Κέρδη 40,4 εκατ. για τον όμιλο Ελλάκτωρ το πρώτο εξάμηνο

Κέρδη 40,4 εκατ. για τον όμιλο Ελλάκτωρ το πρώτο εξάμηνο

Αυξήθηκαν κατά 41% σε σχέση με πέρυσι, στα 144,7 εκατ. ο κύκλος εργασιών

Σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας του ομίλου Ελλάκτωρ προβλέπει η διοίκηση για το δεύτερο εξάμηνο, μετά και τη θετική εικόνα από τα αποτελέσματα του πρώτου μισού του έτους. Με βάση τα σχετικά στοιχεία, τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (αφαιρώντας, δηλαδή, τους τομείς των κατασκευών και του περιβάλλοντος) ανήλθαν σε 40,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, καταγράφοντας ετήσια αύξηση κατά 41% συγκριτικά με το περυσινό πρώτο εξάμηνο. Μικρή αύξηση κατά 1% σημείωσαν τα λειτουργικά κέρδη EBITDA, που διαμορφώθηκαν σε 89 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 6% και ανήλθε σε 144,7 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι, ουσιαστικά, η κύρια πηγή εσόδων και κερδοφορίας κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο ήταν μόνο ο τομέας των παραχωρήσεων, καθώς η θυγατρική εταιρεία ακινήτων REDS δεν εμφάνισε έσοδα φέτος, λόγω της πώλησης του εμπορικού πάρκου Smart Park στην Trade Estates του ομίλου Φουρλή στο τέλος του 2023. Ως εκ τούτου, οι παραχωρήσεις συνεισέφεραν το 100% των εσόδων του ομίλου, καθώς ο σχετικός τομέας κατέγραψε αύξηση κατά 9,4 εκατ. ευρώ ή 7%. Ο λόγος ήταν η άνοδος της κυκλοφορίας τόσο στην Αττική Οδό (5,7% σε ετήσια βάση) όσο και στους υπόλοιπους οδικούς άξονες όπου συμμετέχει η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» (5,3%). Αντίστοιχα, τα λειτουργικά κέρδη EBITDA του τομέα των παραχωρήσεων ενισχύθηκαν κατά 19,3% ή 16,4 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 101,3 εκατ. ευρώ από 84,9 εκατ. ευρώ πέρυσι, καθώς το σχετικό περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο και ανήλθε σε 70% από 63%. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο, η εταιρεία έλαβε και την αποζημίωση ύψους 42,5 εκατ. ευρώ που της αναλογούσε για τη μη υλοποίηση της σύμβασης για την υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ομίλου, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ευθύμιος Μπουλούτας, σημείωσε ότι «με την ολοκλήρωση των στρατηγικών κινήσεων των προηγούμενων ετών, η «Ελλάκτωρ» έχει πλέον μετεξελιχθεί σε όμιλο υποδομών με σταθερές και προβλέψιμες μακροχρόνιες ταμειακές ροές με έμφαση στα καθαρά μετά από φόρους κέρδη. Ετσι, η κερδοφορία του πρώτου εξαμήνου έχει ενισχυθεί σημαντικά έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπερνούσαν τα 640 εκατ. ευρώ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου. Εντός της τρέχουσας χρήσης, ολοκληρώσαμε την πώληση του εναπομείναντος 25% της «Ανεμος RES» στη Motor Oil (MOH) έναντι τιμήματος 123,5 εκατ. ευρώ και υπογράψαμε συμφωνία με την εταιρεία Manetial Limited, 100% θυγατρική της ΜΟΗ, για την πώληση του 94,44% της «Ηλέκτωρ Α.Ε.», έναντι τιμήματος 114,7 εκατ. ευρώ. Η τελευταία συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Οι παραχωρήσεις και τα έργα ανάπτυξης ακινήτων θα αποτελέσουν τους δύο κύριους τομείς δραστηριότητας στο άμεσο μέλλον.

Με βάση τον προγραμματισμό μας για το σύνολο του έτους, εκτιμάμε ότι η κερδοφορία μας θα ενισχυθεί σημαντικά τα επόμενα δύο τρίμηνα», κατέληξε ο κ. Μπουλούτας.

Οι παραχωρήσεις και τα έργα ανάπτυξης ακινήτων θα αποτελέσουν τους δύο κύριους τομείς δραστηριότητας της «Ελλάκτωρ» στο άμεσο μέλλον. Οπως αναφέρει η εισηγμένη σε σχετική παρουσίαση, τα έργα παραχώρησης και ΣΔΙΤ που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της πρόκειται να αποδώσουν έσοδα από μερίσματα συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Ωστόσο, στόχος είναι το μέγεθος αυτό να ενισχυθεί κι άλλο τα επόμενα χρόνια, καθώς η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» διεκδικεί έργα ΣΔΙΤ ( κυρίως κτιριακά, αρδευτικά και φράγματα) συνολικού ύψους 6 δισ. ευρώ, είτε αυτόνομα είτε ως μέλος κοινοπραξίας.

Οσον αφορά τη δραστηριότητα των ακινήτων, προωθούνται επενδύσεις ύψους άνω των 350 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη σημαντικών εκτάσεων στην Κάντζα (Cambas Project) και στο Ηράκλειο της Κρήτης (Γούρνες), αλλά και για την ανάπλαση της μαρίνας του Αλίμου, όπου η έκδοση της οικοδομικής άδειας αναμένεται το προσεχές διάστημα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT