Ζημίες για την Attica Group λόγω καυσίμων και ΑΝΕΚ το α΄ 6μηνο

Ζημίες για την Attica Group λόγω καυσίμων και ΑΝΕΚ το α΄ 6μηνο

Συνεχίζεται το επενδυτικό πρόγραμμα για την αναβάθμιση του στόλου της

2' 1" χρόνος ανάγνωσης

Σε ζημίες οδήγησαν κατά το πρώτο εξάμηνο την Attica Group αφενός η λειτουργική ενσωμάτωση της ΑΝΕΚ και αφετέρου η απορρόφηση της αύξησης του κόστους των καυσίμων προκειμένου να διατηρήσει σε προσιτά επίπεδα τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Ετσι, παρά το γεγονός ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 317,2 εκατ. το πρώτο εξάμηνο έναντι 244,3 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους συνέπεια της προσθήκης του τζίρου της ΑΝΕΚ, τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) υποχώρησαν στα 19,5 εκατ. από 47,5 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2023 και το καθαρό ενοποιημένο μετά από φόρους αποτέλεσμα ήταν ζημίες 4,5 εκατ. έναντι κερδών 3,3 εκατ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οπως αναφέρει η εταιρεία, «τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου και γενικότερα της τρέχουσας χρήσης του 2024 επιβαρύνονται με μη επαναλαμβανόμενα έξοδα που σχετίζονται με τη συγχώνευση και τη λειτουργική ενσωμάτωση της ΑΝΕΚ, όπως ενδεικτικά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το κόστος αναβάθμισης των πλοίων, το κόστος εκπαίδευσης και ενσωμάτωσης των πληρωμάτων και του προσωπικού ξηράς, καθώς και λοιπά κόστη συγχώνευσης».

Η πλήρης λειτουργική ενσωμάτωση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλους του έτους. Επιπλέον, σύμφωνα με την Attica Group, «το λειτουργικό κόστος του ομίλου επηρεάσθηκε από την αύξηση της μέσης τιμής των καυσίμων κατά 9% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2023, καθώς και την επιβάρυνση για αγορά δικαιωμάτων ρύπων σύμφωνα με το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που εφαρμόζεται για πρώτη φορά από την 1η Ιανουαρίου 2024».

Σε κάθε περίπτωση, η ακτοπλοϊκή επισημαίνει πως συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος για την ανανέωση του στόλου, την περιβαλλοντική αναβάθμιση και την περαιτέρω ψηφιοποίηση ολόκληρου του εύρους των εργασιών. O στόλος της αριθμεί 42 πλοία.

Ο κύκλος εργασιών της Attica Group το εξάμηνο παρουσιάζει αύξηση και στους δύο γεωγραφικούς τομείς δραστηριοποίησης, δηλαδή στην ελληνική ακτοπλοΐα και στους διεθνείς πλόες στην Αδριατική.

Εντός του πρώτου εξαμήνου η ακτοπλοϊκή προχώρησε σε πώληση της συμμετοχής της στην εταιρεία Africa Morocco Links με το κέρδος από αυτήν καθώς και την πώληση του πλοίου «Morocco Star», να ανέρχεται σε 22,8 εκατ.

Η πώληση ενός άλλου πλοίου, του «Morocco Express 1», θα αποτυπωθεί στα οικονομικά στοιχεία του δευτέρου εξαμήνου. Τα ταμειακά διαθέσιμα στα τέλη Ιουνίου ήταν 157,8 εκατ. (από 103,4 εκατ. στα τέλη του 2023), με αχρησιμοποίητα όρια χρηματοδότησης ύψους 44 εκατ. και τον όμιλο να έχει προβεί σε συνολικές επενδυτικές ταμειακές εκροές 55 εκατ. στο εξάμηνο. Επιπλέον, η Attica στα τέλη Ιουλίου εξόφλησε ομολογιακό δάνειο 175 εκατ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT