Φυσικές καταστροφές: Ποιοι ιδιοκτήτες δεν θα αποζημιώνονται

Φυσικές καταστροφές: Ποιοι ιδιοκτήτες δεν θα αποζημιώνονται

Ιδιοκτήτες με ανασφάλιστη ακίνητη περιουσία άνω των 500.000 ευρώ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης

Χωρίς τη στήριξη του κράτους θα μείνουν οι ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία άνω των 500.000 ευρώ, καθώς και οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ, εφόσον δεν ασφαλιστούν για φυσικές καταστροφές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης, σήμερα περίπου 110.000 φυσικά πρόσωπα διαθέτουν περιουσία άνω των 500.000 ευρώ, οι οποίοι θα μείνουν εκτός κρατικών αποζημιώσεων εφόσον δεν ασφαλιστούν μέχρι την 1η Ιουνίου 2025.

Αντιθέτως, όσοι εξ αυτών ασφαλιστούν θα έχουν και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%. Αυτό σημαίνει ότι ιδιοκτήτης ακινήτων με σύνολο αντικειμενικής αξίας 750.000 ευρώ πληρώνει σήμερα ΕΝΦΙΑ 2.300 ευρώ. Στην περίπτωση που ασφαλίσει όλα τα ακίνητα που διαθέτει θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 230 ευρώ.

Ελαφρύτερος θα είναι ο λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες με κατοικίες συνολικής αξίας έως 500.000 ευρώ, οι οποίοι θα ασφαλίσουν ή έχουν ασφαλίσει το σπίτι ή τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα).

Η έκπτωση για τις ασφαλισμένες κατοικίες διπλασιάζεται και από 10% ανεβαίνει στο 20%, την οποία θα δουν στο εκκαθαριστικό του 2025. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που κάποιος έχει ακίνητη περιουσία 500.000 ευρώ και πληρώνει ΕΝΦΙΑ 750 ευρώ θα πληρώσει το 2025 600 ευρώ, δηλαδή θα είναι μειωμένος ο φόρος κατά 150 ευρώ.

Για να τύχουν των μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ όσοι ασφαλίσουν τα ακίνητά τους θα πρέπει:

– Να είναι ασφαλισμένα για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

– Η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος και να έχει διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους δεν δικαιούται έκπτωση.

– Η έκπτωση στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του τυχόν «συμπληρωματικού» φόρου που επιβαρύνουν το ασφαλισμένο ακίνητο.

– Η ασφάλιση πρέπει να καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

Το ίδιο θα ισχύει και για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ εάν δεν ασφαλιστούν μέχρι την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών (Δεκέμβριος 2023), οι ασφαλισμένες κατοικίες ανέρχονται σε 1.159.332, ωστόσο μόνο 215.000 πληρούσαν το 2024 τις προϋποθέσεις για να λάβουν την έκπτωση του 10%.

Κι αυτό καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες δεν είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για πλημμύρες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις οι ασφαλιστικές δεν ασφαλίζουν παλαιά ακίνητα για σεισμούς.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να αποστείλουν έως τις 25 Ιανουαρίου στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας φυσικών προσώπων που καλύπτουν τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας και τα οποία είναι σε ισχύ.

Μερικά από αυτά τα στοιχεία είναι μεταξύ άλλων:

– Ο ΑΦΜ.

– Το ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης.

– Ο αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

– Η ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης.

– Η διεύθυνση και η περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας. Οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που καλύπτει το συμβόλαιο.

– Το ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις προαναφερθέντες ασφαλιστικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα).

– Τα στοιχεία για τα ασφαλισμένα σπίτια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT