Διαστημική τεχνολογία made in Greece

Δεκαεπτά ανερχόμενες λύσεις ελληνικών startups, που έχουν πάρει το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA)

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

«Θέση» στην πολλά υποσχόμενη διαστημική τεχνολογία διεκδικούν δεκαεπτά ανερχόμενες λύσεις τεχνολογίας made in Greece, που έχουν πάρει το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και έχουν φιλοξενηθεί στην εν Ελλάδι θερμοκοιτίδα ESA BIC Greece.

Οι ελληνικής προέλευσης διαστημικές τεχνολογίες έχουν αρχίσει να αναδύονται στην εγχώρια –και όχι μόνο– αγορά και σε μια περίοδο όπου όλη η παγκόσμια βιομηχανία Διαστήματος αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, με την αξία της να αγγίζει έως το 2035 –σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της McKinsey– το 1,8 τρισ. δολ., από 630 δισ. δολ. το 2023.

Τεχνολογίες που θωρακίζουν τα δορυφορικά συστήματα, ρομπότ σχεδιασμένα για περιήγηση –ακόμη και σε δυσπρόσιτες και επικίνδυνες τοποθεσίες– σε διάφορα σημεία από τη Σελήνη μέχρι και τον… Αρη, τεχνολογία που φιλοδοξεί να παραγάγει ποιοτικά τρόφιμα για τους αστροναύτες διαστημικών αποστολών.

Αυτές είναι μερικές από τις ελληνικές τεχνολογίες που χτύπησαν την πόρτα της ESA BIC Greece και έχουν αρχίσει να «εκκολάπτονται» εντός της θερμοκοιτίδας, διεκδικώντας μερίδιο από την πολλά υποσχόμενη παγκόσμια διαστημική τεχνολογία.

Αλλωστε ο λεγόμενος κλάδος του space tech έχει βρεθεί στο ραντάρ των επενδυτών και κατά τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με στοιχεία του Crunchbase, από τις αρχές της χρονιάς μέχρι και τα τέλη Αυγούστου εταιρείες του συγκεκριμένου κλάδου έχουν αντλήσει συνολικά 6 δισ. δολ., όταν πέρυσι όλη τη χρονιά οι space tech εταιρείες είχαν συγκεντρώσει αντίστοιχο ποσό κεφαλαίων (6,2 δισ. δολ.).

Συνολικά ήδη δεκαεπτά ελληνικές διαστημικές startup εταιρείες έχουν περάσει το κατώφλι της θερμοκοιτίδας, εκ των οποίων οκτώ έχουν ήδη αποφοιτήσει, με τις υπόλοιπες να «χτίζουν» το προϊόν τους με σκοπό αυτό να βρει τη θέση του στη διαστημική αγορά τεχνολογίας.

Οι εταιρείες είναι οι Space Innovation Solutions, Angely, Avisense, CDXi, Solmeyea, Neuralio.AI, Redar, Space Mobility, ενώ προσφάτως προστέθηκε και η Solidkosmos. Η Space Mobility αναπτύσσει ρομποτικούς εξερευνητές, ικανούς να διασχίζουν απρόσιτες και επικίνδυνες –ακόμη και διαστημικές– τοποθεσίες όπως ο κρατήρας Σάκλετον, ο οποίος βρίσκεται στον νότιο πόλο της Σελήνης.

H εταιρεία επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη ενός τετράποδου ρομποτικού εξερευνητή (LEO) που έχει ευελιξία αλλά και ανθεκτικότητα παρόμοια ή και καλύτερη με εκείνη ενός τετράποδου ζώου, διευκολύνοντας έτσι τη σεληνιακή εξερεύνηση. Η έτερη Solidkosmos, τεχνοβλαστός του Κέντρου Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εντάχθηκε πρόσφατα στη θερμοκοιτίδα.

Η εταιρεία προσφέρει τεχνολογικές λύσεις για την αντιμετώπιση σφαλμάτων που προκαλούνται από την ακτινοβολία μέσω τεχνικών ανοχής σφαλμάτων, δοκιμών ακτινοβολίας και τεχνολογιών μετριασμού των Single Event Effects (SEE), προκειμένου να διασφαλίσει την αξιόπιστη λειτουργία των συστημάτων σε αντίξοες διαστημικές συνθήκες. Με τη συμμετοχή της η εταιρεία επιδιώκει να ενισχύσει την τεχνολογία της αλλά και να δημιουργήσει συνεργασίες με φορείς της διαστημικής βιομηχανίας.

Σημειώνεται πως η θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων της ESA στην Ελλάδα λειτουργεί από το Corallia του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά», με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ.λπ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT