Σε βάθος 10ετίας η διόρθωση πρόδηλων λαθών από την εφορία

Σε βάθος 10ετίας η διόρθωση πρόδηλων λαθών από την εφορία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης

Επεκτείνεται η δυνατότητα της φορολογικής διοίκησης να διορθώνει λανθασμένες αποφάσεις με πρόδηλα λάθη αναδρομικά σε βάθος 10ετίας.

Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν ακόμη και πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και εκκρεμούν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών ή στα διοικητικά δικαστήρια. Πλέον όμως η φορολογική διοίκηση έχει τη δυνατότητα να τα διορθώνει αυτόματα, χωρίς να περιμένει να προσφύγει ο φορολογούμενος.

Η προτεινόμενη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή επιτρέπει στη φορολογική διοίκηση να διορθώνει σφάλματά της, από το 2014, ακόμη και αν υπάρχει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, διορθώνοντας αδικίες που μπορεί να έχουν γίνει, όπως για παράδειγμα να έχουν προστεθεί τρία μηδενικά σε επιβληθέν πρόστιμο ή λάθος στο Ε9 που οδήγησε σε ΕΝΦΙΑ εκατομμυρίων.

Η εφορία θα μπορεί να προβεί σε τροποποίηση ή ακύρωση άμεσου προσδιορισμού φόρου ή πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ή πράξης επιβολής προστίμου, είτε κατόπιν αίτησης του φορολογουμένου είτε αυτόματα, χωρίς αίτησή του:

α) Για πρόδηλη έλλειψη (ολική ή μερική) φορολογικής υποχρέωσης.

β) Για αριθμητικό ή υπολογιστικό λάθος.

Σε περίπτωση που ως συνέπεια του άμεσου προσδιορισμού ή της πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εκδίδεται και πράξη επιβολής προστίμου, η εν λόγω πράξη (ή ο άμεσος προσδιορισμός) ακυρώνεται ή τροποποιείται με πράξη της φορολογικής διοίκησης.

Για να είναι παραδεκτή η αίτηση ακύρωσης ή τροποποίησης θα πρέπει είτε να προσκομιστούν έγγραφα από τον φορολογούμενο, είτε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια υπηρεσία, χωρίς να απαιτούνται ελεγκτικές επαληθεύσεις.

Ως αριθμητικά ή υπολογιστικά λάθη θεωρούνται τα σφάλματα κατά τη διενέργεια μαθηματικού υπολογισμού ή κατά την εκτέλεση αριθμητικής πράξης και όχι η εσφαλμένη επιβολή φόρου ή απαλλαγή από τον φόρο ή η κακή εφαρμογή του νόμου.

Πάντως, η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρει πως θα προκύψει «δαπάνη ή απώλεια εσόδων κατά περίπτωση από την ακύρωση ή την επιστροφή των ποσών που έχουν βεβαιωθεί ή καταβληθεί, βάσει των πράξεων που ακυρώνονται ή διαγράφονται, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί παραγραφής».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT