Σε τρία στάδια ο έλεγχος αιτήσεων για την εξαγορά καταπατημένων

Σε τρία στάδια ο έλεγχος αιτήσεων για την εξαγορά καταπατημένων

Τα βήματα της διαδικασίας και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται

3' 28" χρόνος ανάγνωσης

Τρεις κρίσιμες δικλίδες ασφαλείας για την απόδοση των καταπατημένων δημοσίων ακινήτων σε όσους υποβάλουν σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, και έχουν φυσικά δικαίωμα εξαγοράς αυτών, έχει δημιουργήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο έλεγχος των φακέλων που θα υποβληθούν θα γίνει σε τρία στάδια προκειμένου να εξαλειφθούν οι κίνδυνοι και κατ’ επέκταση να συμπληρωθούν οι φάκελοι, εφόσον τα δικαιολογητικά είναι ελλιπή.

Ετσι λοιπόν η αίτηση εξαγοράς εξετάζεται σε τρία στάδια:

α) Ελεγχος πληρότητας φακέλου, που γίνεται από τη Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας.

β) Ελεγχος ουσιαστικού περιεχομένου του φακέλου, που γίνεται από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία.

γ) Ελεγχος συνδρομής των προϋποθέσεων από επιτροπή που θα συσταθεί στη Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας για την υλοποίηση της εξαγοράς των δημοσίων ακινήτων.

Τα βήματα για την εξαγορά των καταπατημένων είναι:

1. Η είσοδος των αιτούντων, φυσικά – νομικά πρόσωπα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://aeda.apps.gov.gr. γίνεται με τη χρήση των κωδικών Taxisnet.

2. Στην αίτηση εξαγοράς αναγράφονται το ονοματεπώνυμο, ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ), ο αριθμός τηλεφώνου, η ταχυδρομική διεύθυνση, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του αιτούντος, καθώς και το προς εξαγορά δημόσιο ακίνητο, με επίκληση του παρόντος νόμου, κατά περίπτωση. Εάν η αίτηση υποβάλλεται για λογαριασμό νομικού προσώπου συμπληρώνονται τα αντίστοιχα στοιχεία του νομίμου εκπροσώπου του.

3. Για κάθε νέα αίτηση δημιουργείται ψηφιακός φάκελος, στον οποίο περιλαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, όπως:

– Το ονοματεπώνυμο του αιτούντος ή του νομίμου εκπροσώπου νομικού προσώπου, εάν ο αιτών είναι νομικό πρόσωπο, το πατρώνυμο, ο ΑΦΜ, στοιχεία διεύθυνσης κατοικίας (περιφερειακή ενότητα, οδός, αριθμός, ταχυδρομικός κώδικας).

– Τα στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός σταθερού – κινητού τηλεφώνου).

– Αν η αίτηση υποβάλλεται από νομικό πρόσωπο, τα προσωπικά στοιχεία του νομίμου εκπροσώπου του.

– Τα στοιχεία του δημοσίου ακινήτου (ο τύπος του ακινήτου, ΑΒΚ / ΑΚ / αριθμός ΤΕΘΑ, ΚΑΕΚ, χωρική αρμοδιότητα, ΟΤΑ, ΚΗΔ).

– Τα χαρακτηριστικά του ακινήτου (εάν είναι εντός σχεδίου, εάν είναι σε παραμεθόριο περιοχή, εάν υφίσταται δασική έκταση > 20%, η ύπαρξη τυχόν κτίσματος / αυθαίρετης κατασκευής ή νομιμοποίησης, εάν εμπίπτει σε περιοχή Natura / Ramsar / υδροβιότοπο, γη), το είδος της έκτασης, η προς εξαγορά έκταση, το εμβαδόν του κτίσματος.

– Τα στοιχεία οικοδομικής άδειας (σε περίπτωση που υπάρχει αριθμός οικοδομικής άδειας, ημερομηνία ανέγερσης υφιστάμενου κτίσματος).

– Η αντικειμενική αξία με το σχετικό φύλλο υπολογισμού, τοπογραφικό διάγραμμα με ενσωματωμένο απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη και υπεύθυνη δήλωση μηχανικού.

– Υπεύθυνη δήλωση από το gov.gr ή με βεβαίωση γνησίου υπογραφής, στην οποία βεβαιώνεται η έκταση των προς εξαγορά δημοσίων ακινήτων.

– Απόσπασμα κτηματολογι-κού διαγράμματος και κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου (ΚΑΕΚ).

– Στοιχεία για τις περιοχές που ισχύει ο Κτηματολογικός Κανονισμός Δωδεκανήσου.

– Βεβαίωση όρων δόμησης της αρμόδιας υπηρεσίας δόμησης.

– Στοιχεία που αφορούν την κατοχή ακινήτου (τίτλοι και αποδεικτικά έγγραφα, πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου για τα τελευταία πέντε έτη που προηγούνται της υποβολής της αίτησης του ΕΝΦΙΑ, δήλωση του ακινήτου στο έντυπο «Ε9» για τα τουλάχιστον πέντε έτη που προηγούνται της υποβολής της αίτησης εξαγοράς.

– Στοιχεία που αφορούν εξαιρέσεις και εκπτώσεις για την εξαγορά.

– e-paravolo με τον κωδικό του προς δέσμευση παραβόλου.

4. Κατά τη διάρκεια συμπλήρωσης και επεξεργασίας της αίτησης υπάρχει η δυνατότητα προσωρινής αποθήκευσης με την επιλογή «Αποθήκευση». Για την οριστική υποβολή της αίτησης υπάρχει η επιλογή «Υποβολή Αίτησης». Οταν η αίτηση υποβληθεί οριστικά δεν μπορεί να τροποποιηθεί από τους αιτούντες – σχετική δυνατότητα προβλέπεται μόνο κατόπιν αιτήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες και όργανα.

5. Εάν διαπιστωθούν τυπικές ελλείψεις στα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, ο φάκελος επιστρέφεται στον αιτούντα αυτόματα και ενημερώνεται μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τη συμπλήρωσή τους. Εάν ο αιτών δεν συμπληρώσει τα ελλείποντα δικαιολογητικά εντός της προβλεπόμενης χρονικής προθεσμίας, η αίτηση εξαγοράς του αρχειοθετείται αυτόματα και ο αιτών ενημερώνεται σχετικά μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει στην αίτησή του.

6. Εάν η αίτηση εξαγοράς αφορά ακίνητο που ανήκει στην ιδιοκτησία του Ταμείου Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), η αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία, μέσω του ΟΠΣ, ζητεί τη σύμφωνη γνώμη από το τελευταίο. Για κάθε αίτηση εξαγοράς η οικεία Κτηματική Υπηρεσία ζητεί τη συναίνεση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε. Ο αρμόδιος υπάλληλος της ΕΤΑΔ Α.Ε. και του ΤΕΘΑ μέσω του ΟΠΣ υποβάλλει εντός της προθεσμίας τη συμφωνία ή τη διαφωνία του φορέα του αναφορικά με την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εξαγοράς.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT