Τι αλλάζει στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών

Τι αλλάζει στη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών

Για ποιους μειώνεται κατά 50% το ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος

3' 25" χρόνος ανάγνωσης

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες (αυτοαπασχολούμενους, επιτηδευματίες και επαγγελματίες) από το 2025 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Οπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κ. Χατζηδάκης κατά την εξειδίκευση των μέτρων, το τέλος επιτηδεύματος μειώθηκε πέρυσι κατά 50%, από 650 σε 325 ευρώ, και το 2025 καταργείται. Το κόστος εκτιμάται στα 120 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, το τέλος επιτηδεύματος θα διατηρηθεί για τις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήματα, το οποίο φθάνει έως 1.000 ευρώ ετησίως. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρεί και σε αλλαγές στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των επαγγελματιών.

Συγκεκριμένα, η μείωση κατά 50% του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος που ισχύει σήμερα για οικισμούς με έως 500 κατοίκους (καταλαμβάνει σήμερα το 11,4% του πληθυσμού) θα ισχύσει και για οικισμούς που ανήκουν σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκων. Ετσι η μείωση θα καταλαμβάνει το 18% του πληθυσμού.

Επίσης, το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου ως βάση σύγκρισης μεταφέρεται στο τέλος, ως πεδίο σύγκρισης μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (σήμερα επιπλέον του μέγιστου μισθού εργαζομένου προστίθενται ο τζίρος και ποσοστό του μισθολογικού κόστους).

Σημειώνεται ότι αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω ο μέσος τζίρος του ΚΑΔ (και άρα μειώνεται το ποσό επιβολής επί του τζίρου) με βάση τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023.

Για παράδειγμα:

• Ισχύον σύστημα

Εστω επιχειρηματίας λιανικού εμπορίου με έναρξη το 1993, κόστος μισθοδοσίας 32.000 ευρώ, τζίρο 351.114 ευρώ και δηλωθέντα κέρδη 19.804 ευρώ απασχολεί δύο υπαλλήλους, εκ των οποίων ο υψηλότερα αμειβόμενος λαμβάνει 22.000 ευρώ ετησίως.

To φορολογητέο εισόδημα του ως άνω υπόχρεου (ελάχιστη τεκμαρτή αμοιβή) ανέρχεται σε 27.400 ευρώ (22.000 ευρώ του μισθού του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου + 3.200 ευρώ λόγω προσαύξησης μισθοδοσίας + 2.200 ευρώ λόγω προσαύξησης ΚΑΔ).

Καταργείται από τον Ιανουάριο 2025 το τέλος επιτηδεύματος για τα φυσικά πρόσωπα.

• Με βάση τη νέα πρόταση

Το φορολογητέο εισόδημα του ως άνω επιτηδευματία θα υπολογίζεται ως εξής:

19.596 ευρώ (14.196 ευρώ κατώτατος μισθός με βάση τις τριετίες δραστηριότητας + 3.200 ευρώ λόγω προσαύξησης μισθοδοσίας + 2.200 ευρώ λόγω προσαύξησης ΚΑΔ). Στη συνέχεια θα γίνεται σύγκριση με τον μισθό του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου (22.000 ευρώ) και θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο, δηλαδή οι 22.000 ευρώ. Επομένως, η ελάχιστη τεκμαρτή αμοιβή με τη νέα πρόταση θα ανέρχεται στο ποσό των 22.000 ευρώ.

Τι αλλάζει από το 2025

Μονιμοποίηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο. Οι αγρότες, μέσω διαδικασίας που θα καθοριστεί με Υπουργική Απόφαση και με βάση τα τιμολόγια αγορών, θα λαμβάνουν την επιστροφή του ΕΦΚ που έχουν πληρώσει μέσα σε κάθε έτος. Σημειώνεται ότι το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο. Το μέτρο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την κατάργηση του χαρτοσήμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Κατάργηση τέλους σταθερής τηλεφωνίας (5%) για συνδέσεις με οπτική ίνα (100 mbps και άνω). Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Δήμας, η παρέμβαση αυτή γίνεται με σκοπό την ανάπτυξη της ψηφιοποίησης της ελληνικής οικονομίας και της ευρυζωνικότητας υψηλών ταχυτήτων μέσω οπτικών ινών. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε 24 εκατ. ευρώ ετησίως.

Απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρου (15%) συμβολαίων υγείας για παιδιά έως 18 ετών. Σε περίπτωση οικογενειακού ή ομαδικού συμβολαίου, ο φόρος μειώνεται αναλογικά με τον αριθμό των ανήλικων μελών που καλύπτει. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε 17 εκατ. ευρώ ετησίως.

Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών επιχειρήσεων υπέρ νέων γονέων. Δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων οικειοθελείς χρηματικές παροχές του εργοδότη, οι οποίες παρέχονται σε νέο γονέα για το χρονικό διάστημα έως δώδεκα μήνες από την απόκτηση τέκνου, μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενο κατά επιπλέον 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρχει μείωση αποδοχών του νέου γονέα κατά τους μήνες που έλαβε την παροχή, καθώς και για τους αμέσως προηγούμενους και τους επόμενους έξι μήνες σε σχέση με τις αποδοχές του τελευταίου μηνός πριν από την παροχή. Επιπλέον θεσπίζεται φοροαπαλλαγή των voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς που παρέχουν οι επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους.

Αυτοτελής φορολόγηση εφημεριών γιατρών ΕΣΥ με συντελεστή 22%. Το μηναίο καθαρό όφελος μεσοσταθμικά για τους γιατρούς υπολογίζεται σε 150 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα 200. Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιανουάριο του 2024 αυξήθηκε η αποζημίωση εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ κατά 20%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT