Αγωγή κατά της Google από πολιτείες των ΗΠΑ

Αγωγή κατά της Google από πολιτείες των ΗΠΑ

Στο στόχαστρο της αμερικανικής Δικαιοσύνης είναι το μονοπώλιο της τεχνολογίας που συνδέει τους διαδικτυακούς εκδότες με τους διαφημιστές

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Ενα μήνα αφότου η αμερικανική Δικαιοσύνη έκρινε ότι η Google ενήργησε παράνομα για να διαλύσει τον ανταγωνισμό και να διατηρήσει το μονοπώλιό της, ο τεχνολογικός γίγαντας αντιμετωπίζει νέα αγωγή που απειλεί να «γονατίσει» την εταιρεία, αυτή τη φορά για τη διαφημιστική τεχνολογία της.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης και μια σειρά από πολιτείες των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η Google δημιούργησε και διατηρεί το μονοπώλιο της τεχνολογίας που συνδέει τους διαδικτυακούς εκδότες με τους διαφημιστές.

Η κυριαρχία στο λογισμικό τόσο από την πλευρά της αγοράς όσο και από την πλευρά της πώλησης της συναλλαγής επιτρέπει στην Google να κρατάει έως και 36 σεντς ανά δολάριο όταν μεσολαβεί σε πωλήσεις μεταξύ εκδοτών και διαφημιζομένων, υποστηρίζει η κυβέρνηση στα δικαστικά έγγραφα.

Ο κολοσσός με έδρα το Mountain View της Καλιφόρνιας απαντάει ότι η υπόθεση της κυβέρνησης βασίζεται σε ένα Διαδίκτυο του παρελθόντος, όταν κυβερνούσαν επιτραπέζιοι υπολογιστές και οι χρήστες του Διαδικτύου πληκτρολογούσαν προσεκτικά ακριβείς διευθύνσεις του παγκόσμιου ιστού σε πεδία URL.

Οι διαφημιστές είναι πλέον πιο πιθανό να στραφούν σε εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως η TikTok, ή σε υπηρεσίες ροής, όπως το Peacock, για να προσεγγίσουν κοινό. Τα τελευταία χρόνια τα διαφημιστικά δίκτυα της Google, το τμήμα του τεχνολογικού γίγαντα που περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως το AdSense και το Google Ad Manager που βρίσκονται στο επίκεντρο της υπόθεσης, στην πραγματικότητα παρουσίασαν μείωση εσόδων, από 31,7 δισ. το 2021 σε 31,3 δισ. δολάρια το 2023, σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις.

Τη δίκη έχει αναλάβει ο περιφερειακός δικαστής Λεονί Μπρινκέμα, ο οποίος διορίστηκε από τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και είναι περισσότερο γνωστός για υψηλού προφίλ δίκες τρομοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του κατηγορουμένου της 11ης Σεπτεμβρίου Zακαρίας Μουσάουι.

Εχει ωστόσο εμπειρία σε αστικές δίκες υψηλής τεχνικής, επιβλέποντας τεράστιο αριθμό υποθέσεων παραβίασης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Είχε προηγηθεί μια μεγάλη ήττα της Google με επίκεντρο τη μηχανή αναζήτησής της, που παράγει την πλειονότητα των ετήσιων εσόδων της εταιρείας ύψους 307 δισ. δολαρίων.

Δικαστής στην περιφέρεια της Κολούμπια κήρυξε τη μηχανή αναζήτησης μονοπώλιο, το οποίο διατηρείται εν μέρει από δεκάδες δισ. δολάρια που η Google πληρώνει κάθε χρόνο σε εταιρείες όπως η Apple για να κλειδώσουν το Google ως την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης που παρουσιάζεται στους καταναλωτές όταν αγοράζουν iPhone και άλλα gadgets.

Αναλυτές λένε ότι η υπόθεση της Βιρτζίνια θα μπορούσε να είναι πιο επιζήμια για την Google, επειδή η προφανής λύση θα ήταν η απαίτηση να πουλήσει τμήματα της διαφημιστικής της επιχείρησης που αποφέρουν δισ. δολάρια ετησίως.

Στη δίκη της Βιρτζίνια οι μάρτυρες της κυβέρνησης αναμένεται να περιλαμβάνουν στελέχη από εκδότες εφημερίδων, συμπεριλαμβανομένων των New York Times, και διαδικτυακούς ιστοτόπους ειδήσεων που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχουν αντιμετωπίσει ιδιαίτερη ζημία από τις πρακτικές της Google.

Η εταιρεία αμφισβητεί ότι χρεώνει υπερβολικά σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της και λέει πως οι πελάτες έχουν επιλογές να συνεργαστούν με εξωτερικές ανταλλαγές διαφημίσεων. Οι ΗΠΑ ωστόσο δεν είναι η μόνη χώρα όπου οι ρυθμιστικές αρχές είναι δυσαρεστημένες με την Google.

Την Παρασκευή, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι πιστεύει πως ο κολοσσός καταχράται την κυριαρχία του στον κλάδο της τεχνολογίας διαφημίσεων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT