Στα 196,8 εκατ. τα ασφάλιστρα πυρός το εξάμηνο

Στα 196,8 εκατ. τα ασφάλιστρα πυρός το εξάμηνο

Εμφανίζουν αύξηση κατά 12,6% λόγω και της υποχρεωτικότητας ασφάλισης των επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 2 εκατ.

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Με ρυθμό 12,6% αυξήθηκαν τα ασφάλιστρα πυρός το α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αποτέλεσμα σε έναν βαθμό της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ, που θεσμοθετήθηκε στην αρχή του χρόνου.

Η σχετική υποχρέωση τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2025, προβλέποντας μάλιστα και πρόστιμο 10.000 ευρώ για όσες επιχειρήσεις δεν ασφαλιστούν και έχει κινητοποιήσει την ασφαλιστική αγορά που αναμένει περαιτέρω αύξηση των εργασιών, καθώς πλησιάζουμε στην ημερομηνία για την εφαρμογή του μέτρου. Εκτός από το πρόστιμο, κρίσιμο θέμα για τον κόσμο των επιχειρήσεων είναι ο αποκλεισμός τους από κάθε μέτρο κρατικής αρωγής σε περίπτωση φυσικών καταστροφών μετά την 1η Ιανουαρίου, ενώ όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσφατα στη ΔΕΘ, το μέτρο θα επεκταθεί και στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500.000 ευρώ, σηματοδοτώντας την υποχρεωτική ασφάλιση της συντριπτικής πλειονότητας των επιχειρήσεων της χώρας.

Στην κατηγορία πυρός, που σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών τα ασφάλιστρα του κλάδου ανήλθαν το α΄ εξάμηνο του έτους στα 196,8 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται και η ασφάλιση κατοικίας για σεισμό ή φυσικά φαινόμενα, που επίσης επεκτείνεται με τη μορφή όμως κινήτρου και όχι ως υποχρέωση. Με βάση τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ η μείωση στον ΕΝΦΙΑ που σήμερα φθάνει το 10%, θα αυξηθεί στο 20% για κατοικίες με αξία κάτω των 500.000 ευρώ, μέτρο που εκτιμάται ότι θα αυξήσει το ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών οι οποίες σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης φθάνουν το 1,16 εκατ. σε σύνολο 6,4 εκατ. κατοικιών στη χώρα.

Η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης λόγω φυσικών καταστροφών με βάση τις ανακοινώσεις στη ΔΕΘ αναμένεται να επεκταθεί και στα αυτοκίνητα και αποτελεί το δεύτερο πακέτο μέτρων που αναμένεται να πάρει η κυβέρνηση μετά την αλλαγή της νομοθεσίας για τα ανασφάλιστα. Το α΄ εξάμηνο του έτους οι ασφαλιστικές εργασίες στον κλάδο αυτοκινήτου αυξήθηκαν με ρυθμό 3,4%, στα 393,3 εκατ. ευρώ, αλλά τα ασφάλιστρα από τις συμπληρωματικές καλύψεις, στα οποία περιλαμβάνεται και η κάλυψη για ζημιές από φυσικά φαινόμενα, αυξήθηκαν με ρυθμό 15,5%, στα 163,2 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τα συνολικά ασφάλιστρα του κλάδου στα 556,5 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι το α΄ εξάμηνο του έτους δεν είχαν ακόμη θεσμοθετηθεί τα νέα μέτρα για τα ανασφάλιστα οχήματα, που προβλέπουν πρόστιμα 500 ευρώ για τα ανασφάλιστα επιβατικά έπειτα από έλεγχο που θα πραγματοποιεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τουλάχιστον μία φορά ανά εξάμηνο. Το μέτρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως τα τέλη του 2024, βοηθώντας στον εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων που υπολογίζονται σε 500.000.

Τα στοιχεία εξαμήνου που δημοσίευσε η ΕΑΕΕ δείχνουν διψήφια αύξηση στις εργασίες υγείας (+10,6%), ανεβάζοντας τα ασφάλιστρα του κλάδου στα 263 εκατ. ευρώ, αλλά μεγάλο μέρος αυτής της ανόδου οφείλεται στις αυξήσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι ασφαλιστικές εταιρείες στα νοσοκομειακά συμβόλαια. Μικρή ανακούφιση αναμένεται να δώσει το μέτρο για την απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρου των νοσοκομειακών προγραμμάτων για παιδιά έως 18 ετών, που εξαγγέλθηκε επίσης στη ΔΕΘ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT