Πρώτη επένδυση ξένου fund σε ελληνικό ιδιωτικό σχολείο

Πρώτη επένδυση ξένου fund σε ελληνικό ιδιωτικό σχολείο

Ποσοστό στη Σχολή Μωραΐτη αποκτά η Inspired Education Group

3' 32" χρόνος ανάγνωσης

Η Inspired Education Group, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους ιδιωτικής εκπαίδευσης στον κόσμο, με 115 ιδιωτικά σχολεία σε 24 χώρες και 90.000 μαθητές, προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με τη Σχολή Μωραΐτη. Είναι η πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση σε ελληνικό ιδιωτικό σχολείο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες κυοφορείται και δεύτερη στην Ελλάδα από τον ίδιο όμιλο. Ως καταλύτης για την επένδυση αυτή αναφέρεται η υψηλή ζήτηση για ποιοτικές εκπαιδευτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα σε ένα περιβάλλον αναπτυσσόμενης οικονομίας και διαπιστωμένων προκλήσεων για τα δημόσια σχολεία.

Η επένδυση στη Σχολή Μωραΐτη αφορά την εξαγορά συμμετοχής στην εταιρεία διαχείρισης των εκπαιδευτηρίων. Η σημερινή ιδιοκτησία, που ασκεί και τη διοίκησή της, παραμένει μέτοχος και διατηρεί και το μάνατζμεντ. Παράλληλα, το εμβληματικό ακίνητο της Σχολής Μωραΐτη στο Παλαιό Ψυχικό και τα άλλα ακίνητα της εταιρείας περνούν σε ποσοστό 100% στην τρέχουσα ιδιοκτησία, δηλαδή στην κυριότητα των οικογενειών των βασικών μετόχων Χρυσάνθης Μωραΐτη-Καρτάλη, Αντωνίου Καρτάλη και Γεωργίου Καρτάλη. Στους Ελληνες μετόχους παραμένουν και άλλες εταιρείες του ομίλου της Σχολής Μωραΐτη, όπως η εταιρεία σπουδών και ο αθλητικός όμιλος.

To fund συζητάει και για την είσοδό του στο μετοχικό κεφάλαιο της «Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα».

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η Inspired Education Group, την οποία ίδρυσε και διαχειρίζεται ο Λιβανοβρετανός επιχειρηματίας και investment banker Nadim M. Nsouli, βρίσκεται σε συζητήσεις για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο και της «Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα», που διαχειρίζεται το ομώνυμο ιδιωτικό σχολείο.

Πηγές της «Κ» αναφέρουν ότι όσον αφορά τη Σχολή Μωραΐτη μεσοπρόθεσμα θα προχωρήσουν εκτενέστατες ανακαινίσεις των υποδομών του σχολείου, ενώ σε απώτερο ορίζοντα θα αξιολογηθεί από τους δύο μετόχους η προοπτική ανάπτυξης και ενός νέου campus σε νέες υποδομές, ικανές να φιλοξενήσουν επιπλέον αριθμό μαθητών. Παράλληλα, με δεδομένο το πολύ μεγάλο διεθνές αποτύπωμα του νέου μετόχου σε κορυφαία ιδιωτικά σχολεία διεθνώς αναμένεται η επίτευξη συνεργιών τόσο στην υλοποίηση νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, προγραμμάτων ανταλλαγής τεχνογνωσίας αλλά και μαθητών, όσο και στην αξιοποίηση εκπαιδευτικού ταλέντου. Σημειώνεται πως η Inspired Education διαθέτει και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα υποτροφιών σε όλο το δίκτυο των 115 σχολείων, στα οποία συμμετέχει.

Ο επικεφαλής της Inspired, Nadim M. Nsouli, δηλώνει «ενθουσιασμένος που καλωσορίζω τη Σχολή Μωραΐτη στον όμιλο. Ως ο κορυφαίος παγκόσμιος όμιλος κορυφαίων ιδιωτικών σχολείων αισθανόμαστε μεγάλη υπερηφάνεια για τα σχολεία μας και ως εκ τούτου είμαστε πολύ επιλεκτικοί σχετικά με το ποιον επιλέγουμε να καλωσορίσουμε στο Inspired Group. Εκτός από κορυφαίο ιδιωτικό σχολείο στην Αθήνα, η φιλοσοφία και οι αξίες του Μωραΐτη είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες με το προοδευτικό εκπαιδευτικό ήθος του Inspired, συνδυάζοντας το καλύτερο της παραδοσιακής μάθησης με την καινοτόμο παιδαγωγική».

Η Σχολή Μωραΐτη σε σχετική ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της αναφέρει πως «με χαρά σας ανακοινώνουμε τη νέα στρατηγική συνεργασία του σχολείου μας με την Inspired, τον κορυφαίο εκπαιδευτικό οργανισμό ιδιωτικών σχολείων στον κόσμο. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας θα έρθουν σε επαφή με τα καλύτερα ιδιωτικά σχολεία παγκοσμίως, μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων ανταλλαγής, ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να υιοθετήσουμε διεθνώς αναγνωρισμένες εκπαιδευτικές πρακτικές, εμπλουτίζοντας το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα με νέες καινοτόμες προτάσεις και τεχνολογίες. Σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, με γρήγορες αλλαγές και καθημερινά άλματα προόδου, οι συνεργασίες και η εξωστρέφεια είναι οι μόνες συνθήκες που μπορούν να εξασφαλίσουν ένα πετυχημένο μέλλον και μια συνέχεια για το σχολείο μας, που στοχεύει να βρίσκεται πάντα στην κορυφή».

Η Inspired Education Group ιδρύθηκε το 2013 από τον Nadim M. Nsouli και έχει την έδρα της στο Λονδίνο. Υπολογίζεται ότι διαχειρίζεται ενεργητικό της τάξης των 5 δισ. ευρώ. Λειτουργεί ως ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο που δέχεται τοποθετήσεις και από άλλα επενδυτικά κεφάλαια αλλά και ιδιώτες, με μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε αυτό να γίνεται πριν από δύο χρόνια από αμερικανικό fund που συνεισέφερε 1 δισ. ευρώ. Η στρατηγική του ομίλου έχει περιγραφεί ως «αγορά και κατασκευή», που περιλαμβάνει την αγορά υπαρχόντων σχολείων καθώς και την κατασκευή νέων.

Η Σχολή Μωραΐτη είναι ένα από τα κορυφαία ιδιωτικά σχολεία της Ελλάδας, με εξαιρετικές ακαδημαϊκές επιδόσεις των μαθητών του και υψηλά ποσοστά επιτυχίας στη μετάβασή τους σε πανεπιστημιακές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ελκει τις ρίζες της πίσω στο 1936, οπότε και ιδρύθηκε από τον μαθηματικό Κάρολο Μπερζάν ως «Πρότυπον Λύκειον Αθηνών», ενώ το 1952 η άδεια λειτουργίας μεταβιβάστηκε στον τότε συνδιευθυντή Αντώνη Μωραΐτη, φιλόλογο. Το ίδιο έτος μεταστεγάστηκε στο Ψυχικό σε ένα νεοκλασικό κτίριο, στη σημερινή τοποθεσία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT