Συνάντηση Μητσοτάκη με Χριστοδουλίδη για το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου

Συνάντηση Μητσοτάκη με Χριστοδουλίδη για το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου

Στήριξη του έργου διασύνδεσης Κρήτης –Κύπρου από Ισραήλ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Για πρόοδο στις συζητήσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας με τον αγωγό Great Sea Interconnector έκανε λόγο ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι στις 19 Σεπτεμβρίου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα για να συζητήσουν το έργο. «Είμαστε σε καθημερινή επαφή. Και χθες και προχθές για το θέμα αυτό», είπε, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον κι από άλλες χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σαφές μήνυμα στήριξης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου έστειλε χθες η κυβέρνηση του Ισραήλ, καθησυχάζοντας τις ανησυχίες της Κύπρου για τον παράγοντα Τουρκία και το γεωπολιτικό ρίσκο που μπορεί να προκαλέσει στο έργο. Στις κρίσιμες για την πορεία του έργου εξελίξεις των τελευταίων ημερών παρενέβη η κυβέρνηση του Ισραήλ διά του υπουργού Ενέργειας Ελι Κοέν, ο οποίος χαρακτήρισε το έργο «κορυφαία προτεραιότητα» για τη χώρα του.

Είχε προηγηθεί η στήριξη των ΗΠΑ με δηλώσεις τόσο της Αμερικανίδας πρέσβειρας στην Κύπρο Τζούλι Φίσερ, όσο και με τις δηλώσεις του Αμερικανού διπλωμάτη Τζέφρι Πάιατ στη ΔΕΘ και στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist παραμονές της κρίσιμης σύσκεψης της περασμένης Τρίτης στη Λευκωσία με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Mε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ» (πρώην Twitter), ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Ελι Κοέν, ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του, υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργο Παπαναστασίου. «Υπογραμμίσαμε την ισχυρή σχέση και τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου και τόνισα τη μεγάλη σημασία του έργου Great Sea Interconnector για το Ισραήλ. Το έργο θα συνδέσει το ηλεκτρικό δίκτυο του Ισραήλ με το ευρωπαϊκό μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.

Αυτό το πρωτοποριακό έργο αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το Ισραήλ, καθώς ενισχύει την περιφερειακή ασφάλεια, παρέχει πρόσβαση σε διαφοροποιημένες ενεργειακές αγορές και ενδυναμώνει την ενσωμάτωση του Ισραήλ στο ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο», επισήμανε ο κ. Κοέν. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το καλώδιο Κρήτης – Κύπρου αποτελεί μέρος της ευρύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ, όπως αρχικά σχεδιάστηκε και έλαβε τη στήριξη από την Ε.Ε. με την ένταξή της στον κατάλογο των PCI.

Το δικό της ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης του έργου που είχε στείλει από τη ΔΕΘ, επανέλαβε προχθές από τη Λευκωσία η Αμερικανίδα πρέσβειρα Τζούλι Φίσερ. «Νομίζω ότι έχουμε καταστήσει σαφείς τις απόψεις μας σχετικά με τον Great Sea Interconnector και τη σημασία του τερματισμού της απομόνωσης της Κύπρου όσον αφορά τον εφοδιασμό της με ηλεκτρική ενέργεια και ότι αυτό το βλέπουμε ως μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο», είπε η κ. Φίσερ.

Ειδική μνεία στο έργο έκανε και ο υφυπουργός για θέματα ενέργειας του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα από τη Θεσσαλονίκη. Υπογράμμισε ότι το πρότζεκτ αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στη γενικότερη διασυνδεσιμότητα της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία θα βασίζεται σε καθαρή και ανανεώσιμη ενέργεια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT