Αυξήθηκε στο 3% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο από 2,7% τον Ιούλιο

Αυξήθηκε στο 3% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο από 2,7% τον Ιούλιο

Ανατιμήσεις σε τρόφιμα –κυρίως νωπά–, σε ρεύμα, φάρμακα, αλλά και σε σειρά υπηρεσιών από τα αεροπορικά εισιτήρια έως τα δίδακτρα

Στα επίπεδα του 3% επανήλθε τον Αύγουστο, έπειτα από τρεις συνεχείς μήνες διαμόρφωσης κάτω από το «φράγμα» αυτό, ο ετήσιος πληθωρισμός, επηρεασμένος τόσο από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις σε τρόφιμα –κυρίως νωπά– όσο και από τις ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα, φάρμακα, αλλά και σε σειρά υπηρεσιών, από τα αεροπορικά εισιτήρια έως τα ασφάλιστρα υγείας και τα δίδακτρα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι νέες αυξήσεις, ακόμη και σε μηνιαία βάση, καταγράφονται και στα ενοίκια των κατοικιών.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Αύγουστο σε 3% από 2,7% τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή είχε υποχωρήσει κάτω από το 3% τον Μάιο, όταν διαμορφώθηκε σε 2,4%, κάτι που συνεχίστηκε τον Ιούνιο (2,3%) και τον Ιούλιο (2,7%).

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι αύξηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή καταγράφηκε και σε μηνιαία βάση, κατά 0,3% τον Αύγουστο του 2024 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2024.

Σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα διαμορφώθηκε ο λεγόμενος πληθωρισμός τροφίμων, καταγράφοντας αύξηση σε ετήσια και μηνιαία βάση 2,8% και 0,2% αντιστοίχως. Αν και η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως σε ανατιμήσεις νωπών τροφίμων, οι τιμές των οποίων είναι πιο ευμετάβλητες, δεν λείπουν και οι ανατιμήσεις σε τυποποιημένα τρόφιμα.

Το στοιχείο αυτό της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει στην πραγματικότητα ότι η μείωση που καταγράφει το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) στις τιμές των μεγάλων σούπερ μάρκετ (με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται τον Αύγουστο σε -1,08%, στοιχείο το οποίο δεν παρέλειψε να προβάλει το υπουργείο Ανάπτυξης) οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών των μη τροφίμων.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων, από την άλλη, εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως επίμονος. Ετσι, ανατιμήσεις σε ετήσια βάση παρατηρούνται στο ψωμί (1%), στα δημητριακά (11,2%), στα κρέατα (1,4%), στα νωπά ψάρια (11,3%), στα νωπά λαχανικά (3,1%), στα σοκολατοειδή (4,8%), στα αναψυκτικά-χυμούς (6,9%).

Σε μηνιαία βάση παρατηρήθηκαν αυξήσεις τιμών σε νωπά ψάρια (1,4%), τυριά (1,1%), νωπά φρούτα (1,2%), νωπά λαχανικά (2,8%). Η τιμή του ελαιολάδου εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι (49,1%), καταγράφοντας ωστόσο μικρή μείωση 1,2% σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

Η άνοδος στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο αποτυπώθηκε και στα στοιχεία του πληθωρισμού, καθώς καταγράφεται αύξηση σε σύγκριση με τον Ιούλιο 10,9%. Στα φαρμακευτικά προϊόντα η αύξηση των τιμών ήταν 5,1% σε σύγκριση με πέρυσι και 3,9% σε σύγκριση με τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι αυξήσεις τιμών σε 850 φάρμακα ξεκίνησαν να ισχύουν από τις 26 Αυγούστου, κάτι που σημαίνει ότι η επίδραση της αλλαγής αυτής θα αποτυπωθεί στα στοιχεία του πληθωρισμού και τους επόμενους μήνες, ίσως μάλιστα ακόμη πιο έντονα.

Σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι καταγράφονται στα δίδακτρα, από 2,8% στη τριτοβάθμια εκπαίδευση έως 4% στην προσχολική εκπαίδευση. Ενόψει της έναρξης σήμερα της νέας σχολικής χρονιάς η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας ζήτησαν με κοινή επιστολή προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Παιδείας να επαναλειτουργήσει το ηλεκτρονικό παρατηρητήριο διδάκτρων, στο οποίο σταμάτησε η δημοσιοποίηση των διδάκτρων από τον Αύγουστο του 2020.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT