Φορολογικά κίνητρα για έρευνα και ανάπτυξη έως και 315%, περαιτέρω κίνητρα για επενδύσεις σε startups από angel investors (ιδιώτες επενδυτές που χρηματοδοτούν μικρές καινοτόμες εταιρείες), αλλά και κίνητρα για την εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας.
Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νομοσχέδιο του οικονομικού επιτελείου με σκοπό να ενισχυθεί το οικοσύστημα των καινοτόμων και των εγχώριων νεοφυών επιχειρήσεων, των οποίων η κεφαλαιοποίηση ξεπερνάει τα 8 δισ. ευρώ.
Εκτός από τα παραπάνω, κίνητρα πλέον δίνονται και μέσω της golden visa η οποία –εκτός από τα ακίνητα– τώρα «μπαίνει» και στις startups. Οπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ, αυτή πλέον θα μπορεί να χορηγηθεί και σε όσους επενδύουν σε ελληνικές startups κεφάλαια τουλάχιστον 250.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το συγκεκριμένο μέτρο αναμένεται να ισχύσει από 1η Ιανουαρίου του 2025 και θα εξειδικευθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Μέχρι στιγμής, η χορήγηση της golden visa κατά κύριο λόγο είναι συνδεδεμένη με την αγορά ακινήτων, ωστόσο εξαιτίας και του κορεσμού αλλά και των φαινομένων της εκρηκτικής αύξησης των τιμών των ακινήτων σε δημοφιλείς περιοχές της Ελλάδας, θα εισαχθεί ένα νέο «παράλληλο» σύστημα, όπου θα χορηγείται η golden visa σε όσους ξένους επενδυτές επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες.
Πρόκειται για εταιρείες τεχνολογίας, εγγεγραμμένες στο εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων, Elevate Greece, που ήδη αριθμεί πάνω από 800 εταιρείες διαφόρων κλάδων (edtech, agrotech, enterprise software, fintech).
Πάντως, και τα προηγούμενα χρόνια, όπου το επενδυτικό κλίμα ήταν πιο ευνοϊκό για επενδύσεις υψηλού ρίσκου, ελληνικών συμφερόντων startup εταιρείες είχαν βρεθεί στο ραντάρ κορυφαίων venture capitals του εξωτερικού.
Για παράδειγμα, η ελληνική Hack the Box έλαβε χρηματοδότηση ύψους 55 εκατ. δολ. από το αμερικανικό private equity Carlyle Group, ενώ η Augmenta, εταιρεία από τον Βόλο, περιήλθε στον έλεγχο της CNH Industrial, του δεύτερου μεγαλύτερο κατασκευαστή τρακτέρ στον κόσμο.
Στο μεταξύ, αρκετοί ξένοι «άγγελοι» επενδυτές έχουν χορηγήσει κεφάλαια σε ελληνικές startups, με ενδεικτικό παράδειγμα τον Λαρς Ράσμουσεν, συνιδρυτή της δημοφιλούς εφαρμογής Google Maps, ο οποίος κατάγεται από τη Δανία αλλά τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας.
Ο ίδιος έχει επενδύσει στην ελληνική Phos Print, η οποία μέσω της τεχνολογίας που έχει αναπτύξει είναι σε θέση να εκτυπώνει τρισδιάστατα κύτταρα, καθώς και στην ελληνική εταιρεία βιοτεχνολογίας ResQ Biotech.
«Δεν αρκεί να προσελκύεις μόνο ταλέντο –κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με το λανσάρισμα της talent visa και της Tech visa– αλλά άτομα από όλο το φάσμα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, όπως οι ιδρυτές των startups αλλά και οι επενδυτές», αναφέρουν στην «Κ» στελέχη της αγοράς των ελληνικών startups.