Πλειστηριασμοί: Δύο στους τρεις δεν ολοκληρώθηκαν

Πλειστηριασμοί: Δύο στους τρεις δεν ολοκληρώθηκαν

Περιορισμένο ενδιαφέρον για μέσω e-auction - Στο επτάμηνο πραγματοποιήθηκαν 11.324, αλλά σε 7.353 δεν υπήρξε πλειοδότης

3' 17" χρόνος ανάγνωσης

Στα αζήτητα παραμένουν περίπου 2 στις 3 κατοικίες που βγαίνουν σε πλειστηριασμό μέσω του e-auction, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, βάσει των οποίων από τους 11.324 πλειστηριασμούς που πραγματοποιήθηκαν από την αρχή του χρόνου έως και τα τέλη Ιουλίου, αυτοί που ολοκληρώθηκαν με την ανάδειξη αγοραστή ανήλθαν σε 3.971.

Αλλοι 7.353 πλειστηριασμοί κατοικιών ματαιώθηκαν ελλείψει πλειοδοτών, ενώ 5.805 ακόμη πλειστηριασμοί κατοικιών ανεστάλησαν λίγο πριν από τη διενέργειά τους με βασικότερο λόγο την προσπάθεια διευθέτησης με τους οφειλέτες.

Ο μικρός αριθμός σπιτιών που καταλήγει να βρει αγοραστή σε σχέση με τον αριθμό αυτών που βγαίνουν στον πλειστηριασμό, περιορίζει την προσφορά ακινήτων εντείνοντας το ήδη οξύ στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά στη χώρα μας λόγω της ανόδου των τιμών των κατοικιών.

Εκτός από την αναστολή της διαδικασίας του πλειστηριασμού λίγο πριν από τη διενέργειά του, βασική αιτία είναι επίσης η έλλειψη ενδιαφέροντος από υποψήφιους αγοραστές, γεγονός που αποδίδεται στις δυσλειτουργίες του πλειστηριασμού.

Αυτό γιατί ακόμη και αν το ακίνητο βρει τελικώς αγοραστή, ο φόβος ακύρωσης της πώλησης μέσω της ανακοπής του πλειστηριασμού, συνεχίζει να υπάρχει ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θέτοντας ουσιαστικά το ακίνητο και τον νέο αγοραστή σε καθεστώς ομηρίας.|

Η ανακοπή του πλειστηριασμού από τον οφειλέτη μπορεί να γίνει ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή του για λόγους που έχουν να κάνουν με προγενέστερα στάδια της διαδικασίας. Οπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς των εταιρειών διαχείρισης, που λειτουργούν ως επισπεύδοντες στους πλειστηριασμούς ακινήτων είτε για λογαριασμό των τραπεζών είτε για λογαριασμό των funds που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια, η συζήτηση της ανακοπής από τα αρμόδια Πρωτοδικεία λόγω των προβλημάτων της δικαιοσύνης μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 5 χρόνια.

Ο αγοραστής ο οποίος έχει καταβάλει το τίμημα της μεταβίβασης και τον αναλογούντα φόρο, υποχρεούται με αυτόν τον τρόπο να αναμένει για πολλά χρόνια την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί της ανακοπής. Ετσι, η αβεβαιότητα που δημιουργείται αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την απόκτηση ακινήτου μέσω πλειστηριασμού και ματαιώνει τις προοπτικές πώλησης ή αξιοποίησης του ακινήτου.

Γι’ αυτό «η ταχεία εκδίκαση των ανακοπών κατά της εκτέλεσης είναι κρίσιμη προκειμένου να μην αιωρείται επί σειράν ετών η νομική αβεβαιότητα ως προς τη διαδικασία του πλειστηριασμού», υπογραμμίζουν, τη στιγμή μάλιστα που με βάση τα στοιχεία οι αποφάσεις επί των ανακοπών είναι στην πλειοψηφία τους απορριπτικές ως αβάσιμες.

Ο φόβος ακύρωσης της πώλησης μέσω της ανακοπής του πλειστηριασμού αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες της μικρής συμμετοχής.

Η αποτελεσματικότερη διάθεση ακινήτων μέσω πλειστηριασμού θα μπορούσε να αυξήσει το απόθεμα κατοικιών που υπάρχουν στην αγορά άμεσα, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη συγκράτηση του εκρηκτικού ρυθμού ανόδου των τιμών.

Σύμφωνα με στοιχεία του εξειδικευμένου για την ανεύρεση ακινήτων σε πλειστηριασμό ιστότοπου «Landea.gr», το 2023 πραγματοποιήθηκαν 9.275 πωλήσεις κατοικιών με συνολική αξία 1,1 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι το 2023 αποτέλεσε μια δύσκολη χρονιά με γεγονότα που λειτούργησαν ανασταλτικά για τους πλειστηριασμούς, όπως οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις και η αποχή των συμβολαιογράφων.

Οι πωλήσεις αφορούν κυρίως οικιστικά ακίνητα, στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, μεγάλο ποσοστό των ακινήτων που πλειστηριάζονται, αγοράζονται πολύ κοντά στην τιμή πρώτης προσφοράς.

Ειδικότερα, για τα οικιστικά ακίνητα στην Αττική το 75% αυτών αποκτήθηκαν είτε στην αρχική τιμή πρώτης προσφοράς, είτε με ελάχιστη αύξηση από αυτή (έως 1%). Εξίσου σημαντικό είναι ότι το 90% των αγορών έγινε σε τιμή που είναι αυξημένη λιγότερο από 30% σε σχέση με την τιμή πρώτης προσφοράς και μόνο 1 στα 10 ακίνητα κατακυρώθηκε με αύξηση πάνω από 30% σε σχέση με την αρχική τιμή του πλειστηριασμού.

Αποτρεπτικός παράγοντας αποτελεί επίσης η αδυναμία λήψης φωτογραφιών για το εσωτερικό του ακινήτου που βγαίνει στον πλειστηριασμό, κάτι που αντιμετωπίζεται με διάταξη στο νομοσχέδιο «Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας» που έχει κατατεθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή, η οποία προβλέπει ότι ο δικαστικός επιμελητής μπορεί να παραδίδει στον συμβολαιογράφο και πληροφοριακά στοιχεία για το κατασχεμένο ακίνητο, όπως φωτογραφίες που έλαβε κατά την επιτόπια μετάβασή του. Η ανάρτηση φωτογραφιών θα γίνεται 30 μέρες προ του πλειστηριασμού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT