθυπουργική παρέμβαση, πρωτοβουλία αναλαμβάνουν οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας με σκοπό τη δημιουργία σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός μηχανισμού παρέμβασης κάθε φορά που θα καταγράφονται ακραίες τιμές που οφείλονται στην αποκοπή της ΝΑ Ευρώπης από την υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα οι υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών αναμένεται να οριστικοποιήσουν τη «γραμμή» που θα ακολουθήσουν, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες στηρίζεται σε στοιχεία που έχουν προκύψει έπειτα από έρευνα των Ρυθμιστικών Αρχών για τη δυναμικότητα των διασυνοριακών διασυνδέσεων μεταξύ Δυτικής, Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Το ζήτημα αυτό ετέθη για πρώτη φορά στις ευρωπαϊκές αρχές Ενέργειας και Ανταγωνισμού στις 17 Ιουλίου από τις βιομηχανικές ενώσεις Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, οι οποίες επανήλθαν με δεύτερη κοινή επιστολή τους μέσα στον Αύγουστο.

Στήριξη νοικοκυριών

Ο πρωθυπουργός όπως και ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωσαν ότι θα συνεχιστεί η κυβερνητική στήριξη στα νοικοκυριά για τη συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος.

«Βραχυπρόθεσμα αυτό το οποίο κάναμε και θα εξακολουθούμε να κάνουμε είναι να επιβάλλουμε έκτακτους φόρους και έκτακτα τέλη σε αυτούς τους παραγωγούς που πραγματικά βγάζουν «ουρανοκατέβατα κέρδη. Δεν κάνουν κάτι παράνομο, αλλά αξιοποιούν μια στρέβλωση του συστήματος. Θα πάρουμε λοιπόν αυτά τα κέρδη, θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν τιμές οι οποίες να είναι κάτω από τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα, όσο καιρό κρατάει αυτή η στρέβλωση», είπε ο πρωθυπουργός.

Το αίτημα, πάντως, της βιομηχανίας για μέτρα στήριξης από τις υψηλές τιμές ρεύματος, που εξέφρασε σύσσωμος ο βιομηχανικός κόσμος της χώρας παραμονές της ΔΕΘ, δεν φαίνεται να εισακούστηκε.

«Θέλουμε να στηρίξουμε τη βιομηχανία μας όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, αλλά πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι τα νοικοκυριά», είπε ο πρωθυπουργός και ανάδειξε το εργαλείο των διμερών συμβολαίων ως εργαλείο μείωσης του κόστους ρεύματος για τη μεγάλη βιομηχανία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT