Πιάνει δουλειά η εταιρεία ακινήτων που συνέστησε ο ΕΦΚΑ

Πιάνει δουλειά η εταιρεία ακινήτων που συνέστησε ο ΕΦΚΑ

Ο e-ΕΦΚΑ έχει στο χαρτοφυλάκιό του 517 ακίνητα, εκτιμώμενης αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Νέα εκκίνηση πραγματοποιεί ο e-ΕΦΚΑ σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του, μετά σχεδόν ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν προκηρύχθηκαν νέοι διαγωνισμοί μακροχρόνιας παραχώρησης εκμετάλλευσης.

Στο μεσοδιάστημα συστάθηκε και στελεχώθηκε η εξειδικευμένη «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ», η οποία πλέον θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο για τη διαχείριση της περιουσίας του φορέα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο e-ΕΦΚΑ έχει στο χαρτοφυλάκιό του 517 ακίνητα, εκτιμώμενης αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, περίπου 200 είναι ιδιοχρησιμοποιούμενα καθώς στελεχώνουν τις υπηρεσίες του φορέα.

Τα υπόλοιπα όμως μπορούν, δυνητικά, να αποτελέσουν αντικείμενο αξιοποίησης, είτε πώλησης είτε μακροχρόνιας ενοικίασης σε ιδιώτες. Ηδη εκτιμάται ότι περίπου 60 ακίνητα έχουν αξιολογηθεί ως εμπορικά αξιοποιήσιμα, είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο.

Πρόσφατα μάλιστα, ο φορέας «έτρεξε» διαγωνισμό για την αξιολόγηση των πιθανών εσόδων από ενοίκια για 10 ακίνητά του, κυρίως ισόγεια καταστήματα και οικόπεδα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ακόμα σημαντικότερη όμως κρίνεται η προκήρυξη, πριν από μία εβδομάδα, του πρώτου διαγωνισμού για τη μακροχρόνια παραχώρηση εκμετάλλευσης ενός αυτοτελούς κτιρίου του e-ΕΦΚΑ. Αυτό αφορά ένα διατηρητέο ακίνητο επί της οδού Αξαρλιάν 7 (πρώην Λέκκα) στο κέντρο της Αθήνας και πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος.

Πρόκειται για ακίνητο εμπορικού χαρακτήρα, που όμως μπορεί να αξιοποιηθεί και ως ξενοδοχείο. Η διάρκεια της μίσθωσης είναι 20 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης για επιπλέον 10. Το κτίριο αποτελείται από δύο επιμέρους κτίσματα, το πρώτο εκ των οποίων ανεγέρθηκε το 1903 και είναι επιφάνειας 870 τ.μ. και το δεύτερο το 1936, με επιφάνεια λίγο πάνω από τα 600 τ.μ.

Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εγγυηθούν την εκτέλεση εργασιών ανακαίνισης ελάχιστου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα έχει οριστεί στις 30.000 ευρώ, που όμως δεν θα καταβάλλεται κατά την περίοδο εκτέλεσης των εργασιών ανακαίνισης. Οι οικονομικές προσφορές προβλέπεται να υποβληθούν στις 6 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Εταιρείας Ακινήτων e-ΕΦΚΑ, αυτή την περίοδο πραγματοποιείται μια ευρεία «άσκηση» για τον καθορισμό των βέλτιστων τρόπων αξιοποίησης των πρώτων 60 ακινήτων, που θεωρούνται πιο άμεσα αξιοποιήσιμα.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των κτιρίων που είναι κατάλληλα για την παραχώρηση μέσω διαγωνισμού, θα πρέπει να επιλεγούν και τα ακίνητα που μπορούν να αξιοποιηθούν για ίδια χρήση, ή να μεταβιβαστούν. Για παράδειγμα, υπάρχουν αρκετές οριζόντιες ιδιοκτησίες που κρίνεται σκόπιμο να διατεθούν προς πώληση, μια και δεν εξυπηρετούν τον σχεδιασμό του φορέα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT