Καταργεί την εξαήμερη εργασία η «Σκλαβενίτης»

Καταργεί την εξαήμερη εργασία η «Σκλαβενίτης»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης

Δεν λειτουργεί τα καταστήματά της τις Κυριακές, ήταν η πρώτη εταιρεία που στην επιχειρησιακή σύμβαση αναγνώρισε τις χαμένες τριετίες, τώρα καταργεί την εξαήμερη απασχόληση, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των εργαζομένων της. Ο λόγος για την εταιρεία «Σκλαβενίτης», τον μεγαλύτερο εργοδότη στην Ελλάδα, που από την 1η Νοεμβρίου καταργεί την εξαήμερη απασχόληση τόσο για τους εργαζομένους πλήρους όσο και για εκείνους μερικής απασχόλησης, οι οποίοι πλέον θα δικαιούνται εβδομαδιαίο ρεπό. Οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης που σήμερα εργάζονται έξι ώρες ημερησίως θα εργάζονται πλέον τέσσερα επτάωρα και ένα οκτάωρο, και οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που σήμερα εργάζονταν έξι ώρες και σαράντα λεπτά επί έξι ημέρες θα εργάζονται πλέον πέντε οκτάωρα. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει και σε νέες προσλήψεις, όπως πληροφορείται η στήλη από αρμόδια πηγή, οι οποίες θα προσδιορισθούν το επόμενο διάστημα ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε καταστήματος.

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για το νέο ομόλογο της Πειραιώς   

Στο 5,375% διαμορφώθηκε το κουπόνι του ομολόγου Tier 2, ύψους 650 εκατ. ευρώ, που εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς, διάρκειας 11 ετών. Η συναλλαγή συγκέντρωσε ισχυρό ενδιαφέρον από περίπου 200 θεσμικούς επενδυτές και με βάση την κατανομή το 57% διατέθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων, ασφαλιστικές εταιρείες και συνταξιοδοτικά ταμεία, το 27% σε τράπεζες, το 13% σε κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου και το 3% σε λοιπούς επενδυτές. Σε συνδυασμό με τη νέα έκδοση, η Πειραιώς ανακοίνωσε πρόταση επαναγοράς ομολόγων για τους κατόχους του ομολόγου Tier 2 με κουπόνι 5,50%, ονομαστικής αξίας 500 εκατ. και λήξης 19 Φεβρουαρίου 2030.  

Συχνή σύνδεση με ΗΠΑ από το «Ελ. Βενιζέλος»    

Τον υψηλότερο αριθμό δρομολογίων από και προς τις ΗΠΑ διαθέτει κατά τη φετινή χρονιά το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Οπως αναφέρθηκε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη αναλυτών, εκτός από την ισχυρή ανάπτυξη από την Aegean, την Olympic, τη Sky Express και τη Ryanair, σημαντική κίνηση προέρχεται φέτος από αμερικανικές αεροπορικές. Για παράδειγμα, η Αθήνα συνδέεται με το διεθνές αεροδρόμιο «Τζον Κένεντι» πέντε φορές την εβδομάδα.     

Νέα σημάδια ύφεσης της διεθνούς οικονομίας  

Οι αποδόσεις των διεθνών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό διετίας, καθώς αυξάνονται οι φόβοι για επιβράδυνση της ανάπτυξης στις μεγάλες οικονομίες αλλά και λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Η μέση απόδοση στον παγκόσμιο δείκτη κρατικού και εταιρικού χρέους επενδυτικής βαθμίδας έχει υποχωρήσει στο 3,3%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022, σύμφωνα με το Bloomberg. Το κλίμα σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας επιδεινώθηκε περαιτέρω αυτή την εβδομάδα, καθώς το πετρέλαιο κατέρρευσε και οι φόβοι για αποπληθωρισμό εντάθηκαν στην Κίνα.   

Το ιρλανδικό δίλημμα των 13 δισ. ευρώ   

Για δεύτερη φορά ύστερα από 9 χρόνια αντιμετωπίζει το ίδιο δίλημμα η κυβέρνηση της Ιρλανδίας που βρίσκεται σε μια πολιτικά άβολη, αλλά αξιοζήλευτη θέση. Αφού προσπάθησε επί χρόνια και με κάθε τρόπο να μην εισπράξει τα 13 δισ. ευρώ που της οφείλει η Apple ως μη καταβληθέντες φόρους, το Δουβλίνο πρέπει τώρα να αποφασίσει τι θα κάνει το ουδόλως ευκαταφρόνητο ποσό, ενώ παρουσιάζει ένα, επίσης ουδόλως ευκαταφρόνητο, πλεόνασμα. Το ίδιο δίλημμα αντιμετώπιζε το 2016 με την πρώτη σχετική απόφαση της Κομισιόν, όταν η οικονομία της είχε γονατίσει από την κρίση χρέους και τους όρους του δικού της μνημονίου. Τότε η αντιπολίτευση το διεκδικούσε για τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους και η κυβέρνηση ήθελε να το τοποθετήσει σε «παγωμένο» λογαριασμό για να μην το εισπράξει. Τώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και έχει προβληματικές υποδομές και μια σκληρή στεγαστική κρίση.  

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT