Ενα βήμα πριν από τα πρώτα έργα για την επένδυση της Microsoft στα Σπάτα

Ενα βήμα πριν από τα πρώτα έργα για την επένδυση της Microsoft στα Σπάτα

Οριοθετείται το οικόπεδο για να μπορέσουν να γίνουν οι οικοδομικές εργασίες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στην επένδυση συνολικού ύψους 976 εκατ. της Microsoft για την ανάπτυξη τριών data centers, ενός στα Σπάτα και δύο στο Κορωπί, η εταιρεία θα εκδώσει την πρώτη βασική οικοδομική άδεια.

Με την υπουργική απόφαση που αναμενόταν να πάρει ΦΕΚ χθες, επί της ουσίας οριοθετείται το οικόπεδο για να μπορέσουν να γίνουν οι οικοδομικές εργασίες και, κατόπιν και των σχετικών ελέγχων που έχουν γίνει από τους αρχαιολόγους, να μπορέσουν να προχωρήσουν και οι εκσκαφές σε ένα μέρος του οικοπέδου στα Σπάτα.

Πρόκειται για μία επένδυση η οποία ανακοινώθηκε πριν από τέσσερα χρόνια και η αδειοδοτική της ωρίμανση ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα έπειτα από συντονισμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργείου Ανάπτυξης τους τελευταίους λίγους μήνες. Τις εξελίξεις αυτές αποκάλυψε η «Καθημερινή» στο χθεσινό της φύλλο και στο θέμα των καθυστερήσεων που αντιμετώπισε αυτή η επένδυση, όπως και άλλες στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως «έχουν γίνει πολλά για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα και προφανώς πρέπει να γίνουν κι άλλα». Επεσήμανε όμως πως, πλέον, υπό τον συντονισμό του Enterprise Greece και της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων και βέβαια του υπουργού Ανάπτυξης και της εντεταλμένης προς τούτο γενικής γραμματέως Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου, αντιμετωπίζονται όλα τα ζητήματα αυτά. Παραδέχθηκε όμως πως «εξακολουθούμε να έχουμε θέματα σε σχέση με τις χρήσεις γης με τα βιομηχανικά πάρκα και άλλα συναφή θέματα», συμπληρώνοντας πως «έχουν γίνει παρεμβάσεις πολύ σημαντικές μέχρι τώρα οι οποίες βοηθούν να έρθουν επενδύσεις και προφανώς πρέπει να γίνουν κι άλλα».

«Στα πέντε χρόνια που είμαστε κυβέρνηση ούτε λίγο ούτε πολύ μισό εκατομμύριο Ελληνίδες και Ελληνες που δεν είχαν μεροκάματο στο σπίτι τους βρήκαν δουλειά και αυτό σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων δεν είναι μικρό πράγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Παραθέτοντας στοιχεία που δείχνουν πως η Ελλάδα έχει την ταχύτερη ποσοστιαία αύξηση επενδύσεων στην Ευρώπη αλλά και την ταχύτερη αποκλιμάκωση της ανεργίας, τόνισε πως η χώρα έχει γίνει πολύ ελκυστική στις επενδύσεις και «φτάσαμε στο σημείο να επενδύουν στην Ελλάδα γίγαντες της διεθνούς οικονομίας, όπως η Pfizer, η Google, η Microsoft, η Amazon και η JPMorgan, και αυτό είναι αποτέλεσμα του ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει μία πολύ σοβαρή πολιτική». Θύμισε δε πως την Τετάρτη ανακοινώθηκε άλλη μία μεγάλη ξένη επένδυση, προϋπολογισμού 300 εκατ., από τη γαλλική Data4 για την ανάπτυξη πάρκου data center.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT