Τα «καύσιμα» της ανάπτυξης του α΄ εξαμήνου

Τα «καύσιμα» της ανάπτυξης του α΄ εξαμήνου

Βασικοί πυλώνες η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις και η υψηλή συμβολή των αποθεμάτων, σύμφωνα με μελέτη της Alpha Bank

2' 3" χρόνος ανάγνωσης

Στην ιδιωτική κατανάλωση, στις επενδύσεις και την υψηλή συμβολή των αποθεμάτων στηρίχθηκε η οικονομική μεγέθυνση το α΄ εξάμηνο, που ήταν 2,2%, αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, αναλύοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση, η ιδιωτική κατανάλωση αυξήθηκε κατά 2% το α΄ εξάμηνο, συνεισφέροντας 1,4 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ. Αντιθέτως η δημόσια κατανάλωση μειώθηκε, με αποτέλεσμα να έχει αρνητική συνεισφορά κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες.

Η ιδιωτική κατανάλωση, η οποία αντιπροσωπεύει το 70% του ΑΕΠ, αποτελώντας τον βασικό πυλώνα του αναπτυξιακού προτύπου της χώρας, έλαβε ώθηση –σύμφωνα με την ανάλυση– από την αύξηση της απασχόλησης (1,8% το α΄ εξάμηνο), τη σημαντική άνοδο των τουριστικών εισπράξεων (12,2%) και την ενίσχυση των εισοδημάτων, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Οι επενδύσεις «συνέχισαν να κινούνται ανοδικά, με ήπιο ωστόσο ρυθμό», σχολιάζει η ανάλυση. Προσθέτει μάλιστα ότι αν και η Ελλάδα έχει υψηλότερο ρυθμό απορρόφησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. (48% έναντι 41%), «ο μετασχηματισμός του σε ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου απαιτεί χρόνο και τα οφέλη του θα διαχυθούν σε μακρύ χρονικό ορίζοντα, καθώς στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουν ενταχθεί μεγάλα ως επί το πλείστον έργα». Μάλιστα, οι αναλυτές αποκαλύπτουν ότι σύμφωνα με το δελτίο εκτέλεσης προϋπολογισμού, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου οι δαπάνες του Ταμείου Ανάκαμψης υστέρησαν κατά 600 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων που περιλαμβάνονταν στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 3,5% το α΄ εξάμηνο, συνεισφέροντας 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στην άνοδο του ΑΕΠ. Στο σημείο αυτό οι αναλυτές επισημαίνουν ότι παρά την άνοδο των επενδύσεων, που καταγράφεται κυρίως την τελευταία τριετία, με αποτέλεσμα η συμμετοχή τους στο ΑΕΠ να έχει ξεπεράσει το 13%, αυτή εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά σε σύγκριση με την προ κρίσης περίοδο (26% το 2007), αλλά και σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ενωση (21% το α΄ εξάμηνο του 2024).

Η συμβολή των αποθεμάτων, εξάλλου, ήταν πολύ μεγάλη, 4,3 ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσον όρο το α΄ εξάμηνο.

Αντιθέτως, οι καθαρές εξαγωγές είχαν αρνητική συνεισφορά, 3,1 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 0,9% και οι αντίστοιχες εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,4%. Ωστόσο, η πτώση των εξαγωγών αγαθών και ως εκ τούτου των συνολικών εξαγωγών οφείλεται μερικώς σε αποτελέσματα βάσης, σημειώνει η ανάλυση.

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ ήταν υπερτριπλάσιος του μέσου όρου της Ε.Ε. (0,7%), γεγονός που συνάδει με τον έντονα θετικό δείκτη οικονομικού κλίματος (ΕSI) στη χώρα μας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT