Συνεχίζονται οι τριγμοί στη γαλλική αγορά ομολόγων

Συνεχίζονται οι τριγμοί στη γαλλική αγορά ομολόγων

Σε υψηλό επίπεδο το spread των 10ετών τίτλων, φυγή μεγάλων ξένων επενδυτών

3' 18" χρόνος ανάγνωσης

Τα πολιτικά προβλήματα στη Γαλλία, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών της, έχουν αλλάξει εντελώς τις ισορροπίες στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης, με τους επενδυτές να την αντιμετωπίζουν ως χώρα αυξημένου κινδύνου, θυμίζοντας την αντιμετώπιση που είχε στο παρελθόν η περιφέρεια.

Ως αποτέλεσμα, το spread στα 10ετή της ομόλογα συνεχίζει να κινείται κοντά στα επίπεδα που είχε εκτοξευθεί έπειτα από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο, να διατηρείται πολύ υψηλότερα από το spread της Πορτογαλίας, να… απειλείται με ισοφάριση από το spread της Ισπανίας και να διαμορφώνεται στα επίπεδα προ κρίσης χρέους έναντι της Ιταλίας.

Παράλληλα, χαρακτηριστική είναι η φυγή των μεγάλων ξένων επενδυτών από τους γαλλικούς κρατικούς τίτλους, καθώς και η στροφή των funds σε ομόλογα χωρών που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν «επικίνδυνα», όπως το αποδεικνύει και η ζήτηση-ρεκόρ που είδε η Ιταλία την Τρίτη κατά την έκδοση του νέου 30ετούς ομολόγου.

Η απόφαση του Εμανουέλ Μακρόν να διεξαγάγει πρόωρες εκλογές προκάλεσε έντονες ανησυχίες στις αγορές ότι η Γαλλία δεν θα μπορέσει να περιορίσει το έλλειμμά της φέτος. Το έλλειμμα διογκώθηκε στο 5,5% του ΑΕΠ το 2023, ωθώντας τη S&P να υποβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας και την Ευρωπαϊκή Ενωση να κινήσει τη διαδικασία για την επιβολή μεγαλύτερης δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Αν και πλέον –έπειτα από επτά εβδομάδες– διορίστηκε νέος πρωθυπουργός ο Μισέλ Μπαρνιέ, οι αναλυτές δεν θεωρούν πως η Γαλλία έχει ξεφύγει τον κίνδυνο. «Για να επιβιώσει, η κυβέρνηση θα πρέπει να βασιστεί στην Ακροδεξιά, η οποία έχει ήδη πει ότι θα κρίνει τον πρωθυπουργό Μπαρνιέ από τις πολιτικές του.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα διστάσει να αποσύρει την υποστήριξη μόλις υπάρξει πολιτικό πλεονέκτημα. Επίσης, η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να κάνει συμβιβασμούς για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό. Ετσι, αναμένουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι αδύναμη και ασταθής», όπως σημειώνει η Société Generale, ενώ εκτιμά πως το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γαλλίας θα κινηθεί φέτος στο 5,5% έναντι 5,1% που αναμένει η κυβέρνηση.

Οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τη Γαλλία ως χώρα αυξημένου κινδύνου, θυμίζοντας την αντιμετώπιση που είχε στο παρελθόν η περιφέρεια.

Στο αποκορύφωμα της αναταραχής της αγοράς τον Ιούνιο, η διαφορά μεταξύ της απόδοσης του γαλλικού 10ετούς ομολόγου και του γερμανικού 10ετούς, το spread, έφτασε τις 82 μονάδες βάσης. Σήμερα κινείται στις 73 μ.β. πολύ υψηλότερα από ό,τι πριν από τις ευρωεκλογές και στα επίπεδα που κινούνταν το 2012-2013.

Συγκριτικά, το ισπανικό spread είναι στις 81 μ.β. και το πορτογαλικό στις 60, ενώ το spread μεταξύ της απόδοσης του γαλλικού 10ετούς ομολόγου και του αντίστοιχου ιταλικού είναι στις 66 μ.β., το χαμηλότερο επίπεδο πριν από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με οικονομολόγους, η Ιταλία ουσιαστικά επωφελείται από τα προβλήματα που βιώνει η Γαλλία. Κατά τη χθεσινή της έξοδο στις αγορές με νέο 30ετές ομόλογο η Ιταλία συγκέντρωσε ζήτηση-ρεκόρ πάνω από 130 δισ. ευρώ.

«Το ιταλικό χρέος είναι το νέο αγαπημένο στοίχημα των επενδυτών έπειτα από τα συνεχιζόμενα προβλήματα της Γαλλίας», όπως σχολιάζουν οι στρατηγικοί αναλυτές του Bloomberg. Σημαντικό ρόλο στην ισχυρή ζήτηση έπαιξε και η αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

«Η αγορά θα διατηρήσει μια προσεκτική στάση έναντι της Γαλλίας και θα περιμένει σαφήνεια σχετικά με τον προϋπολογισμό. Εάν ο πρωθυπουργός Μπαρνιέ καταφέρει να επιβιώσει από την πρόταση μομφής και προσφέρει έναν δημοσιονομικά συνετό προϋπολογισμό, το spread μπορεί να πλησιάσει τις 60 μ.β.

Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα θα παραμείνει κοντά στις 70 μ.β.», όπως αναφέρει η JPMorgan. Σημειώνεται πως πριν από την πολιτική κρίση του καλοκαιριού, τo γαλλικό spread κινούνταν κοντά στις 45 μ.β.

Η Société Générale από την πλευρά της συστήνει long θέσεις στα 5ετή και 10ετή ιταλικά ομόλογα έναντι των αντίστοιχων γαλλικών.

Ενα άλλο σημάδι ότι αυτό που θεωρούνταν κάποτε ένα από τα πιο ασφαλή assets στην Ευρώπη, το γαλλικό χρέος, θεωρείται επισφαλές, είναι ότι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές του, η Ιαπωνία, το «ξεφορτώθηκε» μαζικά αυτό το καλοκαίρι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών, τα ιαπωνικά funds πούλησαν γαλλικά κρατικά ομόλογα ύψους 9,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια, όπως αναφέρει το Bloomberg.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT