Σημαντική αύξηση καθαρών κερδών για την Autohellas το πρώτο εξάμηνο

Σημαντική αύξηση καθαρών κερδών για την Autohellas το πρώτο εξάμηνο

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου ανήλθε σε 473,2 εκατ. ευρώ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Ισχυρή κερδοφορία εμφάνισε η Autohellas κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, σε ετήσια βάση σύγκρισης. Ειδικότερα, ο όμιλος μίσθωσης και εμπορίας οχημάτων κατά το β΄ τρίμηνο εμφάνισε κύκλο εργασιών της τάξεως των 256 εκατ. ευρώ (+0,3%), κέρδη προ φόρων 32,3 εκατ. ευρώ (+8,2%) και καθαρή κερδοφορία ενισχυμένη κατά περίπου 23%, σε 29,2 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο εξαμήνου, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 473,2 εκατ. ευρώ (από 476,8 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2023). Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ενισχύθηκαν κατά 5,4%, σε 42,3 εκατ., ενώ τα κέρδη μετά φόρων του ομίλου αυξήθηκαν κατά 18,6%, σε 37 εκατ. ευρώ.

Αντιστοίχως τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας αυξήθηκαν κατά 26%, σε 34,3 εκατ. ευρώ, ετησίως. Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 457,4 εκατ. ευρώ. Διαχρονικά λόγω της εποχικότητας του τουρισμού, το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους έχει σημαντικά μεγαλύτερη συμμετοχή στη συνολική ετήσια ενοποιημένη κερδοφορία.

Συνολικά η δραστηριότητα των βραχυχρόνιων και μακροχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα και στις οκτώ χώρες όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος απασχολεί στόλο που υπερβαίνει τα 60.000 αυτοκίνητα, με επενδύσεις σε 9.000 νέα αυτοκίνητα εντός του τρέχοντος έτους.

Η λειτουργική κερδοφορία υποστηρίχθηκε με 8 εκατ. ευρώ από τα μερίσματα της Aegean Airlines και 1 εκατ. από τη διανομή μερίσματος της Trade Estates, καλύπτοντας τη μερική υποχώρηση της λειτουργικής κερδοφορίας από τον κλάδο της εμπορίας αυτοκινήτων.

Ανά τομείς δραστηριότητας, οι μισθώσεις αυτοκινήτων ενίσχυσαν τον τζίρο κατά 8%, σε 123,4 εκατ. ευρώ. Η δυναμική ανάπτυξης ήταν θετικότερη από το 2023 για τις μακροχρόνιες μισθώσεις που αφορούν την εγχώρια αγορά.

Οπως και για τις βραχυχρόνιες, αλλά σε μικρότερο βαθμό, που επηρεάζονται από τη δυναμική του τουρισμού, αντιμετωπίζοντας όμως σημαντικά μεγαλύτερη προσφορά αυτοκινήτων από το σύνολο της αγοράς, μετά δύο εξαιρετικές χρονιές ανάπτυξης το 2022 και το 2023.

Στις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα, υπάρχει τάση υποχώρησης των τιμών ανά ημέρα, αλλά καλύπτεται μέχρι σήμερα από αυξημένη μέση χρήση (utilization – ημέρες ενοικίασης ανά έτος) του στόλου, με αποτέλεσμα τα έσοδα ανά αυτοκίνητο να παραμένουν ελαφρώς ανοδικά.

Στις ενοικιάσεις εκτός Ελλάδας, ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 3,7%, σε 79,5 εκατ. ευρώ. Στις περισσότερες αγορές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, η τουριστική κίνηση ήταν αυξητική, αλλά η μεγάλη διαθεσιμότητα σε στόλους αυτοκινήτων οδήγησε την αγορά σε περαιτέρω συμπίεση τιμών σε σχέση με το 2023.

Η εμπορία αυτοκινήτων, όπου υπήρξε μικρή κάμψη, συνεισέφερε συνολικά 270,3 εκατ. ευρώ στον κύκλο εργασιών του ομίλου. Η μεταβολή προήλθε κυρίως από τις μειωμένες πωλήσεις αυτοκινήτων για εταιρικούς στόλους τρίτων.

Με στόχο την ενίσχυση του προϊοντικού αποτυπώματός της στην Ελλάδα, η Autohellas εξασφάλισε την αντιπροσώπευση της Leapmotor Κίνας, που συνεργάζεται διεθνώς με τη Stellantis, μέσω της Italian Motion, για την εισαγωγή και εμπορία ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Την τελευταία κατέχει από κοινού η Autohellas με τη Samelet.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT