Στην εξειδίκευση των μέτρων που προανήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης οι υπουργοί Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, Εργασίας Νίκη Κεραμέως, Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, αναπληρώτρια Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, o υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ενώ τη συνέντευξη συντόνιζε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Τα μέτρα αφορούν τη στήριξη της οικογένειας, το δημογραφικό, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και την στήριξη των εργαζόμενων γονιών ζωή.
Η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στις νέες παροχές που αφορούν τις τρίτεκνες οικογένειες. Στο πλαίσιο της νέας πολιτικής:
- Αναγνώριση Τριτεκνικής Ιδιότητας: Η αναγνώριση της τριτεκνικής ιδιότητας θα διατηρείται εφ’ όρου ζωής, επιλύοντας το ζήτημα της απώλειας δικαιωμάτων όταν τα παιδιά συμπληρώνουν τα 18 έτη ή ολοκληρώνουν τις σπουδές τους.
- Πιστοποίηση Τριτεκνικής Ιδιότητας: Θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και αυτόματα μέσω gov.gr.
- Προσλήψεις στο Δημόσιο: Το ποσοστό θέσεων που προκηρύσσονται μέσω ΑΣΕΠ θα αυξηθεί από 12% σε 16%.
- Φοροαπαλλαγές Νέων Γονέων: Παροχές έως 12 μήνες από την απόκτηση τέκνου με συνολικό ποσό έως 5.000 ευρώ ετησίως, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει μείωση αποδοχών.
- Voucher για Βρεφονηπιακούς Σταθμούς: Θέσπιση πλήρους φοροαπαλλαγής για τις επιχειρήσεις που παρέχουν voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς και αύξηση των χρηματοδοτήσεων για νέα voucher.
Επέκταση και Δημιουργία Θέσεων Σταθμών
- Χρηματοδότηση Βρεφικών Σταθμών: Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ίδρυση ή επέκταση δημοτικών και ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών με στόχο την αύξηση των θέσεων, με προϋπολογισμό 70 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα αυτό θα τρέξει τέλος Οκτωβρίου.
- Πρόγραμμα “Νταντάδες της Γειτονιάς”: Διπλασιασμός των voucher, με πιλοτική εφαρμογή σε 62 δήμους και επιπλέον χρηματοδότηση 3 εκατ. ευρώ. Έχουν υπογραφεί 803 συμφωνητικά ενώ υπάρχουν 1.308 διαθέσιμοι επιμελητές. Αρχές του 2025 θα δημοσιευτεί η νέα πράξη για εφαρμογή σε όλους τους δήμους της χώρας. Χρηματοδότηση € 100 εκ. από το ΕΣΠΑ
Ψηφιακή Υποστήριξη και Παρατηρητήρια
- Ψηφιακή Πλατφόρμα για Οικογένεια: Δημιουργία διαδικτυακού τόπου “all-about-myChild” για την παροχή πληροφόρησης σχετικά με τις δημόσιες παροχές.
- Παρατηρητήριο Δημόσιας Πολιτικής: Καθιέρωση παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση των δημογραφικών πολιτικών και χρηματοδότηση € 3 εκ. από το ΕΣΠΑ.
Οι στόχοι του ΥΚΟΙΣΟ κινούνται σε 4 άξονες, σύμφωνα με την κυρία Ζαχαράκη:
- επιπρόσθετη χρηματοδότηση
- πιο σύγχρονες προσεγγίσεις, λαμβάνοντας υπόψιν και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές
- εξορθολογισμό του σχεδιασμού που αντανακλά τις κοινωνικές και οικονομικές πραγματικότητες
- πιο δίκαιη κατανομή των πόρων
Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκη Κεραμέως η αναφέρθηκε στα μέτρα που στόχο έχουν την τόνωση της απασχόλησης και την στήριξη των συνταξιούχων.
Όσον αφορά την απασχόληση:
- Αύξηση κατώτατου μισθού
- Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
- Αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας
- Κίνητρα για επιχειρήσεις να στηρίζουν νέους γονείς
Όσον αφορά τους συνταξιούχους:
- Αύξηση των συντάξεων κατ’ εκτίμηση από 2,2% έως 2,5%, από 1η Ιανουαρίου 2025. Αυτή η αύξηση θα φανεί στις συντάξεις που θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2024.
- Έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ, από 100 έως 200 ευρώ.
Αγαπηδάκη: Τις επόμενες ημέρες η ΚΥΑ για τον δωρεάν έλεγχο γονιμότητας στις γυναίκες
Στη συμβολή του Υπουργείου Υγείας στην αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος αναφέρθηκε κατά τη διυπουργική συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων για τη στήριξη της οικογένειας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Αναφέρθηκε στα δύο μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην 88η ΔΕΘ, που ήταν ο δωρεάν έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως και 35 ετών και η απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.
«Η μέτρηση της Αντιμυλλέριου Ορμόνης είναι μια νέα αξιόπιστη εξέταση, η οποία θέλουμε να αποζημιώνεται για τις γυναίκες προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί το ποσοστό υπογονιμότητας και να μπουν έγκαιρα, ευκολότερα και πιο στοχευμένα στη διαδικασία που αφορά στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», ανέφερε η κυρία Αγαπηδάκη.
Ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε αίτηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), το οποίο καλείται να γνωμοδοτήσει για τα κριτήρια προκειμένου να μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να αποζημιώνει αυτή την εξέταση.
Σημείωσε ότι μεγάλο κομμάτι των αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων που αφορά την αναπαραγωγική υγεία αποζημιώνονται κατά 85% και η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι στο 15%.
Η κυρία Αγαπηδάκη κατέληξε ότι το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν από πλευράς ΕΟΠΥΥ τα κριτήρια και η διαδικασία της Κοινής Υπουργική Απόφασης, έτσι ώστε «οι γυναίκες να γνωρίζουν το μονοπάτι για την διενέργεια αυτής της εξέτασης».