Η Ελλάδα συγκλίνει με την Ε.Ε. στο μη μισθολογικό κόστος

Η Ελλάδα συγκλίνει με την Ε.Ε. στο μη μισθολογικό κόστος

Εως το 2027 οι εισφορές θα έχουν μειωθεί κατά 5,9 ποσοστιαίες μονάδες

η-ελλάδα-συγκλίνει-με-την-ε-ε-στο-μη-μισ-563213935

Πολύ κοντά τόσο στον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσο και στον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ φέρνει την Ελλάδα η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα, που θα ισχύσει από τις αρχές του 2025 τόσο για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Ολο το προηγούμενο διάστημα στις εκθέσεις τους για το ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα της χώρας μας οι διεθνείς οργανισμοί έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι το υψηλό μη μισθολογικό κόστος συνιστά ένα ισχυρό αντικίνητρο για επενδύσεις, ενώ παράλληλα ψαλιδίζει το εισόδημα των εργαζομένων.

Ετσι, με δεδομένη και την περαιτέρω μείωση κατά μισή μονάδα το 2027, η συνολική επιβάρυνση εργοδοτών και εργαζομένων θα έχει μειωθεί κατά 5,9 ποσοστιαίες μονάδες από το 2019, με αποτέλεσμα η χώρα μας να προσεγγίζει τον μέσο όρο των κρατών του ΟΟΣΑ και να πλησιάζει αυτόν των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τη φορολογική σφήνα (tax wedge) της ασφάλισης στην εργασία, στο 34,5%.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικές οι τοποθετήσεις εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων, αλλά και οικονομολόγων, πως πρόκειται για την πλέον σημαντική εξαγγελία της κυβέρνησης, καθώς αναμένεται να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την εγχώρια οικονομία, καθώς: ενισχύει το κίνητρο για απασχόληση και αυξάνει το καθαρό εισόδημα από εργασία που λαμβάνει ο εργαζόμενος, αυξάνει τις επενδύσεις και οδηγεί σε νέες προσλήψεις από τη μεριά των επιχειρήσεων –καθώς μειώνεται το κόστος ανά εργαζόμενο– και σωρευτικά αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Με αποτέλεσμα τα χρήματα από την αύξηση της παραγωγικότητας, της απασχόλησης και εν τέλει των μισθών να αυξάνουν τα έσοδα του ΕΦΚΑ, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητά του.

Να σημειωθεί ότι το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του το 2019 εκτιμούσε ότι μια μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες θα ενισχύσει τα κίνητρα για απασχόληση και θα αυξήσει κατά περίπου 1,5% τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό της χώρας.

Στην πράξη, τόνιζε πως περίπου 100.000 επιπλέον άνεργοι θα ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Από τότε οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες και πλέον από το 2025 θα μειωθούν κατά μία επιπλέον. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως συνέδεσε τη μείωση των εισφορών με τη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας.

Η χώρα μας προσεγγίζει τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τη φορολογική σφήνα (tax wedge) της ασφάλισης στην εργασία, στο 34,5%.

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως επιτακτική ανάγκη είχε θέσει πρόσφατα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, καθώς το μισθολογικό κόστος εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 4,4% το 2024.

Σήμερα οι εισφορές των εργοδοτών ανέρχονται σε 22,29% και θα μειωθούν σε 21,79% το 2025, ενώ οι εισφορές των εργαζομένων από 13,87% θα διαμορφωθούν σε 13,37%.

Η μείωση θα γίνει από το σκέλος των εισφορών υγείας, οι οποίες θα υποχωρήσουν στο 6,10%, με την εργοδοτική εισφορά ασθένειας που είναι σήμερα στα 4,55% να πέφτει στο 4,05% από το επόμενο έτος και οι εισφορές ασθένειας των εργαζομένων που είναι στο 2,55% να μειώνονται στο 2,05%.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για το ασφαλιστικό, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση με τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη (κύρια και επικουρική), καθώς εργοδότες και εργαζόμενοι καταβάλλουν 26% του μισθού, έναντι 18,2% που ισχύει κατά μέσον όρο στις χώρες του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Μόνο η Τσεχία με 28% και η Γαλλία με 27,8% βρίσκονται πάνω από τη χώρα μας, στην οποία μάλιστα από το 2020 ξεκίνησε μια νέα φάση μείωσης των εισφορών.

Αν στις εισφορές σύνταξης προστεθούν και οι υπόλοιπες εισφορές που βαρύνουν τη μισθωτή εργασία, τότε οι συνολικές εισφορές στην Ελλάδα εκτοξεύονται στο 36,1%, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για τα δεδομένα των κρατών της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT